TQ coz sudi menjengah blog ni..



Wednesday, May 31, 2017

Resepi Air Viral yang sangat refreshing


Salam & haiiii semua..

Semalam 4 ramadhan saya masak..lepas tu suami kitew buat air yang dikatanya viral..ye ke?saya tak tau pun....tapi serius air tu sangat refreshing...menyegarkan gitu...gabungan rasa masam, masin & manis tu buat semua urat2 terkejut tu...hahahhaha

Resepinya:

Air gas aiskrim soda
Lemon sebiji dihiris
asam boi suka hati nak letak banyak mana..jangan letak banyak sangat nanti dia rasa masin pulak
Daun Pudina
Buah laici dalam tin, amik buahnya sahaja
Serai dalam sebatang...2 batang pun boleh

Campurkan semua dalam jug, letak ais...perggggghhhhhhhh terbaiklah....kena minum sejuk2 baru best...
                                   


                         

Nilah hasilnya....nampak pun terasa segar kan?belum rasa lagi...sila try




Air tu digabungkan ngan lauk2 yang dimasak oleh saya kecuali murtabak tu lah, itu beli. Paprik ayam + telur dadar + salmon grill+ayam goreng tepung.




Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, May 30, 2017

Somerset Medini Iskandar Puteri Nusa Jaya, JB (Part 1)

Hai & Salam semuaaa...

Ok ini #throwback cuti sekolah bulan 3 ari tu...ig & fb dah share...kasi up details kot ada sesape nak refer nanti senang...google je kuarla blog kita ni kot boleh membantu kan....hehehe


 Kami p JB ni awal cuti sekolah..pegi sana 3D2N...lepas p Johor singgah pulak Melaka duk semalam kat sana...sekarang ni saya share kat Johor dulu ye.



Kami bertolak ari Sabtu pagi..nasib highway clean & clear..tengok tu ada khemah dalam kete...hahahha ada jelah keje dua beradik tu





sebelum check in  singgah JPO dulu..wash eye only je...hahahha..sekejap je kat cni, anak2 sibuk nak check in hotel...nak main pool lettew.....

Kali ni p Legoland kami pilih Somerset Medini ni...tahun 2013 kami p Legoland kami duk umah saudara..kali ni dok hotel pulak... Nak check in Legoland Hotel, melampau pulak harganya....tak mampu pulak rasa....hehhehe..

Tapi Somerset Medini ni dekat je ngan Legoland , kira seberang jalan je....kami p Legoland jalan kaki je....



View from our room..tingkat 19...kat receptionist minta bilik yang tingkat tinggi & facing Legoland..InsyaAllah mesti dapat punya...Somerset ni konsep dia serviced apartments gitu...serius selesaaaa sangat...saya ni kalu tido hotel jarang lena...tengah malam mesti terjaga....tapi kat cni mmg saya tido terus smpai Subuh....
 





Kami amik bilik jenis studio.  dia ada apartments jenis 1 & 2 bilik kalu tak salah...untuk kami , amik bilik studio pun dah ok sangat.....ada katil king & daybed...bilik besaaaar sangat..bersih..sebab building baru semuanya baru ..



TV





Kitchen...boleh masak ye uolls...mmg periuk belanga semua ada....lengkap..kami idaklah masak..kata bercuti kan harus cuti daripada semuanya....hahahha

masak air je sudahhhhh.....



                             




 Bilik ayorrrr....takde bathub kecewa anak2 ku...hehehhe..bersihhhhh...alhamdulillah




Dressing table & wardrobe....besar bilik dia....selesa & harga jauh lebih murah daripada Legoland Hotel.... total harga bilik 3d2n RM478.58 excl breakfast.....breakfast kat luar jela ye....



Pool dia,,,infinity pool gitu...nampakla Legoland Hotel dari jauh....pool cantik..landskap hotel ni pun cantik.....



Anak2 sibuk nak mandi..layankan jelah

 Ibu pun nak jugakkkk




landskap medini..tenang je cni n sunyi..sy rasa 5 tahun lagi akan membangun Nusajaya ni....banyak building2 baru yang tengah buat...


Kemain 2 beradik ni swimming







Ewahhhhh



Kemain ibu & anak sama naik...hehehe

Ok itu saje...pasal jalan2 JB part 1 ye....lepas ni part 2 pulakkk

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Monday, May 29, 2017

2 Ramadhan

Salam & Hai semua...

Alhamdulillah hari puasa hari ke 3, InsyaAllah..

Semalam puasa ke 2, masih makan dirumah & masih masak jugak untuk menu utama...



Ni kita masak...Daging kicap , kangkung belacan, sambal ikan masin & salmon grill...


Yang beli di Param air katira, tepung pelita & murtabak ayam..


Untuk yang puasa yang yok, makan tempat lain ye...hahhaha dicha puasa takat pukul 2 je...takpelah perlahan-lahan ye anakku....


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Sunday, May 28, 2017

1 Ramadhan 2017

Salam & hai semuaaaa...

Anak bujang saya danish request rendang ayam masa 1st sahur nanti...buatla jugak walaupun tau dia makan sikittttt je..takpelah lebih boleh  forward leftover tu masa berbuka kan....  

Berbuka 1 ramadhan berbuka di umah mak abah saya di Gombak..kebetulan mak saya pun buat rendang ayam jugekkkk...hehhehe..pastu mak buat bubur gandum..dapnya....

Selamat berpuasa & berbuka semuaaa

Friday, May 26, 2017

Belated Birthday Celebration

Salam & Hai semuaaaa...

Memandangkan puasa dah dekat, semalam kami buatlah seprais kat kawan kami ni..belated birthday celebration....kalu buat lepas raya keji sangat pulak sebab lama sangat nak menunggunya...walaupun masing2 tau memang kita akan sambut sebab tetiap tahun buat tapi perasaan terkejut tu tetap ada ye uolls.....hehhehe...tapi kali ni tak sempat nak order kek beli je di Secret Recipe...takpelah janji ada kan...

Sape yang menyumbang, InsyaAllah kita akan buat seprais ni tau...rotate gitu...tapi dalam satu floor tu tak ramai la yang join yang rapat2 je.....hehehe




terus je bagi di meja dia...nyanyi2 la sikit kan....memang kak nor terkejut tau..siap nangis lagi...holohhhhhh



White Chocolate Macademia....Lama rasanya tak makan kek SR ni..yelah sejak2 dah banyak home bakers ni, main order je...dahlah sedapkan...dulu2 10 12 tahun dulu memang SR lah kek paling gempak kan?...











Ok itu saje...kesempatan ini nak mengucapkan selamat berpuasa & selamat mencari resepi untuk masak berbuka...hehehehe

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, May 23, 2017

Belated Mother's Day Celebration untuk Nenek Gombak







Salam...

Sabtu 20.05.2017..belated sebab masa Mother's Day betul2 tu ,ak saya tak sihat..dia terjatuh....takpelah kita kuar makan2 je...takla sambut sangat pun...saje bawak makan luar....abah saya memang suka Johnny's  ni...sama naik ngan cucu dia, Dicha....hehehe...sian nenek...konon sambut nenek tapi ikut selera orang lain..hahahha...takpe nenek ok je sebenarnya...mak saya memang makan je semua...jenis tak memilih...macam saya...hahahha..tengok badanlakan....




Belilah cuppies kekecik macam ni....ada la tanda Mother's Day...tapi ingat Hari Ibu ni hari hari tau...tapi kita kasi extrala sikit bila datangnya Mother's Day ni...


Ni nasi goreng belacan...ada lagi order Prawn Fried Rice tak amik gambor. ...Johnny's punya Prawn Fried Rice memang sedapla tu sebab abah saya suka....hehehehe...sila try order...tapi tula portion kecik...hehehhe 




mak kita..sian mak nampak dah susut sangat badannya...agaknya sebab jaga orang sakitkan...abah saya dah 2 tahun sakit Parkinson tapi mild lah...parkinson baru nak jadi orang kata....drive kereta memang dah tak boleh dah..semua pergerakan terbatas & lambat....


Mak saya 69 abah saya 77...tua kan...saya yang bongsu....



Steamboat ari tu...yang maggi tu anak dara saya yang sukaaaaaa sangat....

Itu sajelah acah acah celebration nya...ajak mak abah makan....saje bagi mak rasa diraikan.....nak sambut ngan mertua mereka jauh nunnnnn di Kuala Kangsar....nanti raya kita makan sesama ye.....hehehe

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ