Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Tuesday, August 24, 2010

Ramadhan ke 11

Berbuka di Gombak lagi. Kalu nak berkumpul kat situ jelah. Mak n abah saya bila bulan puasa ni jangan haraplah nak berbuka kat luar atau umah anak-anaknya. Sebab abah nak terawih kat surau dia jugak.

Mula-mula plan tak berbuka umah mak sebab minggu lepas dah berbuka kan tapi abang no 2 tu plak nak berbuka umah mak. Tapi yang ada wife dia n anak2nya jer ada. Dia takde , buka kat luar pasal ade keje sikit. Kali ni saya tak request nak makan apa-apa. Apa mak masak , saya makan jer.

Pic tak cantik sebab kamera bateri kong! Guna hp jer. Nampak sangat tak ikhlas dengan camera tu kan. Abang DLSR please!...

Kami dalam kete. Wajib!. Darissa muka masam sebab nk dukung. Tak nak duk dalam tu.

Makanan di atas meja. Tak cukup meja nak letak. Kami tak boleh makan kat bawah sebab mak saya memang tak boleh duk bawah kesan pernah operate lutut dulu. So kene duk atas jer.

Atok melayan cucu-cucunya

Anak buah saya gedik-gedik dulu kat meja makan.

Makan time!

Chef / mak saya. Sian mak. Berpeluh-peluh nak masak hari tu.
Nasib kak ipar datang awal. Dialah yang tolong. Saya?tolong sikit jer..he he he

Jom tengok apa yang mak saya masak.

Air soya. Wajib ada.

Ikan tenggiri sambal- mak masak

Ketam masak lemak cili api. Sedap pedas terbaik! - Mak masak

Ikan bawal masak lemak cili api untuk menantu dia yang tak makan ketam tu.. Asben I lah tu.. - Mak masak

Sayur buncis - Kak ratna masak. Kak ipar saya.

Ayam masak merah. Kak Ratna masak jugak

Roti jala mak order kat jiran n murtabak beli kat PARAM. Mak siap buat kuah durian lagi untuk makan ngan roti jala.

Lepas makan-makan semua budak-budak main bunga api kecuali Darissa sebab dia tido. Dapatlah saya makan ngan aman sekali...:)


Lepas abah balik dari terawih.. Menggelupur cari makanan..he he he...
Kuew teow tu jiran bagi.

Ahad plak..duk umah diam-diam. Time tulah nak kemas umah n gosok baju...Fuh! penat...

Itu sajer.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Minta maap sangat-sangat sebab asyiklah cerita kat Gombak. Sebab kali nie family abang saya no 2 ada. So, cerita berbuka ramai-ramailah walaupun taklah ramai mana. Yelah saya ni adik beradik 3 orang jer. Pulak tu susah sangat nak berkumpul semua. So bila ada salah sorang tu rasa excitedlah sangat.





18 comments:

rasp said...

comel tul darissa sis...bam bam!

masakan mak2 kita mmg terbaeeekkk kan sis...
i pun suka berkumpul ramai2...
bukan senang oooo....

☆ lieya latif ☆ said...

masakan mak mmg termantop kan hanim.....aduh rindunye.....lieya jugak yg tak balik2 kg puase ni....

olololo bonyoknye muke darissa....nak dokong yeak...patut la masam....tapi comel...suke lieya tgk...pipi tu melayot2 hah heheheeheh

meriah atas meja ....mmg seronok lain mcm kan hanim kalo berbuke ramai2 camni.....mkn pun jadi byk dari biase....

Sham Ummi Echa said...

berbuka puasa beramai2 brsama family mmg sronook sgt kan.. selera je nk mkn.. sbb tu sy hari2 bukak puasa kt umah mak. coz spnjang ramadhan ni family kakak sy tido kt umah mak.. so sgt meriah wpon xde la ramai mana.. yg pnting kita brsama ngan family trsayang kan

atty's said...

masak lemak ketam tu terbaik..

nieda said...

owh muza ada 3 beradik je..mmg excited kalau dpt berkumpul..nida x sabar nk berkumpul raya ni..

byknya hidangan..semua sedap2 plak tu

norhaizan said...

bestnyer makan ngan family, tak kesah la ramai ke tak family members kita, janji sesekali berkumpul makan ramai2 best kan..
masak lemak ketam cili api..grrrr...nak2..

zack_blossom said...

sedapnye2 mknn...lemak cili padi ketam sgt menggiurkan ye..

sy pun sgt suke buka ramai2...sgt meriah rasenye...besh!

Softtouch [Hanim] said...

rasp: tulah bkn senang nk kumpul ramai2..yelah masing-masing ada hal senidiri

lieya: mak seronok tu lah mknan lebih byk dr biasa..yg masak, yg beli, yg order n org kasi semualah ada..he he he

sham:betul tu ramai2 mmg syok wpun xramai mana..rmai2 kecih sikit n berebut2 mkn..tu yg best tu

atty:mmg terbaik

nieda:aik..bau tu 3 beradik jer wpun dh lama kawan..muz apun xsabar tunggu raya

nor:betul tu janji dpt berkumpul sama2 wpun xramai mana

zack:kan..meriah kan..

PutRee SeJiNjaNg said...

best kan bila dapat berkumpul besama family time berbuka puasa...sonok je..berselera je makan kan..

~~Ciklinn~~ said...

besttnyerrr lauk pun meriah2 ha... pastu mak lak yg masak..lagilah best sgt2

POSH76 said...

besskan sis berbuka ramai2 terasa kemeriahan dia...tapi paling tak tahan tgnk ketam masak lomak tu shedapnyer hehe

Ain said...

meriahnya menu mak hanim masak, macam-macam adaaaaa....

ni yang buat ain nak balik rumah mak jugak ni....

huhuhu....

Redbloodsnow said...

Best je kan bile buka puasa reramai kan. psss...zie lak on 11 ramadan, zie berbuke kat umah family dillah..hehe

Azmiezas said...

sedapnye..kalau buka pose ramai2 ni memang best kan??>.

IxoR@ said...

meriah...

berbuka puasa secara berjemaah... hehehehe....

:)

sy suke ikan masak sambal tu...hurmmm....

eynda said...

Seronoknyer...akak boleh rasa betapa bestnyer berbuka dgn keluarga....rindunyer nak berbuka dgn sedara mara kat kampung....

Dee said...

sis...itu ketam masak lemak sgt2 menguji keimanan..hehehe..

A.I said...

ayoyo...! meriah sakan! mak kau pon sama cam datin biah. kalau masak, musti pedas melecet bontot. hehe..best + terbaek!