Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, May 23, 2011

Jantung pisang & breastfeeding

Jantung pisang (JP) cicah ngan sambal belacan,perghhhhhhh sedap!. Saya pernah baca yg mgatakan JP baik untuk mbantu menambah penghasilan susu ibu. Ada yg pernah dengar tak? Tapi tak boleh lawan hasil susu kalu kita makan lobak putih. Lagi banyak tau. Sejak akhir2 ni br sy berani makan JP sebab takut darissa angin ke sakit perut ke. Saya masih bf dia lagi. Campur ngan susu formula lah. Sbenarnya takut jgk susu dah kering sebab sy memang tak pam lgsung n breast pun tak bengkak. Tapi saya tengok darissa sedap je nenen. Rasenya kalu susu saya takde mesti dia ngamuk2 sebab tak cukup susu. Maknanya susu sy ada lagilah kan?Di sebabkan saya risau susu saya tak cukup bagi darissa ada lah jgk sy bagi dia susu botol tapi dia taknak. Tetap nak cari nenen.Tapi bila dinursery dia naklah botol sebab dia takde pilihan lain. Ok itu saje nak share.

14 comments:

Queen said...

entry akak ni memang memberi saya semangat...

bile baca pasal blog penyusuan ssu ibu...selalu diorang ckp nanti kalau dah minum FM tak nak susu badan la..apela....

tp bila baca entry akak ni buat saya tersedar..dulu mak saya pun buat gini..campur dgn susu FM... tp kami masih lagi kejarkan susu badan... sampai terpaksa paksa utk ceraikan susu...

manalah tahu esok lusa saya tak mampu nak fully bfeed anak.. saya harap sangat saya tersedar dan ingat entry ini serta pengalaman dulu...


thanks kak.. =)

wahida said...

saya peminat jantung pisang!!! yeeehaaa!! mkn ngan sambal belacan, perghhhhh...layan!!

tak nampak mak mertua lalu ko...

Sidratul Muntaha said...

ayu pun masih bf ara...
jantung tu the best.
lobak putih tak jln
ade jugak yg minum air rendaman halba (pernh praktik)
yg paling bgus n deras air suus kuar klu amalkan minum kurma merah.

Dee said...

x penah mkn jantung pisang..tp tgk org makan berselera je..hehehe..

etiey.com© said...

saya pun tak pernah makan jantung pisang nih... tp memanglah time bf memang m,acam2 petua try buat kan

mamyharraz said...

jantung pisang umpph memang naikkan selera..kena pulak dgn cicah ya allah terliurnya hanim..

nieda said...

penah drg jantung pisang bole tambah kan susu..

rasp said...

i pun tak tau jantung pisang tu leh tolong membanyakkan milk...
bagus sis, selagi dia tak meragam kira ok lah tu...
caiyok sis caiyok...

Mimy Hamid said...

sy suka mkn jantung pisang cicah sambal belacan hmm sedappnya teringat la...eh lari topik lak breasfeed

ieda said...

setahu akak JP nie ada sesetengah bukad kecik angin .. sbb dia sayur kampung kan .. lain sikit ..
akak dulu kalau nak tambah susu akak banyakkan minum susu dan makan telur ayam kampung :)

Pepel BoNda AmaNi said...

nanti adik amani nak berdoa supaya dapat BF jugak la...huhuhu makan lobak putih banyak2 nyek..ok2...

Deqna said...

rindunya saya.... dah sebulan lebih stop bf marissa... huhuhu... sedih :(

makdara TERdiva said...

pucuk betik pun boleh banyakkan air susu..amalkan selalu mesti ok punya

Redbloodsnow said...

whoaa! my fav tu yunk jantung pisang cicah sambal belacan...terangkat okeh! hehe