Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Wednesday, September 1, 2010

Darissa botol VS Darissa Nenen

Saje nak share perbezaan feeling Darissa isap botol n isap nenen.

Mula-mula nak minta maaflah kalu pic yg isap nenen tu rase macam tak sesuai share tapi saya ingat kata NIEDA dulu . Lebih kurang macam ni dia cakap "Mula-mula memang malu tapi kita kan nak bagi anak susu apa yang nak malunya" NIEDA, kalu salah ampun yer nieda..


Darissa isap botol. Muka dia macam orang takde perasaan je kan. Oh! dia memang tak suka isap botol kalu ngan saya. Biasanya di rumah memang saya terus direct BF jer. Kalu kat nursery dia isap botol tapi tak berapa kuat. Saya memang dah campur ngan FM .

Darissa isap nenen. Feel kan? Dia memang suka menyusu dengan stail saya baring. Dia tak bape suka kalu saya pangku dia sambil menyusu. Tu kadang-kadang kat luar susah juga nak susukan dia ni. Manalah saya nak cari tempat yang boleh saya landing-landing sambil BF kan dia ni. he he he

Tapi saya rasa bangga ngan diri sendiri sebab saya mampu BF kan dia sampai sekarang. Beza sungguh masa Danish dulu. 2 minggu je saya dah pisah kan dia ngan nenen. Saya rasa saya dah berjaya dah sangat sekarang nie walaupun dah campur ngan FM. Saya harap saya dapatlah BF dia sampai Darissa rase dia puas lah. Baru saya tau macam mana rasenya orang yang fully BF ni. Perasaan dia lain macam. Kalu nak tau sila cube yer...

Walaupun saya menyusu dia campur-campur, adakah saya golongan yang menyokong penyusuan ibu nie? Kadang-kadang malu jugaklah nak involve or tanya-tanya pasal BF ni lebih-lebih sebab yelah saya nie bukan fully BF.

Itu sajer.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ




21 comments:

Ain said...

susah jugak tu kalau nak bf sambil baring jer.....

cuba la yang terbaik nim, ain doakan.....

darissa memang nampak selesa bila dapat isap nenen....hehehe

mama tisya said...

bab BF jgn malu2 lebih2 lg kalo kt public...yg penting ank kita dpt susu ibu yg terbaik...

hanim adalah golongan yg menyokong penyusuan ibu even dh campur fm pn tkpe...atleast darissa masih bf..truskn bf selama yg mungkin insya allah...perasaan ibu2 yg bf mmg tkdpt digambarkan...

rindu saat2 bf kn tisya 2thn 1/2

☆ lieya latif ☆ said...

lieya same cam hanim, tak suke sgt menyusu anak sambil pangku...lieya suke baring...dengan lieya2 tertido kdg2 tu hi hi hi...

lieya sokong hanim BFdarissa....selagi termampu...hanim BF laa die yeak....

badan darissa pun sedap ....baby kalo BF ni badan dieorg sedap n pejal......

mama tisya said...

lg 1 jgn malu2 kalo nk tnye psl bf tu...

Azmiezas said...

pandainya Darissa pegang botol sendiri..

mamyharraz said...

sy kagum semangat yg ada pd ibu BF baby :) ~~sy pernah lalui..memang nak kena sabar...kann..

lagi2 anak lelaki..minum segelen pun tak kenyang2 huk hukkk :P

Sham Ummi Echa said...

sy pon camni gak dlu..cmpur2.. tp kalo x keje..mmg direct BF je.. senang.. sy pon suker baring coz relek sket.. kalo pangku rasa cam skt blakang je

rasp said...

tak kisah le campur FM nie...
asalkan continue gak dgn BF...
byk kebaikan BF nie...

POSH76 said...

alala shedapnyer dia hisap nenen yer...comei sgt..tp if I ada baby sendiri pun nak BF tak mau susu lombu daaaa

kumichan said...

dulu mak saya tak bagi bf sambil baring , takut bila kita tertidur , tak sedar tertindih anak.... tapi kadang2 sy belasah je bf sambil baring .. rindu nya nak bf baby ... bila la nak pregnant ni

Yan said...

sekurang2nye awak boleh bf direct dia... cam kite kena pam... and kena jugak campur ngan fm..
baby da tak nak isap nenen.. mungkin nipple confuse kot..
tp harap2 wlupun cume minum susu perahan.. saya dapat kekalkan beri dia susu ibu selama yg mungkin

LotsOfLove-Pearls said...

siap tertidur-tidur lagi kalau menyusu badan.. lagi2 dalam dakapan mama nya.
pasti terasa lebih terbuai...
lena jek tido...

*gua kecik2 dulu cenggini juga kut.
hehehe..

makdara TERDIVA said...

anak2 saya pun kalau BF msti nak suruh mak dia ni baring..last2 mak tido dulu dari anak..haha!

tp sedih, saya x bg BF kat anak secara ekslusif..paling lama pun cuma 1 bln lebih jer tiap2 anak..heh!

~~Ciklinn~~ said...

takpe dikkk yg penting kita tetap nak bg BF kan....

hoohohoh cara tgn yg duk ulit2 tu sebijik umar... sambil menyusu sambil jelajah...hahhahah... samalah kalu tak baringg dia tak feel..kaki duk tertolak2...

akak masa mula2 pun camtu..malu... tapi skrg bangga n seronok sgt dapt BF baby....... hiihhih

masa aliff n aisy akak tak merasa nak bg full BF nie...kesian kat abg2 dia..

nieda said...

teruskan je Muza BF baby selagi termampu. Takyah malu. Kita patut bagi hak dia, susu badan tu kan hak anak kita. Allah tu maha kuasa, lahirnya anak terus dia bagi kita susu supaya anak itu dapat merasai nikmatnya susu kita. Masa BF itulah bonding plg kuat.

Sama mcm Humaira juga, masa baby suka bf sambil baring, kalau kt luar jenuh juga. Tapi bila dah besar siaplah, mcm2 aksi dia nenen, sambil menonggeng, berdiri semua main redah je..

psst...tak payah malu nk tanya psl BF. org kata malu bertanya sesat jalan. Nieda sgt2 percaya, melalui ilmu BF yg kita ada kita akan lagi semangat nak menyusukan baby. Trust me!!

tgk paper smlm, Malaysia antara negara yg masih kurang menyusukan bayi dgn susu ibu compare dgn negara Asia yg lain. So, Muza patut bangga tu. Tak kisah la campur dgn FM pun, janji dia tetap dpt khasiat susu ibu..

Happy breastfeeding k..panjang pula komen kali ni. Semangat cerita bab BF ni..sorry dear..

Redbloodsnow said...

haa sbb tuh org selalu says...x dpt lawan menetek bdn gak dorg feel..ceaaa ziee..hehe

:: iManja :: said...

ewah comey je dia pegang botol sendiri

nieda said...

Muza: nida tagged utk join GA ni..free nanti boleh try ye.. TQ

http://alinalan.blogspot.com/2010/08/giveaway-breast-milk-choice-for-new.html

Dee said...

eh..walau campur2..i still salute u lah sis..anak2 i pun..takat 2 minggu je..itupun sket nau isapnya..sbb hospital dh bantai bagi FM dulu..sbb i c-zer..huhuhu..

ieda said...

wawawa maluuu .. dah lama x akak x tgk baby nenen ... huhuhuhuhu

cumei jer rasa kan .. teringin lak nak preggy layie .. tapi x mampu dahhh huhuhuh

eis said...

go hanim go!
:D