Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Wednesday, February 16, 2011

Alhamdulillah bukan denggi

Semalam kami bawa Darissa p klinik balik sebab dia masih berak2 lagi n demam. Doc cakap kalu Isnin atau Selasa dia demam kena buat blood test. Sabtu , Ahad dia dirumah ngan saya dia dah ok n Isnin siang dia di nursery pun dia bertambah sihat nampak ceria n ada selera nak makan. Tapi tengah malam tu datang balik demam n dia ada muntah sekali. Hati saya risau sangat. Memang tak boleh tido n ibu dia sampai bengkak2 mata sebab nangis tengok Darissa. Tapi dia mau nenen tu saya legalah jugak sebab doc pesan selagi ada air masuk dalam badan dia, dia akan ok.

Selasa siang kami bawa dia ke Klinik balik. Doc amik keputusan buat blood test. Aduiiiii, berdebar-debar hati kami ni. Doc suspect denggi. Yelah sebab demam dia on and off selama 5 hari nie. Setelah darah diambil kena tunggu dalam 5 jam untuk tahu keputusan dia. Doc siap tulis surat sebagai surat refer untuk ke hospital KALAU memang betul denggi. Sape lah tak risau n tak senang duduk kan. Macam-macam dalam kepala ni fikir. Kami pun baliklah rumah dalam debar tapi nasib baik mak abah nenek ada kat umah saya sekurang-kurangnya saya ada kekuatan sikit. Tapi naluri saya kata Darissa bukan kena denggi sebab keadaan Darissa bertambah pulih n ceria. Makan pun nak. Mungkin jugak dia hepy sebab nenek gombak dia datang kot...heeee. Tapi elok jugak buat blood test tu sebab nak pastikan sama ada denggi atau bukan.

Dalam kul 2 petang Doc kol suami saya untuk bagi tau keputusan nya. Alhamdulillah, memang betul naluri saya tu, bukan denggi. Syukur sangat-sangat. Syukur jugak sebab Darissa menampakkan ciri2 untuk pulih sepenuhnya. Doc cakap kena pantau pemakanan dia n kalu dia demam n muntah bagi je dia ubat.. Memang cirit birit ni memang perlukan masa untuk pulih sepenuhnya.

Mesti ada yang tertanya2 nape tak terus bawa Darissa ke hospital Sebabnya Hari Khamis n Jumaat saya memang bawa dia ke klinik semula untuk minta nasihat doktor. Saya percaya pada doktor tu sebab dia memang Doctor pakar kanak-kanak. Lagipun masa Sabtu & Ahad n Isnin tu Darissa ada menunjukkan yang dia dah pulih sikit sebab cirit pun dah kurang. Lagipun ada air masuk dalam badan dia maksudnya dia mahu masih menyusu n minum air suam.

Lepas ni saya haraplah yang Darissa terus sihat sepenuhnya. Memang nampak sngat badan dia dah susut. Semalam timbang berat dia turun 300 gram. Terima kasih pada kawan-kawan semua yang mendoakan Darissa n ambil berat pasal Darissa.

Minta maaf sekali lagi sebab n3 ni takde pic n terima kasih sebba sudi baca cerita saya ni..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

24 comments:

Cik Wanie said...

alhamdullilah bukan denggi....
wanie doakan agar Darissa cepat sembuh dan kembali seperti biasa,
akk pun take care ok:)

✿ etiey ✿ said...

elel siannya. sabar yer ibunya. insyalalha darissa bertambah baik. memang kan kalau anak tak sihat.. tak keruan jadinya... sabar yer..

NM02 said...

syukur bukan denggi. moga darissa cepat sembuh ye...

ieda said...

alhamdulillah syukuur .. risau bila akak baca .. risau kalau denggi uhuhu mohon dijauhkan .. ciann darissa .. kalau demam tuu normal tapi bila plus dgn berak2 risaulah kan ..

akak punn tgh demam .. mc nie .. bosan jugak mc dk sorang2 huhuh

☆ lieya latif ☆ said...

aduhai...lega lieya hanim.....terbayang2 dah si darissa sakit tu....lega sgt2 bukan denggi.....agaknye demam beralih bulan....maybe teruk sikit sebab darissa nak dpt akal berjalan kot .....


moga2 si comel darissa cepat semboh yeak....hanim pun tak risau2 lagi.....hati ibu mmg tak tenteram kalo anak tak sihat kan hanim...serba tak kena kite dibuatnye....

cik puan akish said...

la tak baek lagi kah anim???

takpe berak2 selalunye makan time sket....cume kene pantau tahap panas badan dia aje...

dan..syukran..lil dadif pon udah ok dr demam....pas bg panadol kanak2 aje kat dia..

=)

mummysyafie said...

wawan aritu pun suspek denggi jugak. panas tak kebah² sampai semingu.

nasib barik negatif from denggi..hopefully darissa cepat sembuh.

makdara TERdiva said...

alhamdulilah..sekrang sana sini sume citer demam..

dah susut ni..pasni kena bagi dia makan banyak2 lagi

mamyharraz said...

Alhadullillah Darissa tak apa2...dan bersyukur bukan denggi..

situasi begini mmg kita kena lalui..lg2 anak nak membesar..moga hanim kuat dan tabah..

shi3la said...

Alhamdulillah...sbg ibu memang naluri risaunyer sgt kuat..

Cepat sembuh yer Darissa sayang,sian ibu risau sgt ngan Darissa tuh..

atehqshe said...

salam kenal...

singgah bc n3 denggi...ciannya..tentu sakitkan..budak ape tahu..asyik nangis jer kan...alhamdulilah,sib baik bukan denggi...
me pernah kena demam denggi nie dua kali...jom bc n3 pasal denggi my blog...jemput singgah yer.
tq,

nie n3 nya.. http://atehqshe.blogspot.com/2011/01/demam-denggiangkara-nyamuk-aedes.html

Sidratul Muntaha said...

nak membeso al tu.ko thu hanim
dak setot dgn ara klu demam mmg sampai 39 lebih
aku mgm klu pergi klinik
mmg mintak ubat bontot sesiap...

Queen said...

darissa nak membesar tu..tuyang kejap demam..kejap baik..seb baik die nak menyusu badan lagi kan..at least susu tu tetap dapat bekalkan nutrisi utk darissa..

cian baby dicha....cepat sembuh ye..

atty's said...

alhamduillah bkn denggi ye

semoga darissa cepat sembuh ye

Jom baca: Pagesviews by countries

wahida said...

alhamdulillah, nasib baik anak dara saya tu x de apa2...sian dia...meh nak cium sikit..jgn ngelat mkn ubat tau icha!!

IxoR@ said...

sayang darissa!

cepat sembuh ye cayang...

Eri-chan said...

cepat sembuh budak comel..

win@momyShaneQeisha said...

syukur sangat2 bukan denggi.Saya faham perasaan hanim, mesti risau sangat..moga darissa comel cepat sembuh & ceria selalu

vagg© said...

siannya darissa. get well soon.
ex officemate gabanz pun anak dia demam cirit birit mcm ni la. siap warded huhu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

alhamdullilah...semoga darissa terhindar dari segala penyakit...syukur darissa xda apa2...muah2 tuk darissa..

Azmiezas said...

semoga Darissa cepat sembuh..

Deqna said...

semoga darissa cpt sembuh yer cayang...


p/s: hanim saya tag contest baby mandi

nieda said...

alhamdulillah, darissa dah sihat. Teruskan je bf kalau baby tolak solid food.

Redbloodsnow said...

ALHAMDULILLAHHHH... :)