Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, August 15, 2013

Sehari sebelum raya

Assalamualaikum.....

Hari ni saya dah start keje maka blog pun start la ari ni jugak..heehe...

Tahun ni giliran beraya belah asben pulak di Kuala Kangsor...

Sehari sebelum saya mertua mesti akan bakar lemang. Lemang pulut, lemang jagung dan lemang tepung....saya suka suasana tu sebab belah Gombak memang tak pernah bakar2 lemang ni.....

Lemang in the making....yang lelaki jaga api...uiiii panasnya.....yg gegirl jg rendang kat umah....mak mertua saya kehlu kehilir luar dalam sebab nak tgk lemang n rendang...yelah api lemang ni kena jaga2 kalu terlebih api lemang tu akan keras n berkerak...

yag hijau tu lah lemang tepung....sedapnya...dia mcm bingka jugak...cume dimasak dalam buluh

Adik beradik lemang. Lemang pulut, lemang jagung dan lemang tepung. lepas berbuka masing2 belasah lemang tu....nikmatnyaaaaaaa

Budak2 kecik ni tak puasa, makan nasi lemak..ada pulak jual tu kat market....hehehe

ok itu je....nanti2 saya sambung ceritaraya pula ye...na khatam cerita kawan2 pulak...

Selamat Hari Raya olls.....

8 comments:

Rasp said...

syiok nya bakor lemang....
i tak pernah seumur hidup i dapat experience bakor lemang ni sis...
slalu beli yg dah siap bakor....
rugi kan.....

NM03 said...

tahun kite beraya kat kl. owh... tgk bakar lemang, rindunya kampung halaman

onniesham said...

bestnya ada suasana bakar lemang.. baru lah terasa nk mnyambut raya kan. mula lah teringin nk mkn lemang balik ni

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bestnyerrr tgk suasana raya kt kampung gitu..
ekceli, zmn kecik2 dlu mmg gitula raya saya kat umah mak sedara..
bakar2 lemang..
tp skrg dh takde dh ..
lgpn arwah ayah sy dh takde.. kalo arwah ada, dialah yg cari buluh lemamg n bakar sampai siap..
siap2 bakar, kite curi2 rasa yg plg atas tu..
heheh.. sodappp!!!

btw, salam aidilfitri utk hanim n co..
apdet laju cite raya sementara mood masih ada ni.. hehehhe

mamyharraz said...

bestnya bakar lemang sendiri :)
salam lebaran utk hanim

Queen said...

ada satu tahun tu membakor lemang juga masa kat umah yabang. tapi yg tukang jaganya pemalas asyik tido je..
jadi lemang semua kerak2..hahah



mcm mek yg duk flat ni.. buat pulut kuning jela buat pengubat rindu pada lemang.. hehe

ieda immi said...

wahh meriah bakar lemang .. seronok suasana tuu ..
jarang sangat org buat bakar lemang macam2 nie .. sure sedap kan hanim ;)

selamat hari raya hanim !

lieyalatif said...

seronknye hanim buat lemang sendiri...kat belah lieya mmg tak penah buat lemang nieh...lieya plan tahun depan turn raye kat johor kampung lieya sendiri, lieya nak ajak abah buat lemang laaa....sonok kan....lagi pun terjamin kualitinyer...takut bace tang org meninggal sbb mkn lemang yg ade ular tu...