TQ coz sudi menjengah blog ni..



Thursday, May 27, 2010

Terima Kasih Kak Eynda

Mula2 sekali nak ucapkan time Kasih lah Kak Eynda sebab bagi Darissa kasut yang comel lagi pink itu...Darissa suka sangat tapi ibu dia lagi suka tau....

Terharu sangat sebab kita kenal kat alam maya jer tak pernah jumpe tapi Kak Eynda sudi bagi Darissa hadiah, terharu saya...

Lagi sekali kepada Kak Eynda, saya n family ucapkan terima kasih banyak2 yer..


Bungkusan pun pink tau....Kak Eynda order online. Tengok dari nama pengirim dari Clarissa Closet..betul kan?

Nila kasut pink tu...takpe besar sikit..boleh pakai lama sikit kan...

Petang tu terus pakaikan kat Darissa..sebab tak sabar nak tunjukkan kat Kak Eynda..Ni kalu Darissa dah pandai berdiri tu lagilah elok terletak kat kaki dia..

Ketemu lagi BYE. TQ

Sunday, May 23, 2010

44 hari sudah....hoyeh!!!! hoyeh!!!!


*Pic kredit Google*

Ari ni sudah cukup 44 hari berpantang n ari ni aktiviti saya ialah berurut sebagai penutup berpantang..mak sayalah suruh berurut nie. Saya ikut jelah kan.Hari tu saya dah berurut 3 hari berturut2 seperti kebiasaan orang berpantang buat..Ada tak kengkawan yang berurut pada last day berpantang nie?

Psst...esok nak pegi mana yer?he he he..Yelah kata dah abis pantang....

Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, May 21, 2010

Dapat Tag


Dah lama tak buat tag..tag yang pertama dari SIS EYNDA...tapi kene tampal award kat atas dulu....layannnn

Write 5 interesting facts about the person who gave you this award

  1. Mempunyai air muka yang sangat lembut
  2. Cantik sangat orangnya
  3. Lemah lembut
  4. Peramah orangnya
  5. Mempunya seorang anak lelaki yang hensem n seorang anak perempuan yang sangat comel

Jot down 10 interesting facts about yourself of your hobbies (saya ikut macam mana kak eynda jawab ye, xfaham maksudnya)

  1. Suka sangat baca majalah nak2 majalah hiburan..sebab suka tengok baju n makeup diornag yang cantik2 tu...
  2. Suka makan ayam sebab sedap...ha ha ha
  3. Suka warna pink
  4. Suka berinternet..:)
  5. Masih manja ngan mak walaupun dah kawin
  6. Cukuplah lima yer..yang lagi 5 tu biarlah rahsia gitu.....he he he

Pick your 10 most deserving receipients and describe them
Tag sampai disini sahaja yer..sebab saya tau kawan2 yang lain sangat bz kannnnnn?

Tag yang kedua dari SUEANNE...Ingatkan senang rupenya susah jugak nak memikir jawapannya...

Copy to your own notes...
Erase my answers...
Enter yours and tag twenty (20) people...
Use the first letter of your name to answer each of the following questions...
They have to be real...
Nothing made up...
If the person before u had the same first initial, you must use different answers...
You cannot use any words twice... and
You can't use your name for the boy / girl name question...

1. What is your name? : Guna nama glamer..Hanim
2. A four letter word : Halu
3. A boy's name : Hasan
4. A girl's name : Halimah
5. An occupation : Hairdresser
6. A colour: Hitam
7. Something you wear : High heels
8. A food : Hawaiian Pizza
9. Something found in the bathroom : Heater Water (Water Heater daaaa)
10. A place : Hawaii
11. A reason for being late : "Haiyaaa boss, sory lor, jalan jem"
2. Something u shout: HANTU!!!!
13. A movie title : Halimah Jongang The Movie (Tak lama lg adalah tu)
14. Something u drink : High Calcium Milk
15. A musical group : Hanson
16. An animal : Harimau
17. A street name : Hang Tuah Road (Jalan Hang Tuah)
18. A type of car : Hyundai

Tag ni pun berakhir disini yer...taThanx pada Kak Eynda n Sueanne sebab bg award n tag nie...

Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, May 19, 2010

40 hari sudah..tinggal 4 hari lagi..horey!!!

Hari ini saya sudah 40 hari berpantang...itu bermakna lagi 4 hari sudah boleh berjimba-jimba..tp yang mana kene pantang tu saya masih kene pantanglah kan. Especially tang makan tu..Ngan somi pun masih kene pantang lagi...tetttttttttttt!!!!!

Sebenarnya sebab tak sabar nak pegi jalan2..ala bkn jalan mana pun...Nak pegi ukur soping complex. Tak sabar nak beli baju darissa yang pink2 tu. Nak beli barang2 gegirl punya.Nak lepas geram sebab sebelum ni hanya mampu tengok jer.(barang2 untuk abang danish dia tak kan dilupakan)..Nak try bawak darissa kuar. Ok ke tak..kalu dia meragam duk umah sajelah kita ye darissa...Persekitaran pun tak bape elok sekarang kan, kene hati2...

ok itu saje nak up date..Asal ado jer...thanx kawan2 yang wish tahniah sebelum ni..

Pic smalam..darissa 39 hari..Semakin bam2..ni mesti sebab ikut ibu dia ni...

Darissa ngan abang ting tongnya...

Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, May 14, 2010

Darissa one month check up

Saya perasan, saya asyiklah cerita pasal bb kan....macam cerita danish dah takde....kesian plak danish..takpelah bg chance Darissa enterprame jap yer adik...Sory yer kalu ade yang boring..Bak kata orang sebagai kenang2an untuk anak2 nanti..:)

Smalam (13/5/2010) Darissa ada appointment n untuk cucuk skali untuk dos kedua hepatitis B...part paling best masa timbang berat bb...Pegi check up di Klinik Desa Paya Jaras. Sementara cuti ni bolehlah pg gomen nnti next appointment saya pegi klinik biasa jer sebab dah start keje kan. Memang boleh amik time slip, tapi sebab baru keje kan..prestasi kene jaga...kang ade yang memuncung jer...he he he

Alhamdulillah berat bb naik. Berat bb 4.35kg!..sangat semangat naiknya..Darissa lahir dengan berat 2.17 n dalam masa sebulan (34 hari) sudah naik 2.18 kg...takpelah kot kan sementara dia belum lasak2 ni biar dia tembam2 dulu sebab masa lasak nnti berat dia mesti turun, macam danish dulu..Masa inject tu Darissa nangis sikit..kesian dia, mesti dia ingat saya yang buat dia sakit sebab saya yang pegang dia masa kene inject tu..

Alhamdulillah jugak progress bb ok n normal dari catitan nurse tulah kan.

Berat: 4.35kg
Tinggi:53cm

Ukur lilit kepala : 35cm


Itu sajelah citenya...TQ

pic masa nak pegi klinik..Kali ni nak ajar Darissa guna car seat, masa danish takde ajar pun..konon2 masa tu biarlah berkepit ngan kita biasalah anak sulung..:)

Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, May 13, 2010

Awatlah susah sangat nak turun nie...!

Ari ni saya dah 33 hari berpantang. Perkembangan terkini tentang diri ini yang mmg tersedia kembang, Alhamdulillah semakin sihat n bb pun sihat. Ari ni bb akan pegi klinik untuk cucuk sebulan n check up ape yang patut.

Sebenarnya nak cite n naklah ngadu2 sikit tentang BERAT BADAN nie. So far berat dah turun dalam 15 kg. Tapi masalahnya napelah susah nak turun untuk mencapai berat sebelum peknen. Ala berat sebelum peknen pun bknnye berat ideal pun tapi oklah sebab bagi saya yang penting baju2 saya pegi opis tu muat. Tak kan nak buat baru kot...Peknen kali nie memang naik banyak sangat.. Lebih 15kg..sedih sangat . Baju2 nak pegi opis ade yang xmuat..SCARY OK!..kang ade yang pakai baju peknen bila start keje nanti..Uwaaaa!!!!!

Padahal masa pantang ni saya makan dah control, Nasi kalu makan pun sikit jer. Kadang2 tak makan nasi makan ikan bakar jer. Itu pun mak saya bising sebab saya masih menyusu badan. Takut bb tak cukup zat katanya. Ini pun susu macam dah kurang, xdelah leleh2.

Set bersalin saya amik Nona Roguy. Setnya ok tapi saya rase better amik yang macam orang dulu2 punya macam minum air akar kayu,air kunyitlah..Sebab kalu bergantung pd pil tu rase macam tak berpantang jer..he he he..Ini pun saya pakai pilis ala yang letak kat dahi tu. Barulah terasa sedap sikit kepala. Tapi yang best set NR nie hari2 saya buang air besar. Sedaplah sikit perut nie. Saya ni memang ade masalah pelawasan.:)

Itu ajelah nak cite. Mungkin sebab saya naik banyak KG masa peknen tulah susah kot nak turun atau sy ni dah tua n metabolisma pun dah kurang kan...Takpe saya akan terus control makan sampai lah berat tu trun dengan jayanya...


Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, May 11, 2010

Detik2 kelahiran Nur Mia Darissa

Kt cni sy nak berkongsi sikit detik2 kelahiran anak ke2 saya tu....

9hb Mei...Siang..
Dah berjanji ngan Danish saya n abah dia akan teman dia keesokan harinya (10 Mei) ke Hari Sukan tadikanya pyang diadakan diadang Rubber Research Institute (RRI.).Saya sangat excited sbb nak teman dia sangat2..mesti meriah...

Petangnya plak, mak abah n nenek sy datang umah n tido umah saya...

10 Mei 2010-2.25 am...
Nak pegi toilet sbb rase macam nak kencing..bangun jer dari tmpat tido terus air ketuban keluar..aik bb ni mcm tau2 jer nenek dia ada kat umah..Pndai anak ibu..Nasib baik mak sy ada kat umah, bolehlah tgk kan adik sementara saya pegi hospital n sy agak sy akan di tahan wad sbb tanda dah kuar..Dalam hati, kesian adik ibu tak dpt join di Hari Sukan nya..Kecewa sangat hati sya masa tu.

Sebelum bertolak , mak sempat rebuskan saya telur separuh masak n air milo..mak kata supaya ada energy masa nak meneran nnti. Sebelum bertolak sempatlah minta maaf ngan mak, abah, nenek

10 Mei 2010 -3.20am
Sampai hospital selayang n terus ke tempat bersalin. Cek2 jantung bb, boleh plak bb tgh tido sbb bacaan nadi dia setara jer, doc ckp bacaan xcantik sgt.puaslah nurse2 tu gerakkan dia..n cek bukaan dah 3 cm n doc decide terus ker labour room. Sangat terkejut , sbb ingatkan masuk wad dulu ni terus2 dia tolak sy ke labour room.

10 Mei 2010-4.30am
Masuklah sy ke labour room. Asben sy pun masuk skali. Minta maaflah semua, halalkan semua makan minum. Sempat lagi bincang2 ngan asben suh minta tolong Pengetua Tadika Danish amik dia kat umah untuk bawak dia pegi ke Hari Sukan

Masukkan air, still saya takde contraction n bb masih tido lagi...Cume lenguh2 pinggang jer.

10 Mei 2010 - 6.00 am
Kol pengetua minta tolong amikkan danish kat umah. N mak saya pun bersiap untuk ke hospital ganti tmpat asben saya sebab saya suruh dia teman adik masa hari sukannya. Takkanlah adik sorang2 masa sukan nanti, kesian. N masa ni jugak nurse cakap kul 6.30 nanti akan dimasukkan ubat tapi rupenya macam botol drip air tu supaya saya rase lebih contraction n untuk mempercepatkan proses kelahiran.

10 Mei 2010-6.30am
Masuklah saya ubat tu..xlama pas tu dah terasa contraction tapi masih boleh control lagi. Datang doc cek bukaa dah 4 cm. Lepas tu tu terus tak ingat pukul bape dia cek bukaan.

Dalam kul 7 leboh kot cek lagi terus bukaan 6cm. Dalam hati gembiralah sebab rase sekejap jer dah 6cm. Tak bape sakit lagi..tapi bukaan dari 6cm ke 8cm tu sakit makin kerap.

Tiba2 rase nak kencing, mintak izin nurse nak ker toilet. Ala toilet kat tepi katil jer. Sedapnya dapat berdiri. Bila contraction tu datang tak sesakit masa kita duk baring jer.. Saya mintak nak berdiri jer tapi nurse/bidan tak kasi sebab dia nak pantau jantung bb (CTG kan kene letak kat perutkan)

Bila contraction tu datang saya macam meneran sikit sbb sakit sangat . Rase mcm nak terberak pun ade. Doc cakap kalu rase macam nak terberak lagi bagi tau dia. Doc inject ubat tahan sakit bagi kita ngantuk tu tapi xdenye rase mengantuk sebab asyik dok tahan sakit jer.

10 Mei 2010- 8.00++ am.
Mak saya pun sampai tukar shift ngan asben..Masa tu plak saya dah rase sakit saaaangat..Macam dah nak kuar dah bb tu..rase nak terberak sangat2...Doc cek bukaan dah 10 cm, boleh nak deliver dah..ramai jgk yang nak menyambut bb ni..2 doc pelatih, 1 doc senior, 2 bidan..n masa tu mak sy pun smpai n smpai masanya dah boleh deliver..doc n bidan sangat membantu masa proses meneran tu. 4 kali teran kot baru bb kuar..

10 Mei 2010 - 8.42am
Alhamdulillah, lahirlah puteri kami tepat jam 8.42am dengan berat 2.17kg..Bila doc angkat dia nmpaklah sy belahan burger bb tu.. Seronok sangat2..ilang rase sakit n penat..bidan letak bb atas dada saya sekejap...alahai keciknya anak ibu...Pastu bb dibersihkan n saya pun kene jahit....

Bila dah selesai semua saya rase sangat bersemangat..rase tak letih langsung..lupe nak ckp masa dlm labour room saya ada bawak air selusuh. Air tu jelah saya minum kalu sy haus masa contraction tu..

Saya beryukur sangat2 sebab kelahiran anak ke2 ni di permudahkan oleh Allah. Rase beza sangat masa lahirkan adik dulu. Masa adik dulu 4 jam saya rase sakit tapi yang no2 nie 2 jam jer rase sakit. Sebenarnya memang saya terasa sakit sangat tapi sakit yang masih boleh control. Di harapkan biarlah proses membesarkan Nur Mia Darissa ni dipermudahkan jugak. Biarlah dia sihat2 hendaknya..Jadi seorang yang bijak pandai...

Itu sajelah cerita detik2 saya bersalin tu. Minta maaflah kalu ceritanya agak kelam kabut n tak tersusun sebab saya bukanlah seorang yg pndai bercerita..he he he..

P/s:Sory.. gambar pic bb masa baru lahir kat dalam handphone tak dapat nak transfer sebab cable kat opis..yang ada satu jer amik kat FB..nnti2 saya upload yer.

Beberapa jam selepas dilahirkan

Ketemu lagi BYE. TQ

Sunday, May 9, 2010

Hepy Mother's Day...

Selamat Hari Ibu untuk kawan2 yang bergelar ibu, mak, mama,mummy, umi...n alhamdulillah hari ibu saya ni bertambah bermakna dengan kehadiran anak perempuan yang diidam2kan selama nie..walaupun xdpt nak celebrate kat luar (makan sedap2!) sbb dalampantang tapi itu tak jadi hal lah kan..Semoga kawan2 semua gembira di hari ibu ini...

Mak saya n anak saya, Darissa. Selamat Hari Mak, mak...

Permata hati saya, Danish & Darissa...
Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, May 5, 2010

Sudah boleh online dari rumah...

Salam semua..

Dengan rasminya saya memberitahu sy dah boleh online dari rumah...yahoo!!!!

Sgt teruja sbb dah lama nk minta ada internet dirumah akhirnya smalam asben sy dah beli broadband utk sy...

Untuk kawan2 semua InsyaAllah sy akan cube melawat blog anda semua setelah lama menyepi...

N saya sudah 26 hari berpantang. Pada yg kawan2 tidak tahu lagi saya sudah selamat melahirkan anak perempuan pada 10/4/2010..Namanya Nur Mia Darissa..Gambar akan di upload nnti2 yer..

P/s : Sy akan cube singgah kat blog kwn2 semua sebab ada anak kecik nie, masa sedikit tunggang langgang...jadual tido si kecik ni berubah2....n ini bermakna sy pun tunggang langgang jgk ni...masih nk myesuaikan diri ngan jadual baru..

Ketemu lagi BYE. TQ