TQ coz sudi menjengah blog ni..



Friday, August 30, 2013

Puding Triffle untuk Majlis Hari Raya Tadika & Taska

Hari ni Taska Danish dan Darissa ada buat Majlis Hari Raya. Dan ibubapa diminta bawala sikit juadah. Main course pihak tadika dah ada buat macam tahun lepas. Pikir punya pikir saya buat dessert la...masa ni la nak tunjuk kehebatan...hahahahaha padahal puding trifle je..hehehehe.....gigihla balik keje buat puding tu.....

gambar ni la saya share kat instagram...kalu jadi saya bawak ke taska kalu tak jadi saya goreng je nugget...hahahaha



Nila hasilnya lepas dah bertumgkus lumus....peluh2 hokay sebab berkejaran sebelum anak dara tu amukan..

hasil lagi.....

lagiiiiiiii.......




Ni pulak bekas untuk bawak pi opis...saje nak bagi kawan rasa....kot kot ada yang nak tempah......eh! hehehehe

Kesimpulannya puding ni jadi sebab saya ada asingkan sikit untuk rasa rasa, tetiba rasa macam okay so proceed la boleh bawak pi Taska...heheheh...

ok olls....Selamat Hari Merdeka ke 56.... 

Thursday, August 29, 2013

Cerita pasal makan

Saya dan makanan memang tak boleh dipisahkan....biasanya dulu2 saya memang suka blog pasal makanan...tengok badanla kan....

Kalu makan umah mertua memang duk bawah lepas tu kalu hidang makan memang panjanggggggg....ni masa raya ari tu mak masak ala2 kat kedai thailand seafood tu...Mak kata tak yah makan luar biar mak masak....sedaps..

Panjang hidangan sebab adik beradik asben 4 orang. 3 dah kawin...campur anak menantu cucu dah dekat 12 orang la. memang tak cukup meja...meriah..saya suka...walaupun makan bawah perut saya terkepit tapi sebab sedap apa ada hal kan......


mak mertua masak ayam masak halia...sedap gile...danish makan 3 kali tambah..bila saya try buat kat rumah pesal tak sama rasanya...huhuhu


ikan bawal masak tiga rasa


Kailan goreng ikan masin

telur dadar. 

yang tak sempat amik gambar sup ayam dan ayam goreng berempah...hoiiiii enak bangat... segala jenis diet memang tak boleh dijalankan kalu balik umah mertua....yelah dah la jarang balik, tak kan nak diet kannnn....so kita pulunnnnnnnnn!!!!!!

Ni cerita lain pulak...masih dalam musim raya....kami ke Tony Romas...1st time pegi.....sajela asben nak try, sebab baru 
abis puasa dia dah start kemaruk nak ber jjcm... 



Danish posing yang tak boleh blah hahahaha..... ada promo ribs...saya amik set tu la...yelah orang kata ribs dia sedap so saya try la 


Dapatla 2 ribs...rasa ok2 je....sos dia macam manis je...macam BBQ sos.... dia punya side dishes tu bole pilih2....mashed potato dia sedap giler....yang ni saya tak abis makan so tukang perabis ialah suami tersayang


complimentary bread....emmmmmmmmmmm tak sedap...hehehe sory so tak abisla kan....


Ni ciken mojo kot.. kalu salah minta maap la ye...ada nasi dan ciken breast yang di grill



Ni dicha punya spicy ciken spageti...sedap jugak



ni beger danish...pun agak mengecewakan....tak berapa kena dek tekak kami....

mungkin pilihan menu tak pandai kot....



Last pose from danish...

Bagi saya TGI lagi sedap kot atau kami salah pilih menu.....mungkin lain kali cube menu lagi ye...

ok bye uolls...

Wednesday, August 28, 2013

Open Opis Raya 2013

Khamis minggu lepas opis saya buat majlis hari raya. Adalah lah jemput client consultant tapi kita orang staff ni macam Ada aku kesah? Hahahahaa....makan dan bergambar posing tetapla berjalan. Nasibla Dato' boss sporting....boss boss dah naik opis kitaorang kat bawah masih bergambar dan makan...hehehe


Bersama Dato' Boss yang baik hati



Ngan boss2 yang lain pulak


ngan kawan2 pula...ni sebahagian je...sebab sebahagian lagi gambar saya takde so tak yah letak la kat blog....hehehe



bersama besan kesayangan. Mak mertua Dicha ni.....heheheeh..

Ni pulak saya ngan adik2 kesayangan kat opis...single n available


ni kira kakak kesayangan la jugak.....hehehe

Adik kesayangan jugak.....heeeeee


nila meja lauknya....jemputan dalam 100 orang je. ada nasi minyak, ayam masak merah, dalca, daging itam, satay, cendul, kuih2 melayu dan air sirap.....heeeeee 

lupa tapai pun ada.....


satay....saya lebih berminat ngan ayam masak merah sebab saya peminat ayam....


Itu saje. Terima kasih Dato' Boss sebab anjurkan majlis raya ni. Biasa tiap tiap tahun boss ada buat. Raya melayu dan raya cina mesti dia ada buat makan makan. Kalu raya cina dia tetap akan amik caterer melayu. so halal di situ....

bye olls.....

Tuesday, August 27, 2013

Dicha o Dicha

Ahad kan kami ke kenduri kawin...jalan agak jem...taulah kan MRR2 yang menghala ke Ampang dan ke Cheras kan selalu jem. Tetiba lalulah lori durian ni. Dicha ni pulak suka makan durian. Pastu dia suh abah dia amik durian tu.....Ewah sesuka hati pulak dia nak amik duria tu...ingat boleh main grab grab je...hahaaha adoiiiii la dicha....kemain pujuk dengan suara lembut pastu buat la aksi polok polok bagai.....ni yang mengundang kejelesan ibu ni....

Nasibl dia ok bila abah dia terangkan n pujuk dia nanti kita beli.....abahnya sila la layan anak dara tu ye....abang danish jugak yang cool walaupun kadang2 ada angin jugak....

Ni saya share aksi aksi dicha memujuk abahnya

Monday, August 26, 2013

Menghadiri kenduri kawin

Sabtu & Ahad memang sibuk sebab adik sepupu kawin. Sabtu malam dia nikah Ahad bersanding. Saya ni memang suka pegi kenduri kawin. Suka tengok sibuk2 ni...hehehe... layan gambar ye. 

konon konon saya nak berposing la untuk #OOTD tapi dicha pun sibuk nak jugekkkkkkk....
Saya memang tak reti posing posing ni. Setakat posing tegak berdiri boleh la...hehehe

ibu dan danish...keciknya kamu kat sebelah ibu ni...hehhe


pelamin....ala2 klasik gitu sesuai ngan baju perantin yang pakai songket

Pelamin yang di instaramkan...suka tengok pelaminnya..cantik sangat...maklumla saya kawin takde pelamin yang canggih2 macam sekarang


sebahagian hantaran

kami bersama pengantin


Budak kecik sorang ni memang suka tangkap gambar dekat pelamin. Ingat dulu mak saya tak berapa gemar saya masa anak dara tangkap gambar atas pelamin. Tak tau pasai apa. Setakat tangkap gambar bersama family takpe kalu posing2 dia tak brapa gemar....hehehhe


Yang ni masa malam nikah....

Apa2 pun Selamat Pengantin Baru adikku sayang..Semoga kekal selamanya......

Thursday, August 22, 2013

Raya ke dua

Raya kedua kami ke Taiping tengok mak long asben dan ke Penang untuk tengok Tok asben pulak...pegi balik hari je. Kali ni pegi tak tido pun sebab nak jimat masa sebab raya ke empat kami balik ke Sg. Buloh balik....

Akkhirnya raya kedua dapat makan selain dari ketupat lemang rendang dan laksa.....sedapnya.....Mak Long kat Taiping hidangkan mihun sup, mee rebus dan ketupat rendang



ni dessert pulak..cis tart comel dan kek buah. anak mak long yang buat.


Mihun sup yang super sedap. Tiap kali pegi beraya umah Mak Long nilah hidangan utama


Anak bujang saya di rumah opah long

Dari Taiping kami ke Penang. Melawat Tok pastu kami berjalan sekejap naik feri. Bawak anak2 yang asiklah menyebut nak naik feri. Pegi naik feri balik naik jambatan. Memang tak sempat buat apa pun. Sebab lepas Maghrib nak balik Kuala Kangsor balik. InsyaAllah hujung tahun kita p lagi yer...


Sepupus

bersama adik ipar didalam feri...


nun jauh jambatan di sana..


Camwhore jela kejenya pompuan nie

Danish dan sepupunya... Lepas naik feri lepas maghrib bertolak la kami balik.....itu jeeee

bye ollssss....


P/S: ari ni kat opis ada open house...kalu saya tak malu snap2 pic saya update kat blog ye....


Wednesday, August 21, 2013

Wordless Wednesday : Melentur buluh biar dari rebungnya

Sebelum

Ni rebung madu. Mak mertua saya peram sendiri. Rebung ni diambil masa mak cari buluh untuk bakar lemang. Cara peram masak kan air, pastu bagi suam kan pastu letak garam pastu masukkan rebung. Siap!

Selepas

Dimasak oleh mak saya. Saya tak reti masak rebung ni...sedap gilerrrrr.....dah lama tak makan rebung. Memang puas lah makan sebab asben tak makan rebung...Ruginyaaaaa!

Ok, itu saje...