Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, September 5, 2013

Plan terkejut

Betul sangat mengejut.....lepas dari Majlis Tunang tu asben kata jom balik kampung. Anak2 la suka sebab dapat lepas bebas kat kampung...nasibla baju budak2 memang bawak spare. Kita yang menumpang ok yang driver tu la sebab dia yang bawak....balik hari pun balik hari la

Bila belek2 hp ada gambar makanan je oulls...hahahaha....tapi takpelah ye sebab apa yang saya nak share mesti ada yang tak pernah tengok....hehehe

Kita orang sampai Ipoh baru call mak cakap nak balik kampung...terkejut la mak ayah...hehehe....

Sampai sana dalam kul 4 lebih mak buat kan kuih kembung ni....dia tau je menantu hantu n cucu cucu suka kuih ni...orang panggil cucur manis...kita panggil kuih kembong...hehehe

kita orang sempatla singgah Bandar Kuala Kangsar tapau KFC bawak balik kampung.

Tak lama pun kat kampung lepas makan malam kami bertolak balik Sg Buloh. Yang penting makannnnnnn dulu....sodap!

Macam biasa makan kat bawah....tak pe tak pe....ketepikan perasaan perut terkepit tu janji makanannya 1st class....hehehe


Yang lelaki duduk dulu kita yang gegirl tolong angkat lauk bawak ke depan...

Lauk ari tu ada kari kepala ikan

okay sekarang kita masuk ke part mari mengenal ulam...saya ni bukanla peminat ulam tapi belah asben memang sangat pencinta ulam. so kebanyakan ulam tu memang saya tak kenal dan tak pernah makan..

Yang ni mak mertua panggil pucuk leweh....tak tau la nama sebenarnya....tapi bila tanya mak saya pun mak saya tak kenal...hehh

ni kerabu pucuk betik....sedap sangat...tak pahit pun....


Yang ni jantung pisang ni je yang saya pernah jumpe...hehehe

 
Yang last ni pucuk mengkudu....tak sangka ye bila rebus dia macam kelabu kelabu hitam...tapi pahit benor....

Semua ulam2 tu di makan ngan sambal belacan...lupa nak amik gambarnya....untuk budak mak buat ayam goreng tepung....

itu je cerita mari mengenal ulam....bye uolls.....

9 comments:

mama tisya said...

kita tk mkn ulam2

Queen said...

masa balik raya haritu pun nik mewah makan ulam2.. duk umah abang.. banyak plak die menanam keliling rumah
dari pucuk gajus
pucuk kedondong
segala tok nenek ulam

tapi seriusly

kalau kak hanim berkesempatan
try la pucuk kedondong
mmg marvelessss....

Queen said...

makan plak dgn budu... perrghh.. lauk lain is tak pandang..kekekeke


(sanggup sambung komen sini..hehe)

Dee said...

wui..meriahnya lauk pauk kampung..ada yg dee tak pernah makan pun..huhu..

attyfir said...

kty suka giler makan ulam2.ni tgk entry hanim.kelaparan dah nie

Emy Tak Kecik said...

ye baru arini sy mengenal ulam2 tu
xminat makan kecuali kacang botol hehehe

xletih kan driver drive jauh2 :)

lieyalatif said...

aduh hanim...byknye ulam2...bagus betul....lieya tak kenal sgt ulam2 nie...bagus gak hanim buat kelas mengenal ulam ni hahahaahaha....

lieya tegelak tang perut tekepit tu hanim...lieya ni kalo hanim nak tau tak suke mkn kat bawah sbb tak selesa bersila....tapi kalo dah ramai2 gini mmg lagi syok le makan bawah kan....

Tasya Dieya said...

http://aviliacollections.blogspot.com/-- jom tengok koleksi terbaru shawl dari avilia

nieda said...

Blk kampung tolak tepi diet2 ni..rugi x mkn masakn emak