Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, December 30, 2010

Saya kena ragut!!

Masa kami tengah bawak anak2 jalan kat taman tiba kat satu selekoh tu saya kene ragut. Tak reti nak olah2 ayat. Yang penting peragut celaka tu (kan dah mencarut!) tu telah ragut rantai saya.....

Kejadian tu dalam kul 6.00pm. Masa kene ragut tu, saya tengah tolak stroller, asben saya kat depan ngan danish. Motor tu datang dari belakang. Memang saya tak dengar pun motor tu datang arah saya. Yelah saya pun manalah tau nak kene ragutkan...Masa dia rentap tu saya hanya jerit Aaaaaa!!! jer. Tapi memang tak sakit leher saya masa tu. Kat leher saya memang takde kesan apa2. Tapi syukurlah dia tak tendang saya ker, cucuk ngan pisau ker...Nauzubillah....Saya n suami memang cam muka budak tu n plat motornya. Budak peragut tu plak tak pakai helmet n pakai cermin mata itam jer. So, memang camlah muka dia.

Perasaan saya lepas kene ragut tu, tak tau nak cakap apa. Macam takde perasaan..rasa macam semangat hilang jer...mungkin terkejut sangat kot n memang rasa tak sangka sangat...suami saya pun macam terpaku jer. Dia pun agaknya terkejut. Tetiba blur.....

Masa tu kami jalan kaki, so suami saya tak bolehlah nak kejar ke..Kat situ takde orang sekeliling sebab kami dah jauh dari taman permainan n orang main bola kat situ. Lepas tu terus kami balik umah n suami saya amik motor n usha2 kat satu taman tu. Lepas tu pg balai polis buat report.

Saya kol mak saya , mak sayalah yang tenangkan saya. Baru saya macam tersedar. Baru rasa dada ni berdegup ngan normalnya...baru macam ada kekuatan. Dalam pada tu sempat plak update status kat FB saya...heeeeee

Pegi balai polis buat report semua bagi taulah kami cam muka budak tu n plat no dia. Polis dah cek dia kata jenis motor tu sama tapi di daftar atas nama orang tua. Polis tu cakaplah nanti kami intip n buat siasatan semua. Masa polis cakap tu , kami macam lapanglah dada sikit sebab kemungkinan boleh tankap budak tu...Tup tup esoknya suami saya kol polis tu dia cakap Minta maaf encik, motor tu motor curi....tak dapat nak buat apa... aduiiiiiii!!!!! kalu macam tu mangsa memang tak yahlah susah2 nak cam tu semua sebab polis memang dah tak boleh nak buat apa dah...saya bukan kondem polis yer...salah ke saya cakap macam tu yer?

Saya tau memang peragut2 ni semua kebanyakan pakai motor curilah, no plat palsu lah tapi takkan pihak polis takde solution untuk benda2 ni semua? Kalu macam tu memang berlambaklah kes ragut, kes samun n macam2 keslah......Entahlah, tak tau nak cakap apa dah...

Tapi syukurlah, saya sekeluarga takde mengalami sebarang kecederaan. Mungkin ada hikmah yang berlaku. Mungkin dapat rantai lagi besar?heheehhehe....Rantai tu mak saya yang kasi. Dah 5 tahun dah rantai tu ngan saya. Sebelum ni memang saya tak pernah tanggalkan, tanggalkan pun masa saya masuk hospital untuk bersalin...memang dah tertuliskan dah takde rezeki....

So pada kawan-kawan semua...hati-hati tau...jangan lah leka sangat..kena peka ngan keadaan sekeliling....

Salinan laporan polis.

Itu sajer.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ




25 comments:

mama tisya said...

syukur tkde apa2...mmg jahat tul peragut ni..dan semestinya guna moto cuti or no plate palsu

Sidratul Muntaha said...

syukur ko takde ape2 hanim
ish,ish
simpn jerlah lain kali rantai..
brg2 kemas ni mgg peragut mudah sgt aim.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

Ya ampun, awk kena ragut..
sib baik awak takde pepe hanim, kalo dibuatnya tendang ke ape.. haru gak, ngan si Darissa lak tu.. huhuhu,
tu la, takut sgt kuo sensorang, elok lebih waspada ngan sekeliling.. tak sume org sekeliling tu jahat.. tp tulah.. takut yg tak sedo dorang dtg.. tuk kesenangan diri gak.. =)

ieda said...

aduh dikkk sib baik x jadi apa2 hanimmm .. terkejut akak .. teringat kes salah seorang kawan blogger kita yg kena parang tuu .. huhuhhu

alhamdulillah x jadi apa2 yg buruk pada hanim , anak2 dan hubby .. risau jugak kalau dia apa2 kan kita kan .. sambil dia bawak moto tuu .. ya allahhh

x perlah hanim .. sabar yer .. semua ini dugaan .. kena redha dgn rantai tuu walaupun sayang sgt .. insyaallah ada hikmah , mgkin yaa nak dpt rezeki yg lagi muai lepas nie .. insyaallahhh ...

NeenaAnuar said...

OMG! now it's your turn! lepas nie sapa pulak lah yg nak jadik mangsa seterus dan seterusnyer... sebab polis TAK BOLEH NAK BUAT APA2 KAANNNN? so biar jek laaaaa... Haih! memang geramm arr isu nie...

Dear.. I really understand how u feel... u pun tahu kan I penah kene rompak last month... huh! memang hilang akal kite sekejap dibuatnyer.. memang semangat semua hilang entah ke mana.. memang makan masa nak pulih kan semangat kite balik...

Yeaa.. as u said.. dah takde rezeki you nak bersama rantai tu lagi.. memang sedih.. sayang segala kann.. tapi tu lah.. mungkin ade hikmah disebalik apa yg terjadi... insyallah..

si peragut durjana tu memang berani matikk punye la.. first time gak dengar ade peragut yg tak pakai helmet waktu wat kerja2 camgini.. semoga diaorg nie semua dpt pembalasan yg setimpal secepat mungkin! huh!

*sorry.. terpanjang lak I comment.. hehehe*

Mimy Hamid said...

sekelip mata je kannn...mmg celaka gak la...tgh jalan pun leh rembat...ada la balasannya nanti..tunggu je la..kita sesama hati hati key

NeenaAnuar said...

oh lupa lak lagi satu... dan yg paling penting you & family tak diapa2kan.. syukur alhamdulillah... kalau jadik cam I hari tu.. ade yg kene tetak segala.. huh.. memang gilerrr punyer trauma... even till now susah nak terima lagi tragedy tuu....

cik puan akish said...

mmg setan ka peragut tuh..tp takpelah yg penting tade sape yg cedera...=(

atty's said...

Alhamdulillah hanim takde apa2.

kty pun dua kali pernah kena ragut sepjg hayat nie..

Dee said...

syukur you x diapa2kan dgn lebih teruk..sbb tu dee takut pakai brg kemas..tp kalo nak kena tu..kena gaklah kan sis..nauzubillah..

Sham Ummi Echa said...

siannya awak anim. tp mujur awak, suami ngan anak xde apa2. mujur dia ragut rantai je. ya allah takutnya. semoga kita dilindungi ALLAH.

tp mmt la hanim. byk dah kes ragut, samun ni sumer. tp polis mmg xleh nk buat apa2 pon. kata je nk buat rondaan tp mmg xde la. kwn sy pon penah kena, siap rumah kena pecah lg. polis dtg amik gambar je. tp xde pon polis dtg buat rondaan kt situ. x tau la nk kata apa kan. nk kondem polis ke apa ke. tp kalo kena batang idung sndiri baru tau camna rasa dia kan.

[z@ck] said...

syukur akak tak cedera apa apa..
celaka kan pencopek zaman skang.terdesak sgt nk duit smpai sanggup buat keja terkutuk macam ni

Kepoh-chi Punyer Cerita said...

muza
next time ati2 la ye
peragut ni bukn dia kisah org...kalo x dpt dia cederakn org sesuka hati huhuhu

mesti masih teringat2 kan :(

eis said...

uihh.. nasib baik hanim sekeluarga tak apa2. risau gak masa baca status fb hanim hari tu. mungkin ada hikmah di sebaliknya. peragut tu memanglah tutttt (tapis sendiri).

nieda said...

first sekali syukur takde apa2 Muza..

nieda pun pernah kena dulu cubaan ragut tp alhamdulillah cepat sedar dia nk ragut.
Sama kes mcm Muza, husband jln depan. nieda sgt2 percaya kalau Muza call on the spot (selepas kejadian)GERAKAN IPD / RAKAN COP gerenti peragut tu dpt tangkap. Talian kita akan terus disambung dengan serata radio polis yg tengah buat rondaan. Dulu nieda pun x tahu fungsi gerakan ni. Selepas kejadian baru tau.

Hubby nieda terus call gerakan IPD, dlm masa 2 jam dpt tangkap.
nieda ada story kt http://hasnidaomar.blogspot.com/2010/01/awas-dengan-penipu.html

win@momyShaneQeisha said...

terkejut baca post hanim ni.syukur..hanim & family tidak diapakan-apakan.Mmg si peragut tu tak akan serik coz terlepas...bahaya sangat sekarang ni, kat kwsn prumahan sendiri pun tak selamat juga.sabar ya hanim,semua pasti ada hikmah yg tersembunyi

Eri-chan said...

alhamdulillah selamat tak mcm kawan aku yg kena parang tu..

Ciklinn said...

y aallah dik... takut nyer akak baca berita ni dik.... hishh ngerinyer.... alhamdulillah tak de apa2.....

mennatu akak sihat ker? huhuhuhuhu mak mentua dia sibukss duk kelek laki dia... sampai mmg taksempat nak tinggal jejak..... huhuhhu dapat tgok muka dia jerk... hahahha (umar nak tlg taip komen sekali tu yg kalut tu)

IxoR@ said...

syukur tak de pape kemalangan nyawa..... syukur!

berdebar-debar sy baca tiap baris ayat entri hanim.... mmg perasaan blurr seketika sama seperti apa yg hanim alami...

panjatkan doa... semoga peragut tu mendapat balasannya nanti....

sabar ye hanim... berhati-hati selalu....

mummysyafie said...

syukur takde apa2 yang buruk berlaku. rantai tu boleh cari lain dear..keselamatan u n family amat penting.

peragut mmg taktik diaorg pakai moto curi..semakin menjadi2 diaorg sekarang ni kan

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ya allah menakutkan...syukur la hanim sekeluarga xda apa2..menakutkan sangat kan..huhuhuh....memang jahanam la peragut nie....

Deqna said...

lar kesiannya... kat taman mana ni kejadian ni berlaku? kat area sg. buloh ker?

mujur awak dan darissa tak apa2... kurang ajau lah penyangak2 ni sumer..

Ain said...

syukur la hanim tak pape. peragut zaman skrg ni tak takut langsung, depan public dan tempat awam pun dorang berani wat kerja...

POSH76 said...

la ni mmg tak leh nak pakai brg kemas...bahaya...area sg buloh tgh menjadi2..my MIL pun baru kene...alhamdullilah u tak apa2

A.I said...

Ya Allah!! syukur la kau x cedera. takotnya... :(