Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Friday, June 2, 2017

Berbuka pada 5 Ramadhan

Salam & Hai semua...

Kalu bukan puasa je saya suka tengok orang post pasal makanan...suka nak tau orang tu makan apa bila berbuka & sahur...hahhaha sebab boleh cilok idea tu untuk masak waktu berbuka....

Puasa hari ke 5 makan luar...anak bujang saya tu nak makan ikan 3 rasa kat kedai biasa...siap bagi tau kat kedai mana , kedai lain tak mau...ala, kedai dekat ngan umah je...padahal ibu boleh je nak masak ikan 3 rasa ni...saya prefer masak sendiri dari makan luar sebenarnya bila bulan puasa...senang, tak terkejar2...

Dulu masa saya kecik2 , waktu sekolah dulu...kami semua memang makan kat rumah je bila bulan puasa..memang mak saya masak, kalu beli pun untuk lauk2 tambah atau kuih...memang tak makan kat luar, hotel jauh sekali...sebab abah saya & arwah nenek nak kejar solat terawih...dorang pegi awal.. lepas berbuka, solat maghrib pastu bersiap dah ke surau untuk terawih...memang awal giler....saya pernah ikut dulu, bhgan perempuan takde orang langsung...hahahha...punyala awal kan...


i konon2 nak tukar la makan brown rice, gigih hokay bawak nasi sendiri dari rumah...saya sorang je makan brown rice yang lain makan nasi putih lagi...eh, sedap jugak tau brown rice ni...sama je sy rasa nasi dia, ingatkan payau tawar ke rasa dia....


Siakap 3 rasa, sup tulang, telur dadar, ayam masak cili kering, udang goreng tepung & kailan ikan masin...habis licin lincau..hahahha bagus tiada pembaziran


Anak bujang yang nak makan ikan 3 rasa tu.....


Penutup, gambar ibu bersama brown ricenya...yang gegirl balakng tu macam biasa masih setia dengan Ayam Uncle Bob nya..


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

2 comments:

mama tisya said...

Menarik nmpk ikan 3 rasa tu.. Yela senang berbuka kt rumah..kita ni kalau memenuhi jemputan merasa la berbuka kt luar mcm hotel.. Wah brown rice gtu

Anis Azalea said...

Tak nampak brown pulak nasi tu.