Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Wednesday, July 28, 2010

Berjaya jugak akhirnya..

Berjaya masak on weekdays sejak ada baby nie..Bukan senang nak masak masa weekdays ni. Rindu sangat nak masak-masak ni. Ala bukan masak berat-berat pun. Semalam teringin nak makan kubis kicap . Dan lawan dia ayam goreng jer. Dah ayam je yang ada dalam fridge. Kubis je beli kat kedai sebelum amik anak-anak. Sebenarnya nak mencuba agak-agak Darissa boleh tak tinggalkan sekejap sementara ibu dia masak nie.

Lepas saya mandi-mandi , siap-siap n rendamkan baju kotor darissa , saya nyusukan Darissa jap. Bagi dia kenyang-kenyang dulu baru saya start masak. Letak dia depan tv. Danish biasalah sekejap jer dia tengok adik dia selebihnya dia tengok tv and main. Abah dorang belum balik lagi. Kul 7 pm baru sampai umah.

Darissa tengah tengok tv. Saya pasangkan drama tv 3 tu, Ku Milikmu kot..he he he.Elok jer dia tengok. Tapi kalu dia rengek-rengek tu saya dokonglah dia bawak dia pegi dapur. Pastu letak balik. Rasanya saya masak semalam macam sekali nafas jer..fuh!

Taraaaaaa...kubis kicap saya. Buat berkuah sikit.

Buat ayam goreng jer. Nak buat sambal memang tak sempat.

Jadilah. Janji asben kenyang n suka. Nasib abang tak kisah. Yelah dari dia makan telur kicap baik dia makan kubis kicap ni ha...he he he.

Secara kesimpulannya..boooleh pun masak....Alhamdulillah Darissa takdelah meraung ke melalak ke masa saya sedang masak tu. Tapi masak simple-simple macam ni bolehlah kan. Kena tengok jugak Darissa ni. Baby ni kita susah nak jangka. Time elok oklah buatnya time dia meragam-meragam tu..pengsan!

Ok itu sajer.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ




16 comments:

nieda said...

betul Muza, time baby buat perangai aduss ponat nak melayan kan??takpelah kejap aje, nanti dah besar tak merasa nak kelam kabut mcm ni..hehe.Ayat sedapkan hati

Softtouch [Hanim] said...

nieda: tulah kan.sok-sok dornag dah besar kita rindu plak masa dorang baby2 nie..

Watierman, rmanbkr said...

Tahniah Dik Hanim...1st step accomplished!....esok ayam goreng tu pulak dikicapkan...hehehe! lusa ikan goreng kicap...tulat daging goreng kicap....taugeh kicap.....apa lagi erk nak kita kicapkan....jangan Hanim yang melepak jadi gelap macam Akak dah!!!

Softtouch [Hanim] said...

kak watie..tq kak watie..kicap sesaje yer.Dah abah n anak suka mkn kicapkan..Sy pun mcm kicap jugaklah kak watie mana ada melepak..:)

☆ lieya latif ☆ said...

mmg hanim, ade anak kecik ni mmg tak cukup masa rasenye....lagi2 nak masak....kalo ade yg tengok2 kan takpe...tapi kalo kes cam hanim ni mau tak masak sekali napas jek heheeheeh

suke tgk pic darissa tgk tv tu....kemain khusyuk lagi die...danish pun kire okey laaa tak buat adik die......

Azmiezas said...

bertuahnya Hanim, dapat suami tak cerewet makan, sama mcm hby akak, asal masak, n apa ada, semua dia makan, dia tak kisah pun lauk apa..

Alhamdulillah kan??..

psst:..lama akak tak makan sayur kubis, nampak sedap sangat..tapi kan Dear..sayur kubis tak elok makan selalu..berangin..

Sham Ummi Echa said...

pasni leh la masak selalu. Tp yer la kan ada baby ni kena la tgk mood anak tu.. kalo dia x meragam smpat ler nk masak. Kalo mood meragam dtg, nk goreng telur pon xdan

makdara TERDIVA said...

kita pompuan ni bila dah ada anak lebih2 lg kalau ade baby, memang kena ligat buat kerja..kalau boleh dalam 1 mase buat 3-4 jenis kerja, sambil2 bsuh kain [guna mesi basuh], smbil2 masak..kalau nak tunggu siap 1, baru buat lagi 1, alamat smpai subuh pun tak siap..tu blom masuk lagi nak melayan orkestra sikecik..haha!

eis said...

kubis kicap tu letak apa yg nampak bulat2 tu? ayam goreng hanim nampak mcm yg kat mamak. sedapnya tengok!
mmg terkejar2 klu ada anak kecik kan. dah besar sikit bolehlah main ngan abg dia tapi lain pulak risaunya lepas tu kan..

Softtouch [Hanim] said...

eis: sy letak fishball yg bulat2 tu..ayam tu kletak tepung jagung pastu bawang blend, kunyit n garam..

Dee said...

insyaallah bole sis..i pun anak 2 ni..kalut2 kdg2 balik..tp kdg2 i yg malas masak..hehehe..

POSH76 said...

good girl la darissa ni...senang mummy nak buat keje yer...sedap lak tngk food tu walaupun simple menyelerakan...paling suker masak kicap tu hehe

IxoR@ said...

alhamdulillah....

sempat gak memasak...

esok2 cuba lagi...

hehehehe....

ieda said...

salam dik .. memang god gurl darisha nieh ... mummy masak duk diam yer .. soo cute & sweet :))

kobis kicap lebih elok dari telur kicap sbb telur kalori dia lebih tinggi berbanding kubis :))

Ain said...

ain pun jenis masak lauk simple2 jer, janji perut konyang...

hehehe...

PutRee SeJiNjaNg said...

kubis kipas...wah...sedap tu yunk...=)