Tuesday, December 4, 2018

Krabi 2018 - Day 2 - Phi Phi Islands & Dinner

 Salam & Hai Semua,

Day 2 pulak..pagi2 kena bangun awal...orang island tour tu pickup kat hotel dalam kul 8.15.

Pukul 7.00 kami pergi breakfast kat hotel...hotel ni halal so boleh breakfast tanpa ragu...breakfast banyak pilihan & sedap2...

Saya share sikit apa yang kami breakfast ari tu...nanti entry khas untuk hotel saya share lebih terperinci lagi.

Pakej Phi Phi Island ni pergi ke 7 tempat...iaitu Maya Island, Bamboo Island, Phi Phi Ley/Phi Ley Lagoon, ,Viking Cave , Monkey Island & Phi Phi Don

Maya Island tutup sebab depa tengah buat pertumbuhan coral so semua tak boleh masuk.

Yang ada pantai hanya Bamboo Island & Phi Phi Don. Phi Phi Don tu untuk lunch. Halalllll




Sebelum nak snorkerling kita amikla gambor dulu...


station makanan....


banyakkan....macam 2 ada.....banyak pilihan...sedap sedap pulak tu


Pinggan saya..hehhee



Amikla gambar sebelum nak bersnorkeling ari ni


Dalam pukul 8.30 orang island tour tu jemput kita naik tuk tuk yang besar..macam bas tapi design dia tuk tuk...hehhee

Nanti dia akan hantar kita kat tapi pantai apa entah nama dia,,untuk naik speed boat.


masing masing ber aqua shoes....


ini orang yang guide kami tu..dalam boat kami ada 4 orang je mat salleh yang lain orang melayu....senang sikit kan...sek sek kita je semuo..hehehe


boat macam ni la..besar jugak 



dalam boat..nasib saya muat life jacket tu..hehee 



Dalam boat...semua yang dalam boat sporting

1st stop Bamboo Island...sini diberi sejam je..lepas sejam naik boat balik. Mana cukup sejam kan...heheh tapi takpe dapatlah mandi sekejap...





Cantikkan...pasir putih..air jenis yang biru turqoise tu...


siap dengan snorkerling gear la budak2 ni....bukan ada ikan coral pun kat sini...




Abahnya tak mandi jaga barang2...hehee


Lepas dah sejam kat Bamboo Island kita ke 2nd pit stop iaitu Phi Phi Ley/Phi Ley Lagoon


Cantikkan...sini banyak bukit/cliff macam ni...bukit ke?apa2 ajelah...hehhee

Pji Phi Ley ni air dia memang lawa...jenis ada 3 kaler air....memang tak puas mata memandang



Ni 2nd pit stop...Phi Phi Ley 



sebelum terjun laut amikla gambor..ibu tak tak turun pun tetiba takut...padahal sebelum ni pergi Redang, Tioman & Perhentian rilex je snorkeling semua



abah dia jaga....senang ibu , amik gambor je

Dah mandi sikit2 pastu dia bawak kedepan sikit area snorkerling..ada coral & ikan2 la....tapi suami saya kata Redang punya coral lagi lawa

Phi Ley Lagoon ni snorkerling spot....air memang cantik...jernih ikan banyak....saya amik je gambar dorang dari boat....air dia geram tengok...memang lawa sangat





Anak anak ibu memang berani...ye tau ada life jacket tapi dorang berani..sebab ada je yang takut2 nak terjun walaupun ada life jacket...saya la tu takut....hahhahaha rasa macam nak berrgulung je dalam air kalu kat tempat dalam tu padahal dia tak kan tenggelam pun sebab kita terapung...memang saya tak turun pun kat sini....rasa gemuruh tetiba....elokla saya tak turun buatnya panik ke apa...lagi haruuuu.....hahahhaa


                     



Lepas dah snorkerling pegi ke tempat ke 3..Viking Cave...sini tak turun pun..tengok2 je ..sight seeing jerrr...tempat jual beli sarang burung..Kepunyaan ada satu syarikat persendirian tu.....rasa macam tak pergi pun tak pe sebab tengok cave tu dari luar je..tapi tulah air kat sini lawa jugak...semua tempat la air dia lawa...




Tengok2 macam ni je uolls.....apoooo.....air dia lawa kan....baiklah berlama2 kat Bamboo Island tu dapat mandi lama sikit....

takpela next time p Krabi kita boleh amik pakej lain yang boleh lama2 kat pantai...saya suka macam tu....depan hotel ada laut...kan senang...nak mandi terus ke laut..
Hotel saya kat Krabi ni bukan depan laut , manalah nak dapat lepak2 tepi laut kat Aonang Beach tu....

Tempat ke 5 Monkey Island...ni pun sama tengok2 je monyet tu..macam kat Malaysia takde monyet..hahhaa

Sebab Pakej Phi Phi Island ni yang paling famous so kita amiklah ni....lagipun dia p banyak tempat kan...walaupun tak puas saya rasa...hehehe




Monkey ISland ni pun lawa airnya..tapi tulah tak bleh turun..ada je tengok boat turunkan penumpang tapi itu mungkin jenis pakej lain kot kan....air jernih nauuuu...geram tengok


haa tengok la cik monyet tu....ensem monyet kat Krabi ni...hahahhaa


Lepas dah tengok lebih kurang...last pit stop Phi Phi Don....untuk lunch...

Sampai sini banyaknya bot bot..mungkin kat sini memang khas untuk lunch kot.....sampai sana dia bawa ke satu tempat & makan secara buffet...jangan risau sini halal sebab kita amik pakej yang halal masa kita booking untuk Island Tour tu



Pinggan saya...ada nasi2, spagethi....sedap sedap...mungkin sebab lapar, semua jadi sedap...hahhaa


Lepas makan..singgah beli aiskrim kelapa ni....sedappppssss

Kat sini kami beli frame gambar yang ada gamabr kita tu...turun2 boat tadi depa amik gambar kita..


Ni hasilnya...jadilah uolls...janji ada tulis Krabi, Phi Phi Islands


Frame ni asal 150 bhat..dapat diskaun 120 bhat..okla tu....






Sebelum boat nak bertolak..budak2 mandila sekejap kat sini....banyak boat kena hati2 ye....sini pun air jernih....kat Phi Phi Don ni ada jugak chalet chalet untuk siapa2 yang nak menginap kat sini.

Lepas tu kami bertolak la balik ke daratan....Dalam sejam jugak perjalanan....

Dah sampai nak turun ada jugak yang jual frame2 ni...walaupun gambar candid tetap hakak beli jugak sebab dia tulis Krabi...hahahhaa....



Lepas tu


ada 2 frame 200 bhat...candid je..lenkali bagi tau kan boleh hakak pose....ni tengok muka saya masam mencuka...sy mmg sejenis muka masam..hehehe

tunggu transport depa hantar semula ke hotel....sebelum masuk bilik sinngah tapau jap beli pancake. Buat kudap kudap sebelum dinner.



Pancake peanut butter


Pancake Bananna nutella



Dah alang2 ibu basah balik dari island tour tu..berendamla sekejap dalam pool ni....pool dia macam masin2 sikit...mungkin campur air laut kot...hehehe




Gitu ibunya splash splash

Malam lepas maghrib jalan-jalan sekejap kat Masjid Aonang tu....banyak makanan jual di depan masjis tu..ada kebab..macam2 la macam kat pasar malam tapi ada dalam 5 gerai gitulah


Masjid Aonang



Kebab ni ramai yang beli mat saleh pun sama...kami tak beli pun 



Ni xtau apa nama dia...macam apam balik yang hok kecik tu..rangup2...inti dia macam cream...sedap n manis


Kami dinner disini pulak malam tu......



Teh ais lagi....ketagih


Dinner malam tu...nasi goreng tomyam, nasi pattaya & chicken black pepper...sedap jugak kedai ni.....portion besar....tukang perabih saya lah.....ibu tak payah order dah...anak bujang saya tu biasa makan mesti tak abis




Ni serius sedap sangat




                                               Sebelum balik bilik kami singgah beli pancake lagi & booking transport untuk ke Krabi Town...Esok malam kami stay di Krabi Town nak p Night Market pulak..

Ok itu saje...bersambung lagi nanti...TQ



Entry tentang kami di Krabi seperti bawah: 




























Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

1 comment:

Sidratul Muntaha said...

cantiknya pulau tu hanim
masjid anong tak amik ke gambar dalam dia
nak tgk juga senibina dia berunsurkan ape
syurga makanan juga ye
pegi balik ternak lemak je