TQ coz sudi menjengah blog ni..



Wednesday, June 21, 2017

Projek Kuih Raya


Salam & Hai Semua...

Hamboi tajukkkkk ..projek macam besar nau nau..padahal 2 jenis je kuih yang dibuatnya tahun ni.

Ahad lepas saya buat kuih raya...biasa tiap-tiap tahun buat Almond Crunchy tu..ala yang rasa manis2 tu...tak taulah nama sebenarnya apa...tetiba ada dapat satu resepi yang senang guna 3 bahan je..semperit susu....hahhaha jadilah, ada jugak kuih raya yang buat...yang tunjuk2 pun ada...tolong kawan meniaga kan.



Ni lah almond crunchy tu...anak buah saya suka sangat ni....


Semperit susu...ini tray yang pertama ...maaplah terapan dia tu kecik besor je sizenya..maklumlah ada 2 orang assistant kecik yang sibokkkkkkk nak nolong



ni nak ujung2 dah menerap...letih ooo menerap ni.....dua kuih ni saya buat dari jam 9.30 pagi sampai 3.30 petang...hadoiiiiii lotihhhhh...selalu saya tolong2 je mak buat kuih,,,ni saya sorang je yang buat....

       

Nila hasilnya...nampak sikit kan...balang2 tu ada yang saya punya & bagi mak & mertua saya...
cukupla kan buat tanda mata mak & mertua..ada jugak saya beli kuih tunjuk & kerepek untuk dorang....

Petang tu memang saya tak laratla nak masak buka luar semua....anak2 nak KFC pulak...ikutkan aje la



Happy Father's day abah.....hehehe



Ayam KFC keju 3 rasa...sedapnyaaaaaaa.......


Beli jugak ni...teringin nak makan sushi pulak...tengok pulak ini nampak menarik dan sedapssssssss..

Ok itu saje...TQ..Selamat Hari Raya Uollsssss


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, June 14, 2017

Roti John Viral Sungai Buloh


Salam & Hai Semua

Dekat kawasan Sg Buloh ni atau lebih tepat Paya Jaras Sg Buloh, adalah satu gerai di Pasar Ramadhan ada jual Roti John..brader yang jual ni tiap2 tahun ada..kalu bukan bulan pose dia jual berger...kat Sg Buloh memang dah femesla..lepas tu ada yang share kat satu page femes FB ari tu...lepas tu lagi panjang lah orang berator nak membeli roti john ni....roti john tak kedekut...




Ni saya share..gambarnya...nampak selekeh comot tapi rasa dia perghhhhh terbaikkkk...rotinya lembab sebab telur sos & isi dia banyak...sampai reti dah nak susun dalam pinggan...

Ni pun biras saya berator nak beli roti john ni..dekat sejam jugakla dia berator....


Cuti Nuzul Quran ari tu kebetulan mak abah saya, family abang saya & abang ipar saya datang berbuka di rumah...itulah menunya hari tu...Alhamdulillah dapat berbuka sama2 ramai2....



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, June 9, 2017

Resepi Ikan Bakar Asam Pedas


Salam & hai semua...

Semalam 13 Ramadhan saya masak ikan bakar asam pedas..resepi kawan saya...

Bahan-bahan:

  • Ikan. Semalam saya guna ikan jenahak + ikan kembong sekor..sian ikan kembong tu osrang sorang kita kasi campor jelah..hehhe
Bahan di blend
  • Bawang merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Lengkuas
  • Serai
  • Belacan
  • Buah keras
  • Bunga kantan satu
Cara-cara

Tumis bahan yang diblend macam kita masak sambal tu...dah pecah minyak masukkan asam, garam & gula cukup rasa. Semalam saya guna asam keping je...letak sekeping yang kecik..masak sampai jadi pes...jadi pekat gitu jangan cair ye sebab masa kita bakar dia akan berkuah sebab minyak ikan akan keluar nanti.

Kalu nak wangi alas kan ikan yang kita nak bakar tu daun pisang atau daun kunyit. Letak dalam aluminium foil & bakar. Bakar atas kuali atau oven...Adjust2 sendiri ye... Selamat mencuba....sedap tau ala-ala ikan bakar portugis..




Ni versi saya...kawan saya kata masukkan gula merah atau gula kabung nak bagi warna kuah tu agak gelap sikit..tapi saya tak letak pun...hehhee





Ni reseki semalam..saya masak hanya ikan bakar & kangkung belacan ke...Yang lain PARAM mari...hehehe

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, June 7, 2017

9 Ramadhan - Berbuka di Gombak


Salam & Hai semua.

Ahad 9 Ramadhan saya buka puasa di Gombak umah mak abah kita...sian pulak mak abah berdua je..patutnya bulan puasa ni mak abah bergilir2 duk umah kami 3 beradik tapi sebab nak cat umah tu & ada sikit tukar perabot mak abah saya kena dukla umah sementara nak setle kan hal umah tu...

Mak masak nasi lemak & bubur kacang...saya pulak bawak ayam goreng & makanan dari PARAM..sejak abah kena Parkinson , abah memang dah tak boleh drive.








Beberapa minit sebelum berbuka..sempatla kita wefie...hehehe


Rezeki untuk 9 Ramadhan...Alhamdulillah...sedapnya nasi lemak mak saya


Ayam goreng saya buat 2 jenis..satu goreng tepung & ayam berempah..Darissa nak goreng tepung lagipun abah saya suka ayam goreng tepung ni & abahnya Darissa nak ayam goreng berempah pulak,,terpaksala buat 2 jenis


Bubur kacang mak kitew

Ok itu saje.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, June 6, 2017

8 Ramadhan - Berbuka di Capricciosa Pasta & Pizza Sunway Putra Mall & misi mencari baju raya bebudak

Salam & hai semua

Sabtu bersamaan 8 Ramadhan kami buka di Shooping Complex...hahahha..misi nak cari baju raya bebudak ni & baju melayu untuk sang arjuna..kami yang gegirl dah siap tempah sebelum puasa ari tu.
Sunway Putra Mall menjadi pilihan sebab tak ramai orang & kedai yang kami nak tu ada dalam tu..senang...tinggal kasut  masing-masing je belum beli lagi...yang lain settle...eh ada lagi tudung, songkok baju tido bebudak, pakaian dalaman..hahha pengsan..selagi tak raya selagi tu ada je rasa tak cukup...



Kami berbuka disini..western gitu..tahun lepas pernah berbuka disini juga...suka kat cni sebab sedap, portion pun banyak & price agak reasonable..tapi frust jugaklah sebab rasa tak sedap pulak makan kat cni...


Bergambar sat...lepas booking tempat, order foods & bayar kami pergila mencari baju..


Hamboi kemain dua beranak ni selpie...yang gegirl sibuk pilih baju.

Dah membeli,alah beli sikit2 je...zaman2 gawat ni berbelanjala sederhana kan..yang penting anak2 punya..










Holohhhhh cinta hati 2 orang ni...






tuan tanah bersama suami...amponnn gambor gedik




Familia


ni kids pizza tau...order main couse dapat free 2 kids menu..besar kan pizza ni...kalu kat Chillis pizza nya dpt seslice je...pizza ni kami order 2 

Ayam apa entah namanya...sebelum ni makan elok je rasa dia..kali ni macam terlebih masin..ok faham, puasa kot...ehhehe


Carbonara


Chicken Milanese...oklah sedap gak, menu baru


Lepas berbuka sempat pulak anak dara ni selpie..kemain mcm dah besar sangat dah dia

Dari Sunway Putra Mall, kami singgah Jakel nak beli baju melayu Danish & abahnya...mak aiiii jalan jem nak ke Jakel tu...Dalam Jakel pun jem...penuh orang.....sabor jelah...dapat la beli 2 psg baju free samping...lepas tu lekas2 balik..orang merenyut....


Ramai.....

Ok itu saje..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Monday, June 5, 2017

Resepi Ramadhan: Ikan Sambal Cili


Salam & Hai Semua

Jumaat lepas iaitu 7 Ramadhan macam biasalah saya memasak... saya masak ikan sambal cili yang ditumbuk kasar...tak tau apa nak letak nama sebenar masakan ni hahaha...makan ngan nasi panas-panas perghhhh memang terangkat



Ni la rezeki untuk 7 ramadhan.. yang saya masak ikan cili tu, telur dadar & sayur sawi + tahu..


Resepi:

Ikan
Cili api, cili merah & cili hijau (sukatan terpulang banyak mana nak cili. Jenis cili pun boleh pilih atau campur je semua cili tu)
Bawang merah,bawang putih & halia dihiris nipis
Tomato
Serai
Serbuk ayam/chicken stock

Cara2:
Tumbuk kasar cili2 & tomato..tomato untuk bagi dia rasa masam2 sikit. Tak letak pun takpe.

Tumis bawang , halia dan serai..dah layu masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
Bila dah garing masukkan serbuk ayam...kalu nak berkuah bolehla letak air sikit..garam tak perlu letak sebab serbuk ayam tu dah masin...SIAP!



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, June 2, 2017

Berbuka pada 5 Ramadhan

Salam & Hai semua...

Kalu bukan puasa je saya suka tengok orang post pasal makanan...suka nak tau orang tu makan apa bila berbuka & sahur...hahhaha sebab boleh cilok idea tu untuk masak waktu berbuka....

Puasa hari ke 5 makan luar...anak bujang saya tu nak makan ikan 3 rasa kat kedai biasa...siap bagi tau kat kedai mana , kedai lain tak mau...ala, kedai dekat ngan umah je...padahal ibu boleh je nak masak ikan 3 rasa ni...saya prefer masak sendiri dari makan luar sebenarnya bila bulan puasa...senang, tak terkejar2...

Dulu masa saya kecik2 , waktu sekolah dulu...kami semua memang makan kat rumah je bila bulan puasa..memang mak saya masak, kalu beli pun untuk lauk2 tambah atau kuih...memang tak makan kat luar, hotel jauh sekali...sebab abah saya & arwah nenek nak kejar solat terawih...dorang pegi awal.. lepas berbuka, solat maghrib pastu bersiap dah ke surau untuk terawih...memang awal giler....saya pernah ikut dulu, bhgan perempuan takde orang langsung...hahahha...punyala awal kan...


i konon2 nak tukar la makan brown rice, gigih hokay bawak nasi sendiri dari rumah...saya sorang je makan brown rice yang lain makan nasi putih lagi...eh, sedap jugak tau brown rice ni...sama je sy rasa nasi dia, ingatkan payau tawar ke rasa dia....


Siakap 3 rasa, sup tulang, telur dadar, ayam masak cili kering, udang goreng tepung & kailan ikan masin...habis licin lincau..hahahha bagus tiada pembaziran


Anak bujang yang nak makan ikan 3 rasa tu.....


Penutup, gambar ibu bersama brown ricenya...yang gegirl balakng tu macam biasa masih setia dengan Ayam Uncle Bob nya..


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, June 1, 2017

Legoland (Part 2 Akhir)

                             






Gambar wajib di entrance

Lepas tu layan gambar jelah ye...sy share antara gambar yang mereka main ride kat sana










Ninjago ni yang latest di Legoland..yang lain kebanyakan sama je mcm yang kami p 4 tahun lepas...pokok2 pun ada yang dah besar..ada jugak kawasan yang redup compare 4 tahun lepas...





Miniland




Budak2 pun tak sabar nak mandi kat theme park...ayuh la kita pegi






Sebelum mandi marilah makan dulu...fries tu comel bentuk

Anak-anak & abahnya memang pulun lah main...berkali2 naik slide...saya naik satu slide je..jenis penakut...hahaha





Kagum betul ngan darissa...tak takut dia naik slide ni..tinggi kot....















Ni jelah satu2nya slide yang saya naik...nasibla kukuh pelampung tu uolls....kalu bocor, manalah saya nak letak muka sy ni..hahahha

Lepas dah main tu, tapau makanan kat Medini Mall terus kami balik bilik...malam tu memang tak keluar dah...sebabkan Somerset Medini tu dekat je ngan Legoland, kami tanpa tukar baju terus balik bilik...hahhaha

Ok itu saje cerita kami di Legoland..lepas ni sy akan share kami singgah Melaka pulak untuk satu malam...


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ