Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, January 17, 2011

Baked Macaroni with cheese. Jadi tak jadi jer.......

Hari tu tengok kat blog Sham , dia ada buat Baked Macaroni (BM) nie. Disebabkan Sabtu ari tu pegi Giant belilah barang2 nak buat BM ni. Hari Ahad, pagi2 buta saya pun bangun. Resepinya macam ingat2 lupe. Nak bukak lappy mcm malas sebab nak kejar masa sebelum Darissa tu bangun.


Sebelum di bakar.

Selepas di bakar. Taraaaa......

Lepas dipotong. Part ni sedih..sebab makaroni tu berderai...Uwaaa!!!!. Saya nak dia beku. Macam kita potong agar2 tu. Tapi nasib sedap..heeeee

Lepas dah buat n tak berapa nk jadi tu, sy google lah resepi, rupenya saya tertinggal susu n telur. Ye ker? Kalu saya letak susu n telur nanti makaroni tu tak jadi macam kat atas tu? Bila kita potong tu cantiklah. Faham tak? Sape tau?


Ni saya bagi resepi cara saya yer.

Bahan-bahan:
Makaroni
Satu botol Prego Pasta Sauce
Minced meat (Saya guna ayam dipotong hancur2 sebab suami sy tak bape makan daging)
Mozarella
Bawang besar & bawang putih dicincang halus
Butter
Kiub ayam
Garam n gula secukup rasa

Cara-cara:
Rebus makaroni hingga kembang n toskan.
Cairkan butter n tumis bawang sampai naik bau. Masukkan ayam n tumis sampai ayam tu masak. Masukkan kiub. Masukkan makaroni n gaulkan sebati. Masukkan Prego Pasta Sauce tu n kacau sebati. Lepas dah masak, tutup api.

Tuangkan di bekas/loyang pembakar. Taburkan mozarella cheese banyak mana anda suka. Pastu di bakar sampai cheese tu agak perang. Siap!!!


Nasi kuning/nasi ayam untuk Danish n Darissa.Ni senang jer. Campak dalam rice cooker terus masak. Masak lembik sikit sebab senang nak suap Darissa.

Itu sajer.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ



24 comments:

~zack~ said...

sedapnye kak...terliur sy....

mamyharraz said...

takpe janji sedap kira dah ok lah tu..nnt kali kedua buat mesti lagi menjadi...

ni yg buat akk tak sabar nak balik rmh sendiri...nak buat jugak baked makaroni nihh

mekchu said...

saya tiada pembakar kecuali pembakar roti :)

atty's said...

kiranya telur tu ..utk lekat kan makaroni tu kan.

*Tinie* said...

nak try wat gak lah pasni :)

*Tinie* said...

nak try wat gak lah pasni :)

☆ lieya latif ☆ said...

alah ok la tu hanim...pada lieya kire jadi jugak la nie.....kemain byk chesse die....meleleh2 lieya tgk tau.......tu la ni pun salah satu resepi yg lieya nak cube......bile laa nak buat ni yeak....tapi kalo buat sah2 kene buat due versi, satu yg pedas satu tak pedas...yg pedas sah2 laa tuk hubby heheheeheh

Dee said...

percubaan pertama gagal..kedua mesti sukses sis..cuba lagi ok..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah bestnya...macaroni..tapi leceh la..sebab my asben xmakan..so malas masak..hehehhe *walhal memang dah pemalas.. :P*

vagg© said...

best best.. xpe xjadi pun, second time insyALLAH menjadi.

betul2.. mcm kty ckp... telur tu utk lekatkan macaroni tu... dan bila campur susu gak.. rasa akan lebih lemak dan best la pendek kata

p!nkerton said...

wahhh menarik baked macaroni tu! harus cuba (di samping mengurangkan fobia i terhadap oven ;p)

cik puan akish said...

vavava...tetibe rese cam nk buat juge..

hehehheh

nieda said...

makaroni ni hubby nieda sukalah. nieda kureng. betullah tu kot, tambah telur dgn susu supaya x hancur

Sidratul Muntaha said...

aku dah agak dah hanim weih
mesti ko tertinggal susu dgn telur
tu mcmna klu buat quince tu?1
confirm lembik!
takper.
praktis make perfek!
aku pun buat RVC sampai 2 kali!

Queen said...

haa....nasik kuningtu menggiurkan..(nampak sangat selera macambudak kecit)....ahahha

Dearie Pearls said...

nampak sedap..
saya sangat suka makaroni...

Muslimah Kota Cinta said...

muza,
mungkin lupa letak susu n tepung tu yg berderai...kalo kite buat x pernh berderai..elok je melekat...

cuba lagi :)

|| sue-imanja || said...

wah sedapnyer....bleh try ni. slalu mengoder je tk pernah try buat lagi...hehehe

PutRee SeJiNjaNg said...

wah sedap nye...nak try lah pas ni..thanks hanim coz sharing.. ;)

onniesham said...

wah bagus dah try buat yer.

owh yer ker kena letak susu n telur? rasanya kat resepi sy tgk tu mcm xde je suh letak susu n telur. xpe nnti sy google resepi.

tp hanim, kira mnjadi jgk la tu. yg pnting sedappp.

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

xpe hanim, wlaupun macaroni tu berderai2 , tp still nampak sedap sebab banyak cheese

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

xpe hanim, wlaupun macaroni tu berderai2 , tp still nampak sedap sebab banyak cheese

mummysyafie said...

rajin nerai resipi baru ni dear. janji family suka pun dah occay..

Mimy Hamid said...

errr tak paham konsep tak nak bg berderai tu