Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Friday, August 5, 2011

Harap danish boleh puasa penuh hari ni.

Danish ni masih belum lagi puasa penuh. Saya masih train dia lagi. Saya train macam ni, pagi sebelum pegi tadika saya akan bagi dia minum susu sebotol n makan koko crunch. Konon dia sahurlah tu

Puasa hari pertama sampai ketiga tengah hari dia makan plak kat taska. Semalam puasa ke empat, masa balik amik dia dari taska cikgu dia cakap danish pose. Terkejut jgk saya. Tahan jugak dia sebab satu hari dia tak makan nasi. Siannnn dia. Tapi bila sampai umah menggelupur dia nak buka sebab dia nampak kuih fav dia, tepung pelita. Aduiiiiiii

Pagi tadi saya kejutkan kul 5 suruh sahur. Dia tak nak makan nasi. Dia makan tepung pelita 2 bijik n susu sebotol. Tadi sebelum dia pergi tadia, danish mengarok nak susu plak. Pujuk pujuk dia oklah tapi menangis. Siannya dia. Tapi nak buat macam mana saya kena juga ajar dia berpuasa. Harap dia dapatlah bertahan hari ni. Risau dia sakit perut sebab dia tak makan berat sahur tadi.

Takpelah, kalu dia kecundang jugak hari ni. Nak marah sangat kat dia tak boleh jugak sebab dia masih lagi dalam training berpuasa. Saya kagum ngan anak kawan2 blogger yang sebaya ngan anak saya berjaya puasa penuh sampai hari ni. Moga danish jgk akan kuat seperti kwn2 dia itu.
~Sent via my lurvely nokia~

18 comments:

mamyharraz said...

kecik2 dulu toilet train..skrg train puasalah kt dia kan hanim..tak pe masih dlm proses belajar..

nnt masa akk juga akan tiba nak train harraz puasa..hmm camnerlah gayanya kan..dahlah akk ni singa hehe

~izan~ said...

alahai..cian nk susu pulak yer pg2...izan pun latih mula2 ikut jam,pastu stgh hari tp stakat ni tak pernah penuh.

tak sampai hati tgk melepek dan pucat.takot2 memudaratkan dia plak..tp selagi kita tgk dia ok,biarkan aje =)

Cik Wanie Ghani said...

x per kak,
at least dia mahu jugak belajar berpuasa,
nanti lama2 oklah tue....

Pepel BoNda AmaNi said...

go danish...u can do it...xpa hanim pelan2...insya-allah nanti danish mesti ok punya....nanti turn saya lak nak train anak posa...huhuhuhu

lieyalatif said...

yeay!!! danish hebat!!! berjaye gak tu hanim train die....takpe hanim slow2...dari separuh ari ke satu hari....hehheheh.....

rupenye danish suke tepung pelita....pandai die mkn kan....same mcm mija suke gak...lagi2 kalo boh dlm peti ais....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

pelan2 kayuh hanim..
neway, congrat kat Danish psl beso die dh leh pose even sekerat ari..

oh, tak tahan dugaan ngan tepung pelita yer..
heheheh, len kali maknye itu.. sorokla jauh2.. heheheh..

cop, dh mak die tu.. tinggal tak lagi.. ;-P

POSH76 said...

takper kecik lagi train pelan2 lama2 mesti dia mau..

Mimy Hamid said...

good job danish..takpe i dengar al kuliyyah "ajar anak berpuasa bukan memaksa"..teruskan mendidik nya

Eri-chan said...

bsgnya danish ni. kita dulu puasa penuh masa darjah 3 tau..
takpe slow2..takpun u kenalah bagi upah mcm abg2 ipar i buat..hehe...diorang puasa gak walaupun niat tak betul jek...nak duit.

nieda said...

jgn paksa sgtlah Muza, danish masih kecik lagi.

ieda said...

kena plan2 ajar dik .. lama2 dia akan terbiasa .. insyaallahhh melentur buluh biar dari rebungnya :)

IxoR@ said...

bagus..

budak2 biasakan dari kecik, harap2 bila besar no excuse...

:D

hani@debumelukut said...

latih puasa pendek dulu...lama2 ok lah tu..salam ramadhan dari kak hani.

mummysyafie said...

takpe hanim..sekurang2nya dier mahu nak belajar.

abang dulu terikut2 ngan kawan kat tadika. bila kawan kat tadika puasa, dier pun gigih gak puasa.

wawan dah 5 tahun..tapi tak puasa lagi. nor pun tak ajar tiz year..may be next year kot.

eis said...

kae pun tgh prektis puasa tp cuma setakat kul 4 ptg je tahannya. kagumlah danish masih minum susu sbb kae dah tak nak susu dah.

Dee said...

hanim..dee dgr al-kulliyah..budak2 kita train dia agar berpuasa..bila dia nak buka..kita bagi..tapi bila dia diam..kita offerlah..nak buka tak? sbb biasanya bila kita offer dia taknak..itu lebih baik dari kita tya dia..dia kata puasa..tp menipu sbb sebelum tu dia dah togok air kt bilik air..hehehe..

so far mimi puasa penuh..tp kalau tak penuh pun takpe hanim..tak wajib atas budak2 belum akil baligh..

wahida said...

ala dear...boleh tu...dapat puasa sekerat hari pun jadik la...

danish boleh!!

win@momyShaneQeisha said...

wah,hebat Danish ya..slmt berpuasa hanim..