Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, November 22, 2010

Hari Raya Aidiladha kami

Raya haji kami yang simple n sweet gitu....

Raya haji ni macam biasalah di Gombak yer...ate cuti sehari jer kan...Makanan pun macam masa raya puasa hari tu cume kuantiti jer dikurangkan sikit. Kali ni kuih langsung takde. Kek je mak saya buat berjenis-jenis. Mak mak, dalam sakit pun gigih jugak buat kek semua. Dahlah saya tak cuti sehari sebelum raya. Yang balik raya umah mak hanyalah saya sefamily.

Ibu N Dicha..punyalah payah nak cari hairband yang matching ngan kaler baju raya dia nie. Last-last pakai je apa yang ada.

Semua pakai baju recycle masa Raya Puasa hari tu kecuali Darissa. Tiga beranak pakai baju dari satu gulung kain yang sama..he he he. Masa Raya Puasa Darissa sama baju ngan saya. Baju darissa untuk raya haji nie ialah balance dari baju melayu dorang tu. Ada lebih tailor tu buatkan gown untuk Darissa. Nak pakai Raya Puasa besar sangat baju tu, sekarang dah sedang-sedang elok baju tu kat badan dia.

Barulah dapat snap elok pic dua beradik nie...

Tengok budak tecik tu dah pandai nak tarik dah headband dia tu.

Pic ngan nenek dorang plak. Ngan abah saya takde plak. Sebab abah cepat2 tukar baju sebab nak p melapah daging. Abah saya AJK surau. Tapi abah saya bukanlah tukang lapah lembu tu cume dia amik part dalam pembahagian daging-daging tu.

Kuah lodeh 2 jenis (satu ada seafood, satu takde seafood), kuah kacang. rendang daging (bukan mak saya masak, tempah kat acik saya) n nasi impit.

Letak makanan pun dalam mangkuk2 jer. Sebab tak ramai yang tak datang umah beraya. Masa raya puasa letak dalam tempat buffet. Nampak sangat bezakan antara Raya Puasa n Raya Haji ni. Yang datang beraya umah mak ialah pak long jer.

Kek coklat yang order dari kawan saya tu.

Mula-mula nak minta maaf sebab saya amik pic kek2 kek ni dari loyang jer n rupe dia pun dah comot2 jer.
Kek kukus gula hangus mak saya buat

Kek orange mak saya buat jugak.

kek marble mak saya buat jugak. Ada satu lagi kek bakar pandan. Dalam tak masak rendang tu dia buat kek berjenis-jenis plak. Memang saya tak kasi mak buat rendang sebab takde sape nak tolong, saya kan kerja. Tulah order je ngan acik. Tapi mak buat kek plak...adoyai mak nieee.....

Ni abah saya baru balik dari melapah. Bawak daging balik. Fresh sangatkan daging-daging yang baru disembelih nie. Sedap kan...

Raya haji kawan-kawan semua macam mana?Nak terjah blog korang pas nie...mesti meriahkan...

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ






17 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

meriah jugak raye aji hanim..siap bersedondon baerbaju kurung lagi hah...oren gitu mate hitam ku heheeheh...lieya takde pun hanim....hubby jek baju melayu tu pun ngna kain pelikat....lieya suem anak banak pakai baju biase jek, sebab tak kemane2 pun heheheeheh...mkn jek kejenye

wah meriah menu umah hanim...kek mcm2 jenis hah.....rajin ooooo.....kuah lodeh pun siap berjenis2...ye laa de yg takleh mkn seafood...sebelum alergik ke ape, better buat due jenis ....

mamyharraz said...

hanim, akak tgk kek2 mak awk buat teruja sgt.bestnya banyaknya akk ni penggemar kek ;)

Zakiyah Zainon said...

entry raya tak buat lagi. yang ada tu dah lama buat..autopublish...hehehehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah macam2 makanan ada..sedapnya....

Yan said...

comeynyer hairband tu..

ermmm entri pasal raya tak buat lg.. ahahaha tak meriah manepun

eis said...

comelnya gaun darissa. sedondon bertiga, comel. mak hanim pula sgt gigih dgn kek2nya. pandainya mak hanim..berjenis2 plak tu.

CHU MAJORFLAVA said...

chu pun lom update g..hehe..sedap aw dear.

POSH76 said...

meriahnya!!!canteknyer gaun sikenit tu hehe

rasp said...

meriah gak sambutan u sis...
sedondon sekeluarga :)
i suka kek gula hangus tu...
post skit...

nieda said...

meriahnya mknanan. sedihnya x blk kg, skrg tgh mengidam nk mkn rendang. aduss

Redbloodsnow said...

eee anim dearrr. suke nah tgk rissa in her bunny headband tuh. menambahkan kecomelannya..hikss :)

a'ah tol tuh...payah nk carik yg matching headband ngan baru...rembat aje mane hado..hehe

win@momyShaneQeisha said...

wow banyaknya kek...my favourite tu.nampak ceria sangat family hanim with orange colour

Eri-chan said...

weeeeeeeee banyaknya makanan...sedap2 pulak tu..
hehe sedondon 3 beranak..comel2 je..tapi kenapa takde pic 4 org sekali..

Sham Ummi Echa said...

mmg raya haji ni, org x beria menyambut kan. x mcm kt belah pantai timur tu. tp mak awak mmg rajin la. byk betul kek yg dia buat. mak sy smpat buat rendang ayam ngan ketupat je. rendang daging masak pagi raya. sbb anak2 dia sumer keje ari selasa tu.

Deqna said...

wah meriah sedondon sefamily lagi..

kami tak beraya tahun ni sbb marissa demam.. huhu..

[z@ck] said...

meriah gila sis!

IxoR@ said...

gambar 2 beradik yg last tu boleh di frame kan....

sweet je...

;D