Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Wednesday, July 31, 2013

Resepi Ramadhan - Kari kepala ikan merah

Petang2 di bulan puasa ni baiklah saya share satu resepi. Ok, mungkin resepi ni dah berlambak tapi saya share versi saya. Sebab ada kawan blogger  mimy tanya resepi Kari Kepala Ikan ni.

Bahan.
Kepala ikan merah
Serbuk kari ikan babas 4 sudu besar.
Jintan manis sesudu kecil
Bawang besar, halia  n bawang putih  dihiris  dan di blend. Lagi banyak bawang lagi sedap.
Bendi
Tomato
Air asam jawa
Daun kari. Jangan buang urat dia masukkan je. Lagi wangi kari tu nanti. Maksudnya jangan lurutkan daun dia.
Santan setengah kotak kecik. Kalu nak guna yang fresh lagi bagus. Guna dalam satu cawan kecik kot.

Cara2.
Masa menumis tu saya guna minyak yang agak banyak sebab nak dptkan kuah tu ada minyak2 sket. Agak2 la ye uolls...
Masukkan bawang n halia yang dihiris dahulu bersama jintan manis dan daun kari. Dah agak layu masukkan bawang blend pulak. Dah kering/masak masukkan serbuk kari yang telah dibancuh ngan air terlebih dahulu.
Bila dah berminyak masukkan air asam jawa. Dah mendidih masukkan santan.  Masukkan garam gula n serbuk perasa.
Dah mendidih lagi masukkan  kepala ikan merah. Masakkan ikan tu sekejap. Kalu nak kuah lebih masukkan air sikit
Last sekali barulah masukkan bendi da tomato.
SIAP!

P/S: Kalu boleh jangan guna santan yang banyak sangat. Nanti kari kita bolehlah jadi macam kari ala-ala mamak. Kalu ikut mamak dorang tak guna santan langsung. Pastu saya masak main agak2 je. Hehehe... Sebab saya gunakan konsep "try n error" hehehe. Selamat mencuba..

kepala ikan merah
Siap!

4 comments:

pena rozie said...

Rase dah boring mkn nasik. Huhuhuhu....

lieyalatif said...

cantik kari hanim...lieya suke kari yg mcm ni....rupenye mase tumis tu boh minyak lebih sikit yeak....okey2 , nanti lieya nak try la resepi hanim nie...lieya ni peminat kari tau hanim...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

perghhhh...
terliur tau!!

tp kite kureng sket masak kari,
salu buat masak lomak cili api aje..
takpe, nnti blh tuko selera..

Mimy Hamid said...

tengkiuuuuuuuuuuuu senang je resepi nya ...kebetulan rumah saya ada pernencah babas tu