Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, July 26, 2010

Dusun abah saya

Hari tu saya ada tunjuk pic buah. Kat n3 ni saya nak share pic dusunnya. Sabtu n Ahad kami tido Gombak. Sabtu kami pegi kenduri n Ahad plak asben ikut abah saya pegi dusun nak kutip buah-buah n kami anak beranak duk umah mak jer. Tak ikut pun.

Hari Sabtu. Ini sebelum balik Gombak..lepas tu kami pegi rumah kenduri.

Minta tolong asben saya snap kan pic-pic dusun. Sape-sape nak pegi silalah yer..he he he terletak di Batu 11 Gombak..Berdekatan ngan simpang nak ke Mimaland tu. Dusun abah saya tu seluas dua ekar. Tapi tidaklah semua pokok berbuah. Tapi kalu nak makan anak beranak n bagi kat orang sikit-sikit lepaslah kan.

Dulu sebelum ada jambatan kene redah tau sungai nie. Nampak jer bersih tapi tak boleh mandi, air kotor n tak bersih.Saya pun dah bape tahun tak pegi dusun abah ni. Banyak giler nyamuk. Tak patutkan tak pegi. Saya rasa lelaki-lelaki jer yang sesuai. Saya sesuai makan jer..hahahah

Pondok kat kebun. Dulu ada elektrik n air tapi abah potong sebab ada orang curi air n letrik.


Kebun lagi. Tapi masa ni abah pegi ngan abang saya yang no2 minggu lepas.

Manggis..saya paling suka manggis..Buah-buah lain tak bape gemar

Durian. Sebab kan abah jarang pegi dusun. Banyak buah terutamanya durian orang dah amik. Nak buat macam mana..Halal kan je lah. Tak kan abah nak pegi hari-harikan. Manalah dia larat. Kesian abah.Nak harap anak menantu semua keje. Weekend jer boleh jengah.

Buah cempedak di luar pagar. di atas pokok.


Hasil pegi dusun semalam. Kesian abah n asben. Mengangkutlah dua orang. Ada yang asben saya panjat pokok nak amik buahnya. sebab buah yang dah luruh tak bape banyak.Buah durian yang sempat di kutip. Pokok durian tak boleh panjat yer. :). Abah cakap awal-awal pagi banyak yang dah luruh tapi ada plak yang cepat dari kitakan. Tinggal ini jelah. Takde rezeki, halalkan jer.

Budak yang suka sangat makan durian. Kalu tak pantau mau 2 biji dia makan. Pic blur guna hp jer.

Saya n Darissa. Masa ni on the way nak balik rumah kami plak.

Itu sajer.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ



21 comments:

sI tEDI said...

macam2 ada.

he he he

darissa makan doyan tak?
he he he

Selamat hari isnin hanim :))

eis said...

darissa boolat!
mmg rasa syg bila tau org curi buah kan. ayah sy pun pernah kena (buah2 durian kena curi). yelah kan..halalkan jelah. satu kerja plak kan klu nak tunggu kat kebun tengok siapa yg curi hehe..
sy pun suka manggis tp klu ada durian, manggis kalah :)

LotsOfLove-Pearls said...

Wow..

banyaknya buah2an...

paling best kehijauan tu yang sangat mendamaikan..

love green!

makdara TERDIVA said...

pondok dah mcm homestay lah :)

tp yg pnting dtg sini nak tgk baby gomok tu..

POSH76 said...

bessnyer ada kebun sendiri...banyak tul buah2an...paling bess kalau buah kebun sendirikan...

cantikla sungai tu...cam nak berenang ajer hehe

Dee said...

bestnya makan durian dr hasil kebun sendiri..tp mcm hanim ckplah..nk buat camana..dh kalo kita x jaga..buah2 yg ada tu jd rembatan org lain lak..

Watierman, rmanbkr said...

Salam Hanim...wah dah bam-bam pipi anak dara kecik tu gerammmmmmmnya!!! Rasa nak cubit2.....dah wat banana bread tu belum???

nieda said...

best ada dusun ni...dusun mertua nida thn ni buah x berapa menjadi.faktor cuaca kot..nida plg suka rambutan..bestnya ada sungai..kalai kecik2 dulu x kiralah bersih or kotor sure terjun..balik kena marah dgn mak..hehe best kenangan bdk2 dulu

mrs.ecam said...

perghhh mcm bli buah kt paso mlm lak siap duk dlm plastik2 bagai...jeles...jeles...bak sebakul rambutan ngan durian bleh...heeeee

HaRi-HaRi BaHaGiA said...

muza sedapnye....kl nak g lagi akak nak ikut tau..haaaa..nak mkn durian banyak2..heee

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

bestnyer ader dusun, seronok dapat makan banyak buah mangis

☆ lieya latif ☆ said...

ya Allah hanim...bestnye tgk dusun nie....mcm2 ade...boleh buat jual laaa...berpastik2 hah dpt kumpul hasilnyer...kalolieya ni jiran sebelah umah hanim sure dpt 2-3 plastikkan hahahaaah...

kalo hanim tak bagi tau, air sungai tu kotor sure lieya ingat boleh mandi......sebab nampak cantik jek.......

Cik Wanie said...

uish mcm pesta buah2an,
mcm2 buah2an ada,
hihihihi...

tapi yg wanie nampak tue durian n manggis,
yummy,
suker suker:)

zack_blossom said...

beshnye kak...byknye buah2...ske..ske..ske...

Redbloodsnow said...

isshhhh sygnyerrr sungai tuh x leh di mandi ek. nampak bukan main lg cantik arrr

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

wow Hanim.. bestnyer..
siap ade alur sungai tu..
sonot², tp x bersih ekk..
salu verangan rumah i kt tepi alur gitu, cam hotel .. =)
byk jugak hasil rembatan kali ni..
mcm² adooo..

Sham Ummi Echa said...

besnyer ada dusun yg dekat

adehh peberet saya tu buah manggis.. meleleh tgk

IxoR@ said...

bestnyer hanim...

sy suka senario cenggitu... ada dusun, ada anak sungai, ada pondok...

masa dulu2, mesti anak sungai tu airnye bersih... leh wat mandi2 kan....

sy suka durian, maggis.... semua suka tp lagi suka kalau org tolong kopekkan... kita tinggal ngapp aje!

;D

PutRee SeJiNjaNg said...

wah banyak giler buah-buhan....best nye...nak semua buah2 tu boleh tak?? ahhehehe...

kumichan said...

seronotnya ada kebun... nak makan apa pegi petik je.... kiut la darissa macam mama dia...

kumichan said...

seronotnya ada kebun... nak makan apa pegi petik je.... kiut la darissa macam mama dia...