Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, November 14, 2011

11.11.11 saya.. Danish Orientasi

 Orang lain sibuk kawin dengan tarikh tu, saya pun sibuk jugak...sibuk sekolahkan anak pada tarikh itu!

11.11.11 Danish ada ujian diagnostik n hari suai kenal untuk Tahun 1 bagi sesi persekolahan Tahun 2012. 

Saya n abah dia amik cuti sebab ni kan 1st experience gitu, haruslah sama2 nak rasa macam mana bila anak tu dah sekolah. Dicha kami terpaksa tinggalkan di nursery. 

 Celepuh ngan bedak muka anak ibu. Excited sangat dia dapat masuk sekolah kebangsaan. Alhamdulillah danish tak nangis. Sekolah ni kami pilih sebab dekat ngan umah. Lagipun kalu nak menghantar n amik dari sekolah tak yah nak tempuh jam lah.
 
 Di dataran ni lah semua murid berkumpul n beratur mengikut kelas masing-masing. Kelas ditentukan masa kita buat pendaftaran sebelum ni. Lepas ujian diagnostik barulah ditentukan kelas mana mengikut keputusan ujian diagnostik itu...

 Danish dalam uniform sekolah. Atas bawah luar dalam semua baru. Untuk bagi dia semangat!.
 
 Abah anak anak bujangnya..
 
 Ramainya...Yelah budak darjah satu je dalam 300++ campur parents masing2. Tak ke double jumlahnya..

 Beratur n berjalan ke kelas masing-masing.


                                                                                1 JAYA.
 
 Ceria je dia. Harap-harap tahun depan semangat dia macam ni jugak. Risau kalu dia buat hal. Tak pe ibu percaya adik mesti suka sekolah kan?
 
                       Beratur di depan kelas sebelum masuk kelas untuk jawab pekse diagnostik tu.
 
         Muka dia yang agak cuak n nerbes sebab nak jawab pekse kat kelas yang sangat besar..hehehehee


 Lepas dorang masuk kelas, parents ke Dewan untuk dengar taklimat. Kami semua tidak digalakkan untuk melihat dorang jawab ujian tu. Biar dorang buat dengan sendiri nya. Ujian diagnostik ni melibatkan ujian Bahasa Malaysia n matematik. Dari Keputusan ujian inilah akan menentukan kelas dorang nanti pada Tahun 2012. Kalu keputusan cemerlang dapatlah kelas yang pandai begitulah sebaliknya.

Masa kami dengar taklimat tu, saya n abah dia bergilir-gilirlah tengok dia masa buat ujian tu. Risau saya.  Apapun keputusan dia saya terima. Kene positif lah kan. Tak nak bagi dia tekanan sangat. Saya percaya cikgu sekolah tu akan mendidik dengan baik murid-murid tu. Itulah yang dorang janji masa saya dengar taklimat tu.Tapi kita sebagai ibu bapa kena juga membantu anak2 kita ni. Tak bolehlah nak lepaskan kat cikgu jer.

Touching sungguh masa saya pesan dia sebelum dia jawab ujian tu.Rasa nak nangis. Tapi ku tahan juga....sebab ramai orang..

Oklah itu sajer. Saya harap n3 ini akan menolong sedikit dalam memberi gambaran kepada kawan-kawan yang ada anak sebaya anak saya ni. Sebab ada jugak yang anak2 dorang bulan 12 nanti ujian diagnostik tu. Ada yang 12.11.2011 lepas.



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

16 comments:

Jasfyra said...

hanim, cptnya orientasi.anak saya pun sebaya danish.tp lom dpt surat tok p orientasi lg.rasa berdebar2 la tgk gambar awak ni..hahaha.tah2 anak kita eksited,kita je yg risau2 kan.

bonda dadif aka akish said...

alamak....veri2 da smart la danish!

hulamak musti agak syahdukan tgk anak dah melangkah ke alam skolah bebetol...

apepon...danish musti ok punye....

Mimy Hamid said...

agak cepat eh orientasi sekolah danish...mungkin nanti start sekolah cepat terus belajar kot..taklah budak2 rasa takut...owhh handsome segak anak awak hanim...woo smart habis

Neeza.Areef said...

ceria je muka danish kt skolah..nnti dah skolah btl2 msti lg excited dier

Pepel BoNda AmaNi said...

bukan setakat ibu danish jerk yang rasa sedey...bonda amani pun rasa terharu sangat...tengok anak2 membesar kan..sekejap jerk masa berlalu...

Dee said...

awal betul ye orientasi danish..sekolah di selangor mmg awal buat..tp dee kat KL belum lagi sis..selalu end december..abis tu awallah kena beli baju sekolah ek..hmm...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

hanim,
pes picca si danish tu sejibik cam bapak die la.. ;-)
ekeke, parent mmg eksaited lebih dr anak, same goes to me..
alya sy pun dh register tuk pre-skul..
tp lom ada pepe feedback lg ni..

harap everythings ok la pasni..
takmo nanges2, susah ati mak tauuu.. ;-p

rasp said...

i pun rasa taching tengok danish dah nak skolah nie...
cepatnya masa berlalu...

nieda said...

good luck ya danish..belajar rajin2

mamyharraz said...

dah besar anak bujang hanim..cepat masa berlalu kan..

apapun good luck utk danish..belajar pandai2 k.

POSH76 said...

Alahai comeila Danish....yang penting tak nanges yerr...good boy...

wahida said...

dear, anak aku si abang tu pun baru lepas ujian diagnostik tu pada 12/11 hari tu...result keluar minggu depan...orientasi lak 31/12 nnt..

tapi yg sgt tak best sbb parent tak dibenarkan langsung tgk anak amek exam tu...ko adalah jugak gambar si danish ni duk amek exam kan, sekolah si abang tu elok budak beratur nak masuk kelas sit for exam, terus dia suh parents duk kat kantin dgr taklimat...nyampah...

eis said...

entry yg ditunggu. berbaur rasa plak anak nak darjah 1 kan huhu..

mekchu said...

dahsyat nya budak zaman sekarang.. siap ada ujian diagnostik bagai.. harap2 danish dpt masuk kelas terbaik...

Deqna said...

haruslah rasa touching kan hanim tup2 anak dah besar dan nak sekolah dah....tak dapat saya byg pulak camne time marissa nak masuk sekolah nanti...

danish nampak semangat jer.. almaklumlah serba serbi baru...

IxoR@ said...

selamat mula bersekolah adik danish!