TQ coz sudi menjengah blog ni..



Wednesday, July 31, 2013

Resepi Ramadhan - Kari kepala ikan merah

Petang2 di bulan puasa ni baiklah saya share satu resepi. Ok, mungkin resepi ni dah berlambak tapi saya share versi saya. Sebab ada kawan blogger  mimy tanya resepi Kari Kepala Ikan ni.

Bahan.
Kepala ikan merah
Serbuk kari ikan babas 4 sudu besar.
Jintan manis sesudu kecil
Bawang besar, halia  n bawang putih  dihiris  dan di blend. Lagi banyak bawang lagi sedap.
Bendi
Tomato
Air asam jawa
Daun kari. Jangan buang urat dia masukkan je. Lagi wangi kari tu nanti. Maksudnya jangan lurutkan daun dia.
Santan setengah kotak kecik. Kalu nak guna yang fresh lagi bagus. Guna dalam satu cawan kecik kot.

Cara2.
Masa menumis tu saya guna minyak yang agak banyak sebab nak dptkan kuah tu ada minyak2 sket. Agak2 la ye uolls...
Masukkan bawang n halia yang dihiris dahulu bersama jintan manis dan daun kari. Dah agak layu masukkan bawang blend pulak. Dah kering/masak masukkan serbuk kari yang telah dibancuh ngan air terlebih dahulu.
Bila dah berminyak masukkan air asam jawa. Dah mendidih masukkan santan.  Masukkan garam gula n serbuk perasa.
Dah mendidih lagi masukkan  kepala ikan merah. Masakkan ikan tu sekejap. Kalu nak kuah lebih masukkan air sikit
Last sekali barulah masukkan bendi da tomato.
SIAP!

P/S: Kalu boleh jangan guna santan yang banyak sangat. Nanti kari kita bolehlah jadi macam kari ala-ala mamak. Kalu ikut mamak dorang tak guna santan langsung. Pastu saya masak main agak2 je. Hehehe... Sebab saya gunakan konsep "try n error" hehehe. Selamat mencuba..

kepala ikan merah
Siap!

Almond Flakes - Kuih yang 'in' tahun ni

Tak tau nak masuk kategori mana kuih ke kerepek ke...hehehehe. kawan saya jual sebalang 35 hinggit. Tengok resepi dia mcm senang tapi kos nak buatnya agak mahal..500 gram tepung florenta harganya 19hinggit...katanya lagi sampil sold out tepung tu....

Sekali makan memang susah nak berhenti walaupun nak kunyak nya agak penatlah...hehehehe

Selamat berpuasa n selamat berbuka....


Tuesday, July 30, 2013

Operasi kuih raya & resepi biskut makmur

Jumaat lepas Selangor kan cuti...saya balik Gombak nak tolong mak buat kuih raya...kuih makmur...senang je rupenya buat biskut  tu...yelah selama ni bila mak buat saya takde kat umah n kalu adapun tak meresap dalam jiwa n hati cara2 n resepinya ...hehehe...

Ahad ni buat kuih lagi..nanti saya update lagi....

Bahan2 nya. tepung gandum, gula halus, minyak sapi & kacang yang digoreng tanpa minyak dan di blend.

1kg tepung dicampur ngan 200gram gula halus. Cairkan minyak sapi. bila dah cairkan minyak sapi masukkan dalam bancuhan tepung tadi. lebih kurang setengah tin. Sebenarnya minyak sapi tu ikut kelembutan tepung tu tadi. Kalu dah lembab n lembut tepung tu maksudnya ok lah tu...
Kacang yang diblend tadi campurkan dengan sedikit gula halus supaya inti untuk biskut makmur tu ada rasa manisla...

Gentel tepung tu pastu masukkan inti kacang pastu bolehlah bentukkan biskut tu.. mak saya buat dalam bentuk diamond... susun dalam tray dan bakar! suhu 150° 
lebih kurang 35 minit. 


Biskut yang sedang membakarkan diri nya......

Biskut makmur yang diphoto gridkan....hehehe...dapatlah 2 balang... agak short jugak kuih tu sebab banyak masuk mulut cucu2 nya.....hehehe

Ahad kita sambung menggentel kuih lagi ye....

Monday, July 29, 2013

Baru 3 kali je..

Puasa kali ni baru 3 kali je berbuka luar setakat inilah..esok lusa tu lat tak tau lagi..heheh. Dua di tempat yang sama satu kat McD sebab anak bujang saya kepingin McD bila berbuka. Ikut abahnya memang taknaklah McD tapi sebab Danish 1st time berpuasa penuh diturutkan jua..balik McD menggelupr abahnya cari nasi....hehehhe....

Pecapaian yang agak baik compare tahun lepas yang lain masak n sekali je beli...clap clap...eh ada 2 kali berbuka di Gombak umah makabah saya....

Dua kedai yang sama kedai biasa je. Restoran thailand2 ni. Restoran Waneeda Tomyam & Seafood di Kota Damansara dekat je ngan Sunway Giza. Food sedapla boleh tahan. Yang best kedai ni ada ayam golek. Kesukaan ibu dia la ayam2 ni...



Budak yang konon puasa...lagak mngalahkan orang yg berpuasa..ceh!

ni la ayam golek tu...yang ni saya amik 1/2 ekor..RM8. Sekor RM15. Sedaps...

Sian senyum pun terpaksa.....

Nampakkan perbezaan keterujaan org puasan tak puasa...eh abahnya kes lain la ye....cari nahasla kalu xpuasa...hehehe

Alahai Danish melepek je...setakat ni Danish kantoi SabtuAhad je..tak pe next year cube lagi..ibu dulu darjah 3 baru penuh puasa....compare last year hanya sehari je Danish puasa..heheheh


Makanan kami..bubur+ayam+2 bijik beger +eskem 
gambar kami yang di instagramkan....heeee

Selamat berbuka

Tuesday, July 23, 2013

Udang buttermilk

Ni semua sebab pengaruh blog Lieya Latif . Geram pulak tengok udang dia...gigih suruh asben p beli udang..Hari sabtu tu saya buat....tapi udang nya alahai comey2 molek je.....

Resepi lieya ada nestum tapi saya punya tak guna nestum...kat umah takde pulak...yang ada oats je...

Nak resepi sila lah ke blog Lieya ...

Bahan bahan penting...tepung gandum+tepung jagung, udang n putih telur... 

Udang buttermilk kitew......last2 saya sorang je yang makan...hahahaha...
Asben tak makan seafood, dicha sibuk ngan ayam goreng dia, danish pulak sibuk ngan ayam kicap dia...
Yang pasti memang sedap....tq lieya gojes sebab share resepi yang ohsem ni.....


Monday, July 22, 2013

Resepi Ramadhan - ayam goreng ala KFC atau ayam goreng Dicha...hehehe

Resepi lagi..heehhe... sebenarnya saya dah lama dah cari resepi ayam salut tepung ala KFC...yang tepung dia bzyak n rangup...punyala google rupanya opis mate ada satu resepi yang paling sedap pernah saya rasa.

Bahan. Ayam Serbuk kari Lada hitam Sos tiram Garam Tepung beras Tepung gandum Telur

Cara perapan ayam. Ayam, sos tiram,serbuk kari, ladahitam dan garam digaul dan perap sebentar

Tepung gandum n beras campurkan. Sukatan tepung ikut ayam. Sukatan tepung, tepung gandum lebih banyak dari tepung beras. Heeeee..harap faham yer. Taburkan skit lada itam garam serbuk kari dan gaulkan.

Telur pecahkan dalam satu mangkuk.

Amik ayam yang diperap celup dalam telur dan celup dalam tepung plak. Ulang 2 kali untuk dapatkan ayam yaag rangup n kulitnya jad tebal. Goreng la ia sampai masak..... siap.

Ayam ni memamg kesukaan dicha. Dicha ni suka makan kulit ayam yag rangup. Untuk elakkan dia makan kulit ayam saya buat ayam ni. Konon2 kulit la padahal tepung je....haahha... selamat mencuba....

Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan ke 8

Melangkah-langkah Ramadhannya....bila bukan puasa je mood memasak ada baik skit...biasa weekdays saya jaraaaaang masak..weeken pun kadang2 masak. Tapi bila puasa ni rajin kemain...baru je sahur dah pikir dah bukak nanti nak masak apa...so saya anggap ini lah diri saya yang sebenarnya memang rajin masak. Ate Ramadhan kan Syaitan diikat...hehehehe peace!

Petang semalam balik keje laju2 masuk dapur masak....nerves ni sebab 1st time masak kari kepala ikan...iye uolls kepala ikan merah... dah rasa bukak kedai mamak umah saya semalam...semerbak bau kari...memang sebelum ni saya pernah masak kari ayam tapi kari ikan dan ayam adalah berlainan ye....serbuk kari dia pun lain.... tapi yang penting SUCSESS.....yahooooooo!

Kari kepala ikan merah in the houseeeeeee....kuah terlebih so kepala tu menyorok yer.....


Sambal ikan bilis kentang

ayam goreng tepung dicha....

Rezeki berbuka hari itu...kuih dn sambal kerang tu beli...

lauk yang di instagramkan...heeehe

Wordless Wednesday - Ramadhan ke5

Hari Ahad kami berbuka di Gombak, umah mak abah saya. sukalah 2 beradik ni balik Gombak sebab dapat buli atok nenek.
Mak saya masak Gulai Lemak Ikan Tenggiri+sambal ikan masin+sayur kangkung belacan+bubur kacang. Yang lain beli.
 

Monday, July 15, 2013

Resepi Ramadhan- Roti Bakar Cheese Berempah

Kemain nama menu...berempah sebab inti ayamnya saya tumis ngan serbuk kari....saya share la satu resepi yang resepi asalnya saya olah....

Bahan.
8 keping roti Gardenia
Ayam/daging Cincang
Bawang merah & putih dihiris
Telur 4 biji. Lebih pun tak pe
Cheese 4 keping
Garam

Cara masak inti.
Tumis bawang hingga layu.
Bancuhkan serbuk kari ngan air n masukkan bancuhan tu ke dalam tumisan bawang tadi.
Selepas bancuhan kari tadi dah kuar minyak masukkan ayam cincang.
Lepas ayam tu dah masak. Tutup api n ketepikan. Pastu pecahkan 2 bijik  telur  dalam bekas n  masukkan inti yang kita dah masak tadi.  Kacau.

Cara masak roti bakar.
Celup roti dalam telur. Basahkan2 je roti tu. Pastu susun dalam kuali non stick pan atau pemanggang ajaib...dalam loyang pun boleh kalu nak bakar dalam oven. Saya masak dalam pemanggang ajaib tu je...sonang..

Susun 4 keping roti  pastu letakkan inti yang kita bancuh ngan telur tadi atas roti tersebut..
Atas inti tu letaklah cheese atasnya..susun la ikut susunan roti tersebut.
Pastu lapisan atas letak lagi 4 keping roti yang telah dicelup dalam telur.
Lebihan telur tadi curah je atas toti2 tersebut..
Bakarlah sekejap...jgn sapai itam pulak tau...selamat mencuba...

Harap fahamlah resepi nie.

susun roti mcm ni. Kalu pakai pemanggang ajaib ni senang nak telangkup terbalik kan dia..

letak inti atas roti mcm ni..perasan tak roti ni saya xcelup ngan telur. Kalu tak celup telur nanti roti tu garing n kering..kalu celup telur roti tu akan moist2 gitu.


taraaaaa....mcm ni la rupenya bila da masak...

Siap untuk dihidangkan....jadila satu menu untuk berbuka puasa. 


Selamat mencuba...

Sunday, July 14, 2013

Ramadhan ke 4

Amboi kemain kan.....kerap pulak ada n3.... tapi sila jgn perasan ye sebab takde sape pun yang kesah kamu hapdate ke x ye pn hanim....heehe..

Ramadhan ke 4 saya gantung kuali sebab saya malas nak masak...boleh? Hahaha....takdelah lepas berbuka nak terus ke OU nak cari kasut ghaye Danish...orang kan sibuk sekarang ngan CONVERSE so saya pun nak join la....pengaruh blog sangat...tapi untung tau kalu orang yag rajin baca blog ni sebab kerana saya baca blog la atau jad silent reader la macam2 saya tau apa yang orang lain tak tau...Contoh kedai makan apa yg best...info pasal sesuatu tempat tu....wah! Rasa mcm ilmu penuh di dada sangat tau....awwwww....terimakasih kasih kawan2 blog yg sangat baik hati yang selalu share info2 yang bagus....claps...



Kami makan kat Restoran Waneeda di Kota Damansara. sedap...mulanya tersalah amik no telefon sebab saya search no untuk Vichuda tapi bila kol Waneeda rupenya dah tukar nama...belasah jela sebab kena order awal2 takut lama plak tunggu makanan bila nak buka nanti..



holoh holoh holoh comeynya kasut pink tu.....ikut hati nak beli tapi sebab kasut dicha dah beli last week....xmolah membazir plak...sok2 dh besar kita beli ye..


Yang mana satu jadi pilihan biarlah rahsia...hehehe....tak seprais la nanti....lega anak2 punya dah settle...tunggu kot2 pasni nampak ada yg berkenan kita top up la ye...bersederhanalah ye kita anak2....kita bukan orang kaya...kita hanya golongan marhain aje....

Ckp psl Converse ni, trend n brand lama yg naik balik...seingat saya masa sekolah dulu Converse dan brand seangkatan ngan dia seperi Quicksilver, Tropicana & Ocean Pacific (OP) glamer dulu...kemain kalu pakai brand tu dulu megah la...orang asik usha la...gigih ni heret mak n abah p Star Hill sebab nak cari Tshirt OP n beg sekolah lubang2 OP....sape ingat? kemain beli kat Star Hill sebab kat situ yang ada butik OP...yelah dulu kan BB kan glamer tempat lepak budak2... masa tu tahun 94's 95's gitu...saya form 2 tak silakep...hahhahaha..,

Beli kasut terus la balik tak sempat nak jalan2 sebab dah malam sgt esok anak nak bangun sahur lagi..sian plak...nampak pula eskem berenti sat makan eskem....tetap warna pink tau dicha ni....semua pink semua dia punya....

Oklah..itu saje....

Ramadhan ke 3

Ramadhan ke 3 saya buat rendang ayam...gigih ok cari resepi yang paling senang n cepat. Anak teruna nak rendang pulakkkkk.....gigih la buat sebab danish kan puasa kesian plak kalu tak buat....

Jadi tu mmg la jadi tapi xbrp kick...dia mcm tak berminyak....mak saya kata sebab pakai santan kotak tu dia xkuar minyak...takpelah next time saya pakai santan yg ori...siap saya kait sendiri buah kepala tu package ngan kukur sekali kelapa tu sambil duk bersimpuh....kalu tak kuar jugak minyak tu terus sentap tak nak buat rendang!!

Bila makan tu boleh pulak danish cakap "adik nak rendang yang warna hitam".....pulakkkkkkkkkk....agak2 saya nak buat reaksi mcm mana ye? huh..sabar jelah....

Ok itu saje....oh! Tak feel nya update blog pakai tab....laptop rosak.....sedih shangat....

rendang kitew....

Rendang kitew yaag di Instag kan....hehehehe

Friday, July 12, 2013

Salam Ramadhan semua.....

Hehehehe..

Awal2 dah gelak kan....

Mungkin ada yg masih sudi baca tq banyak2.....ini saje2 update sempena Ramadhan katanyaaaaaa.......

Blog ni xpasti akan saya terus update atau akan tenggelam sementara mcm sebelum ni.z....tp blog kwn2 semua saya baca tpi lebih kepada silent reader...tapi nak kata stalker pun boleh....heeeeee....

Akhir kata Selamat Berpuasa n Selamat Berbuka.....

Published with Blogger-droid v2.0.10