Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, October 3, 2011

Makan-makan kat umah saya

 Sabtu 24/9 lepas, adalah buat makan-makan sikit. Bukan open house tau. Sebenarnya saya jemput abang saya n abang ipar saya (abang asben) sefamily datang umah. Makan-makan keluarga gitu. Bila tetamu datang haruslah saya import mak saya. Kalu nak harapkan saya masak sorang-sorang memang tak mungkin la... Mak masak ngan acik (pakcik asben). Saya tolonglah jugak, tolong sikit. Assistant Chef gitu!

Sebelum tetamu datang snap lah pic anak-anak. Memang susahlah nak amik pic dorang secara elok nak2 Darissa tu. Melentik sana sini badannya. Tengok yeeee



Sampai Danish kena kepit Darissa tapi tetaplah dicha tu meronta. Kalu tak kepit memang laju je dua turun dari sofa tu
Sampai ternampak pampers Dicha..saya punya geram macam nak picit2 je Dicha tu.
Danish dah ok, Dicha pulak tak ok.
Tu Dicha dah geram lah tu sebab paksa dia duk elok-elok.


Lauk yang dijamu pun yang simple simple je. Untuk makan malam.


Ayam goreng kunyit, siakap stim, daging kepal2 masak kurma n kangkung goreng belacan.
Siakap stim.  Siakap ni kita masak 3 ekor. Lepas sekor dah habis ganti ngan sekor lagi. Maklumlah umah saya takde bekas yang besar-besar. Tak boleh nak letak sekali harung.


Ayam goreng kunyit cili api
Daging cincang kepal kepal masak kurma. Ni resepi mak saya. Resepi turun temurun gitu
Pic tetamu takde. Hanya tetamu kecil tu je yang sempat snap.



 Itu sajer.  Ada sape2 ke nak datang umah saya?bagi tau awal-awal yer senang saya nak import mak saya...hehehehee

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ





    

20 comments:

~izan~ said...

simple ke mcm tu? rasanya tu dah lengkap dah tu hehe...

kemain seksi si adik tu hehe

lieyalatif said...

wah hanim...daging kepal masak kurma tu nampak sedap tu.....lain dr yg lain...tak penah tau pun menu tu....pes time tgk nie he hehe

comel jek tgk aksi due badik nie tau...mmg payah nak snap kalo dah camni gini gayenye hanim he he he

nieda said...

nak datang rumah lah....hehe

World of Azketom said...

hurm...ketemu lagi hanim...dah lama tak menjengah ke blog ni...bagilah skit resipi mcm mana nak masak siakap stim tu...nmpak sedap...al-maklumlah, mak buyung...nmpak ape pun rase sedap...

Queen said...

tak nak la..nak buat sesi terjah menerjah...kalau dah habis raya boleh datang beraya?

mrs.ecam said...

heee nmpk cam danish sudah kne buli ngan dicha jek ek...putih gebu tol kulit dicha tu...nk cobit sket bleh...hee agak2 die ngamok x nnti...hekhek

Mimy Hamid said...

siakap stim menarik perhatian nyum nyum dan opcos dicha yang senyum comel...momel nya

Ya ALya said...

comelnyer tgk dicha tu.......daging kepal tak pernah makan lagi.....

POSH76 said...

kelass taw menus tu semua cam makan kat restauran....comei si dicha pakai baju kurung yer...tak sabar nak tengok rambut dicha panjang

ieda said...

ahahahah cian si abang pegang dicha .. ekekek ..
sedap2 menu dik .. nak2 siakap stem tuu memang kenyang tetamu yg dtg

wahida said...

daging kepal tu mcm mana kekdahnya?

Emy Tak Kecik said...

kite selera dgn ayam masak kunyit la muza :)

onniesham said...

untung la awk dpt import mak tolong masak. sedap2 je tgk sume pic lauk tu. eh nk mintak resepi kurma tu la. cam bes je. lain dr yg lain

IxoR@ said...

semua makanan sy nampak sedap!

paling mencuri perhatian, ayam goreng kunyit tu...

dan sekarang sila suka sebab sy dah rasa lapar. tetengah malam buta!

hehehehe....

dicha, sila behave! mama nk ambik gamba la... :P

Pepel BoNda AmaNi said...

ahhahah klakar taw tengok danish pegang dicha yang meronta2 mintak di lepaskan tue...wah sedapnya...nak jugakkkkkkkkkkkkkkk

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ghajinnyer hanim masak..
menyelerakanlah.. =)

kesian tgk muka danish duk peluk adik die..
hahah, bertarung tu!!!

Cik Wanie Ghani said...

geramnya tgk sikecik tue dok bermanja ngn abgnya,
hihihihi...

best kan bila berkumpul sesama nie,
:)

mamyharraz said...

menu semua best2..ni bukan simple tp dah lengkap :D

comey dua beradik tu :)

IxoR@ said...

Hanim tak update?

hehehe...

kat blog sy tu, itu geng fesbuk...
yg make up tu, haritu sy ada photoshoot Marie France, dorang ada panggil tukang make up.

:D

atty's said...

buta lapar jer ni ..lelagi tgk ayam goreng kunyit.