Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, May 13, 2010

Awatlah susah sangat nak turun nie...!

Ari ni saya dah 33 hari berpantang. Perkembangan terkini tentang diri ini yang mmg tersedia kembang, Alhamdulillah semakin sihat n bb pun sihat. Ari ni bb akan pegi klinik untuk cucuk sebulan n check up ape yang patut.

Sebenarnya nak cite n naklah ngadu2 sikit tentang BERAT BADAN nie. So far berat dah turun dalam 15 kg. Tapi masalahnya napelah susah nak turun untuk mencapai berat sebelum peknen. Ala berat sebelum peknen pun bknnye berat ideal pun tapi oklah sebab bagi saya yang penting baju2 saya pegi opis tu muat. Tak kan nak buat baru kot...Peknen kali nie memang naik banyak sangat.. Lebih 15kg..sedih sangat . Baju2 nak pegi opis ade yang xmuat..SCARY OK!..kang ade yang pakai baju peknen bila start keje nanti..Uwaaaa!!!!!

Padahal masa pantang ni saya makan dah control, Nasi kalu makan pun sikit jer. Kadang2 tak makan nasi makan ikan bakar jer. Itu pun mak saya bising sebab saya masih menyusu badan. Takut bb tak cukup zat katanya. Ini pun susu macam dah kurang, xdelah leleh2.

Set bersalin saya amik Nona Roguy. Setnya ok tapi saya rase better amik yang macam orang dulu2 punya macam minum air akar kayu,air kunyitlah..Sebab kalu bergantung pd pil tu rase macam tak berpantang jer..he he he..Ini pun saya pakai pilis ala yang letak kat dahi tu. Barulah terasa sedap sikit kepala. Tapi yang best set NR nie hari2 saya buang air besar. Sedaplah sikit perut nie. Saya ni memang ade masalah pelawasan.:)

Itu ajelah nak cite. Mungkin sebab saya naik banyak KG masa peknen tulah susah kot nak turun atau sy ni dah tua n metabolisma pun dah kurang kan...Takpe saya akan terus control makan sampai lah berat tu trun dengan jayanya...


Ketemu lagi BYE. TQ

10 comments:

mrs.ecam said...

ish normal la 2 klu x leh dpt berat mcm sblm peknen...sbb pe...nk naik berat 2 amik ms 9bln...x kn la nk trnkn blk leh dlm ms 2 bln jek...mmg la ade org yg bleh capai target dpt berat sblm peknen kn tp tngk gak mgkn die mmg snang trn berat die...heeeeeee dl sye pong amik NR...kali ke 3 nie ingt nk amik gak la...insyaallah....chayok gak tuk awk ek...heeeeee

Watierman, rmanbkr said...

Salam Hanim...nak juga kongsi petua...nak kurus pakai kebaya lepas pantang....jangan malas bertungku....dan rajin2 pakai bengkung bila tak bertungku!...Nanti dah lepas pantang pun jangan lupa pakai barut atau bengkung...untuk dapatkan bentuk badan...Akak dulu bertungku sehari sampai 5 kali bakar tungku tu tau!!!memang 1st day gi office dah pakai baju kebaya masa sebelum kawin Dik...!

Tapi sekarang ni sejak dah berumur...Akak tengah diet...ni...dah naik la kat perut...tu yang dok bakar tungku jugak ni...bila lapang....turun jogging gak hujung2 minggu...tu pun susah ooo dah mula nak bina lemak tepu dah ni!!

eis said...

sabar hanim. ambik masa jugak tu.
semoga berjaya. don't give up tau.

☆ lieya latif ☆ said...

takpe hanim...slow2...jgn kuat sgt diet tu...betul gak tu, hanim tgh BF lagi....slow2...lagi pun dgn BF pun leh turun kan berat badan

jgn risau2 okey hheheheheh

Azmiezas said...

Tak pe hanim,..slow2..ada setengah org memang lambat turun,..n ada yg cepat turun..

Hanim,..dah cuba bengkung n bertungku ke??..semua tu boleh mengurangkan berat badan tau..n perut pun nanti kempis jer..

jangan lupa makan jamu sekali tau..

Redbloodsnow said...

xpe yang. nnti 3-4 bulan kembali normal ler bdn tuh :)

Redbloodsnow said...

xpe yang. nnti 3-4 bulan kembali normal ler bdn tuh :)

Sham Ummi Echa said...

sy masa tgh pntang xde diet2 nih.. mkn pelahap okeh..sbb echa kuat nyusu (alasan)..pg mnm air milo..tp x brapa suka sgt.. so salu mnm air kosong je..pas2 lunch mmg sy mkn nasi byk sbb lapar giler.. xde la brtambah2 nasi.. tp penuh la sy letak dlm pinggan tu.. pas2 ngan dinner..sama gak nasi byk.. tiap2 hari cam2... tp surprise betul sbb bdn sy mmg turun byk masa pntang n 6 bulan pas abis pantang..naik ofis sumer org tanya..wahhh..mesti jaga pntang2 betul2..padahal mana ada.. tp 6 bln pas2 echa da stop BF..terus bdn naik smpai la jd cam skang ni haaa...huwahhhhh

nieda said...

takpe muza, lama2 nanti turunlah berat tu. kalau bf baby lagi senang nk turun berat badan

eynda said...

Baru bersalin...nanti2 turun lagi la tu :-)