Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, February 24, 2011

Nasi Arab

Ahad malam kami kuar. Maklumlah mak saya dah balik Gombak balik. Bila mak ada memang rugilah kalu makan kat luarkan. Baca tak Mingguan Malaysia Ahad lepas. Ada dalam satu ruangan dalam akhbar tu cakap yang makanan arab telah mendapat sambutan dari rakyat Malaysia ni. Lepas baca ruangan tulah asben saya ajak makan makanan Arab ni. Teringatlah kat Kota Damansara pernah nampak satu kedai makanan arab ni. Sederat ngan Ice Room n sebelah ngan Restoran Vichuda. Berhadapan ngan Giant Kota Damansara.

Ke kedai inilah kami pergi. Snap kedai pun malu-malu ni haaa...segan oo nak snap betul2 depan kedai. NASI ARAB TA'IGH. Betul ke ?..tak reti nak eja dalam rumi i...heee

Ibu yang makin membesar bersama ngan anak-anaknya yang 'mengurus'..


Sementara tunggu pesanan sampai kita makan otak2 ni dulu..sedap tau. tebal isinya. Tak taulah harganya.

Ni suami saya punya. Chicken Kabsah. RM10.00. Size small. Ayam dia sangat kecikkan.

Ni saya punya Chicken Mandi. RM11.00. Size small jugak. Walaupun saiz kecik tapi nasi dia banyak gila. Kongsilah ngan Danish. Nasib tak amik extra nasi. Kami tak amik kambing sebab bukan penggemar kambing. Tak tau apa beza antara Kabsah n Mandi. Nampak perbezaan pada nasi dia iaitu kaler lain. Saya tak khatam lagi pasal makanan arab ni so tak dapat nak terangkan dengan lebih lanjut.

Asben saya amik Barbican ni. 1st time rasa. Tak sedap.Last-last asben saya order milo ais...heeee Nasib saya order horlicks.

Nilah sampingannya. Ada sup, ada macam yogurt n kuah macam cencaluk tu. Ada ke sup kuning tu suami saya kata macam bau lembu...hahhahahha. Tapi saya rasa macam bau kambing jer...hehehehee.

Ok, ini 1st time kami makan makanan arab . So, tak dapatlah saya nak compare ngan kedai arab lain. Tekak saya oklah. Tekak asben saya tak ok. Tak kena ngan tekak dia lah tu..Tapi saya rasa macam nasi beriani kat kedai mamak jer. Ayam tu pun macam ayam bakar n rasa masam2 sikit. Orang kata kat Saba Restoran makanan arab dia sedap. Jauh plak dari Sg Buloh ni.

Itu sajer. Ada yang pernah makan kan nasi arab? Ok ke? Korang suka tak?

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ




23 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

kiteorg satu family mmg hantu nasi arab ni hanim...kiteorg selalu mkn kat saba cyberjaya yg masuk dlm paper tu....situ mmg terbaik laaa....mmg sedap giler nasi die.....lagi satu yg sedap dan fames kat al rawsha....tu pun terbaekkk gak.....nanti hanim try kat situ plak......

tapi lieya penah mkn nasi arab yg tak sedap....lepas tu kiteorg tak mo dah try nasi arab kat tempat lain melainkan mkn kat saba jek....

Moments to Remember said...

salam perkenalan. 1st time tinggal komen. family saya pun hantu nasi arab saba, cyberjaya. walaupun saya tinggal kat kuching, setiap kali ade peluang balik semenanjung, kitorang akan singgah. parents saya pun selalu bungkuskan nasi arab saba kalo dtg kuching. mmg superb! sila cuba ye. sg buloh ke cyber tak sejauh kuching cyber.

Azmiezas said...

it looks yummeh..
tapi rasanya akak tak boleh telan la..

Deqna said...

nasi arab ni portion dia memang byk giler kan...memang tak abis lah kalau makan sorang...

saya pernah try makan nasi arab kat area greenwood apeker nama dia.. lupa pulak.. tapi sedap gak lah....

eis said...

ahlan wa sahlan (tetiba). tak pernah cuba lg la nasi arab nih hanim.. :D

Zakiyah Zainon said...

kat kg tok saya kalau time kenduri selalu masak nasi arab (anak2 kg yan balik mesir masakkan)..tapi nasi arab ni nampak lain skit....
biasa daging atau ayam tu di masak sekali dengan nasi...
tapi tekak saya pun tak jalan sangat dengan nasi arab ni hehehe
kebab layan!

Sidratul Muntaha said...

huhu
ade 2 kedai pernh mkan
one is saba
satu lagi al amin
both mmg sedap
dari segi term of cooking n taste

Sidratul Muntaha said...

owh yer
saba ade 2
satu kat dataran jelatek,setiawangsa
satu lagi kat cyberjaya
al amin ade byk kot?!
tpi yg femes masuk paper kat greenwood,blkg shell.
kat gombak nih.

mamyharraz said...

sana sini bloger citer pasal nasi arab...ni yg buat akk teringinnnnnya nak mkn T__T

panjang2 kan nasi tu...barbican tu paling akk teringin heee

RIEFDA UMI ABAH ATHIRAH said...

bestnye g mkn2

nieda said...

nieda x penah lagi mkn nasi arab. mmg ada plan nak pergi tapi husband selalu xkp takut awak tak suke jer. nanti nk cuba juga

atty's said...

kat bangi pun byk dah kedai makanan arab..

fiza said...

Tak pernak try lagi nasi arab nih. PErnah gi kedai nasi arab SABA kat cyberjaya nih, sbb dekat sgt ngan office tapi penuh giler. MEmang sedap sgt lah kot.

onniesham said...

sy penah mkn sekali je nasi arab kt restoran ??? alamak lupa plk nama dia. tp kt area bkit bintang. suka jgk, rasa pon sedap. x penah try kat saba tu. tp ramai org ckp situ sedap.

wahida said...

x pernah try..tapi mmg pernah terfikir nak try kat Saba...

klaka bila uolls kata sup tu bau lembu la, bau kambing la...hahahaha!!

Queen said...

pi restoran arab tak pernah.tp kalau makan kat hotel ke...adela..

lamb kabshah..boleh duk mencangkung je mkn..yummeeeeehhh

Cik Wanie Ghani said...

wanie dah lama teringin nak mkn mknana org Arab especially nasik arab,
kat loq staq nie x dak,
huhuhuhuhu.....

sedeyyyy

PutRee SeJiNjaNg said...

wah sedap nye..teringin lah yunk...

✿etiey erywan✿ said...

wah sedapnya!

IxoR@ said...

sy kurang sket la dgn makanan arab ni specially nasi mcm hanim mkn tu, tapi klu setakat kebab... wallahh... suka!

mummysyafie said...

orang masing² sibuk cerita pasal nasi arab ni. nor je takde kesempatan nak merasa. sedap ke yang?

Redbloodsnow said...

wow! its YUMMY! :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

nasi arab??? xpenah makan lagi..cam menarik jerk...kena cuba nanti nie