Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Saturday, October 16, 2010

Bahasa budak zaman sekarang..Akak tak paham larrr...

Cube tengok yang saya garis-gariskan merah tu. Saya rase macam bertambah teruk je bahasa yang budak-budak skrg guna. Kita dulu main-main short form jer. Tapi sekarang ...

Kelakar pun ada bila nengoknya. Kadang-kadang sampai saya ambil masa yang lama nak faham apa maksud budak-budak nie. he he he.. Saya selalu tengok fb anak buah saya. heeee

Aku jadi aq/akoe
ke jadi kew
orang jadi oanx
je jadi jew
tau jadi tao
mau jadi mao

Mungkin ikut edaran zaman kot. Zaman jadi canggih bahasa pun kenelah canggih yer dak?
Ada ke yang pernah jumpe lagi teruk dari macam nie?

Itu sajer.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ




14 comments:

~♥ iella ♥~ said...

nie bahasa melayu + inggeris + jepun + sepanyol = bhs skrg

http://fadthnwan.blogspot.com

mamyharraz said...

setuju dgn hanim.
yelah kann mamy pun pernah baca terbelit urat otak nak cuba faham hahaha :P

ieda said...

dik .. budak2 nie GILO .. heheheh dah x der kerja lah tuuu merosakkan tatabahasa ..

anak saper lah kan .. kalau anak2 akak sure kena punya .. tapi kan mereka2 nieh depan mak bapak ok jer .. x guna pulak bahasa2 mcm tuu , tu yg pelik .. kuat betul pengaruh kawan kannn

*Tinie* said...

itu bahasa gedik namanya

eynda said...

Jangan diaorg guna bahasa ni masa tulis karangan exam je hehehe....malas nak baca ayat2 kat atas tu..bikin pening je...adik akak suka la sms tulis ayat2 cam tu...memang kena berdas-das dari akak :-D

Yan said...

mmgpun..
adik2 ipar seme bahasa tulisan derang camtu
klu mesej ngan diorang jenuh nak memaham..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

shortform sgt la tu..
ntah ke benda lak..
jgn terbawak2 dlm pekse dh le,
nnti tak psl2 pemeriksa pitam,
langsung dpt E++.. huhuhuhu

norhaizan said...

hihi..takot lama2 nanti, dewan bahasa keluar kan kamus baru untuk ayat2 baru nih..hihi..nor pun tak suka jugak org guna perkataan2 tu, tak fhm pun ada..guna perkataan yg mudah di fahami org lain kan lagi senang..

asma liyana said...

pening gak bila baca..
kesian cikgu bm ajar susah2 kat sekolah..
last2 jd camni..
huhuhu :D

mekchu said...

rasa senang lagi baca tulisan jawi tau.. apa lah nak jadi ngan budak2 skang ni kan..

POSH76 said...

budak la ni mmg canggih ...my bro pun kekadang anto bahasa camni tak paham kena call balik hahahaa

Ain said...

mana la dorang belajar bahasa macam ni kan....

rosak bahasa kita...

huhuhu.....

Redbloodsnow said...

hahahahaha...tuh la anim. anim yg org dr semenanjung pun x dpttangkap sgt bahasa dorg tuh. apetah lg zie yg dr sarawak nih haha...

payah bebenor koo nk baco...adoiiii

IxoR@ said...

sy selalu pening dgn bahasa budak2 skrg....

tapi layan je la...