TQ coz sudi menjengah blog ni..



Tuesday, December 12, 2017

Makan-makan & jalan-jalan di Taiping


Salam & hai semua...

Hari tu share tempat menginap kami di Taiping ...Novotel Taiping.

Entry ni khas untuk makan-makan & kami ada singgahlah di Muzium Perak...nak p tempat lain tak dan...hujan membasahi bumi.


Depan hotel kami tu Pusat Penjaja yang famous tu..betul2 sebelah Balai Bomba...yang famous kat sini Yong Tau Foo...semua gerai memang jual Yong Tau Foo...kami makan kat gerai first.


gambaran gerai dalam pusat penjaja tu


gerai ni la kami makan Yong Tau Foo...serius sedap.....gilerrrrr....& murah...saya rasa murahla kot sebab kami amik banyak jugak ari tu..





RM22.50...saya rasa setambun Yong Tau Foo tu...hahahhaha...kuah pekat likat & pedas...memang terbaiklah....uolls mesti try tau....

Kami ada jugak order nasi ayam..satu set RM5.00


Nasi ayam sedap...nasi banyak..pastu sos dia ada dua jenis...satu sos cili yang biasa kat kedai nasi ayam lain..satu lagi kuah dia ala2 air asam....serius ni pun wajib try tau...ni order dari gerai no.1 jugak....



Malam pulak lepas Isyak kami nak dinner..ingatkan nak makan kat Pusat Penjaja tu je sekali amik kauuuu ramai nya orang...nasib baiklah petang nya tu dah rasa Yong Tau Foo tu...

Tips : untuk Yong Tau Foo better makan petang..saya agak dia buka dari pukul 3 kot...sebab kami makan Yong Tau Foo tu lepas kami check in.... untuk sarapan gerai lain ye bukan gerai yang jual Yong Tau Foo tu..

Malam kami dinner di Taiping Mall je...jalan kaki sampai la...dah kata sebelah hotel...

Dinner di Georgetown Kopitiam...ala ala Old Town la...food pun lebih kurang je...





Ni sarapan pulak...di Pusat Penjaja Taiping jugak..



ada dua gerai yang buka untuk sarapan...nasi lemak roti canai semua ada....

Budak-budak kami tapaukan je..lagipun dorang tido...malas nak kejutkan...



saya order roti bakar telur goyang ni sementara tunggu nasi lemak ayam siap depa bungkuskan....oklah rasa dia...sedap jugak


Selfie la satu kali ye....

Lepas check out ..kami singgah Muzium Perak....tiket untuk dewasa RM2.00..kanak-kanak bawah 12 tahun PREE...












Dah melawat bergambar lebih kurang...baliklah kami ke Kuala Kangsar...sebelum tu singgah kedai cendol..


Kedai ni...dekat je dengan satu lagi kedai cendol yang famous Cendol Bismillah...tapi kali ni kami cuba Cendol Ansari ni


Cendolnyaaaa

Kombinasi cendol n pasembor...memang mabeles lah....pasembor dia wajib try hokay.....memang sedap..siap tapau lagi untuk mak mertua...


Ini harga untuk cendol & pasembor Ansari famous Cendol ni..

Ok itu saje..harap dapat membantu ye....



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

2 comments:

Anis Azalea said...

Wah wah...
Kedai cendol dan pasembor tu biasa pergi kalau balik Tepen. Tapi la ni suka makan cendol kat muara Kuala Kangsar tu. Sedap gila kot...sebab santan dia ya ampun pekat...

mama tisya said...

Meriah Yong tau fo tu