Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, March 18, 2010

Keadaan sudah kembali seperti biasa, Alhamdulillah

Salam semua..

Mula2 sekali minta maaf tak dapat nak jenguk blog kawan2 semua..kalu jenguk pun ada yang tak tinggal komen..N3 ini mungkin panjang n boring, so sy minta maaf lah yer..

Sebenarnya asben saya masuk hospital sebab DENGGI...Secara ringkasnya kejadian (dramatiknya!:)) bermula ari Selasa minggu lepas dia demam n badan dia lain macam jer. 3 kali dia cek darar n kali ketiga terus masuk wad. Simptomnya hanya demam n menggigil-gigil..Ari Khamis iaitu hari ketiga pegi emergency sekali lagi sebab asben saya memang badan dia rase tak tahan n rase sejuk sangat. Bila turn dia jumpe doc kul 10.30 terus nurse ckp dia kena stay untuk masuk kan air. Baliklah saya n adik berdua ke rumah. Sepanjang perjalanan adik menangis cebek sebab abah dia tak ikut balik. Sedih sangat masa tu! Adik sangat rapat ngan abah dia. Adik pujuk saya, saya pujuk adik..Sedih!!
Sedih bukan kepalang bila asben takde. Saya memang tak biasa bila dia takde..Semua serba tak kena. Saya bukan seorang yang independent..

Jumaat 6.30 pagi asben saya kol cakap konfirm masuk wad..Bermulalah episod saya tanpa asben disisi...Jumaat petang mak ,abah n nenek sampai untuk temankanlah kami...Ari Jumaat saya datang kerja n half day. Tgh hari pegi hospital untuk hantar keperluan asben saya. Lepas tu balik sekejap sebab mak n abah saya datang n petang tu kami datang balik melawat. Yang hanginnya budak bawah 12 tahun tak dibenarkan masuk. Tapi adik dapat masauk sekejap lepas minta izin ngan doc kat wad itu. Jumpe pun di ruang tamu sajer..

Ari Jumaat tu jugak adik demam n badan dia merah2 n gatal2..ingatkan campak pegi klinik doc kata bukan, hanya allergic...Malam tu dia meracau2 satu sebab badan dia gatal n satu mungkin dia rase rindu kat abah dia. Sepanjang asben saya di hospital sekali jer lah saya pegi melawat. Asben saya tak kasi saya ulang alik tengok dia sebab keadaan diri saya yang sarat nie..Jauhnya hai nak mendapatkan wad dari parking lot tu..

Alhamdulillah selasa 16/3/2010 suami saya sudah kuar wad setelah platlet darah dia naik 136...Kesan denggi badan2 rasa sakit sangat, lemah n selera makan takde. Nak buat ape pun tak larat. Sekarang suami saya dah beransur pulih..
Keadaan masa asben saya di hari jumaat. Lemah sesangat. Asyik pegi toilet sebab banyak kene masuk air..

Kat cni saya nak sharelah petua untuk orang yang menghidap demam denggi. Terima Kasih pada kawan2 FB, kawan2 kat opis n doc sebab bagi petua untuk orang menghidap demam denggi..
  1. Makan sup ketam banyak2
  2. Minum 100 plus banyak. Sulam kan ngan air suam supaya perut tak sakit sebab orang demam denggi nie selera makan takde kalau asyik gogok jer 100 plus tu saje nanti pedih perut.
  3. Makan sayur bayam masak tumis air.
  4. Minum aie twister orange or oren peel fresh tu untuk mengecutkan balik salur2 darah kita tu. Demam denggi nie akan membesarkan salur darah kita n boleh menyebabkan salur darah kita pecah!
Itu saje yang saya tau...

P/S : InsyaAllah lepas ni saya kan cube blogwalking ke blog kawan2 semua..

Ketemu lagi BYE. TQ

21 comments:

Azmiezas said...

Alhamsulillah..dah sembuh ya!!..

Denggi ni bahaya..bunyi macam biasa jer kan??..tapi sebenarnya bahaya sangat pasal doc pun belum ada ubat lagi sebenarnya..(ini pengakuan KKM sendiri tau!!..)

So sabar ya Hanim!!..Dugaan tu!!..

~~ciklinn~~ said...

semoga cepat sembuh yer hanim...

eis said...

alhamdulillah..
mmg dugaan sungguh kan. setiap dugaan tu anggap sebagai cara utk 'upgrade' tahap kesabaran.
sy doakan kebaikan utk hanim sekeluarga. amin.

eynda said...

Alhamdulillah dah takde apa-apa...akak tahu macam mana rasa bila kena denggi sebab pernah alami...akak, hubby & adam serentak kena tapi kami kuarantin dlm rumah je...hubby paling teruk sampai takleh pegi mana2 coz takut tercedera & saluran darah boleh pecah kan, darah keluar direct dari kulit...takleh drive langsung la 2 minggu...

Ain said...

syukur hubby hanim dah sihat....

musim skrg ni nyamuk eades memang senang nak membiak....

kena sentiasa waspada...

Redbloodsnow said...

YA'ALLAHH..patut lah anim lame x jengah blog zie. rupernyer die sakit. sorry sbb zie pun lame x jengah blog anim

hope rite now anim dah 100% sihat. alhamdulillah...nasib baik x jd pape :)

sueanne said...

Skang ni musim denggi nim..memang kena berjaga-jaga...jaga diri tue n keluarga tau..semoga husband hanim tue sembuh sepenuhnyeee...

nieda said...

alhamdulillah semuanya dah ok..sedih baca entry ni. dulu nida masa study penah masuk ward sebab denggi, mmg tak larat sangat2, lemah giler badan. 100 plus mmg byk membantu, doc pun mmg suh minum byk2 sebab dia ada isotonik, gantikan bendalir dlm badan yang hilang..
sebabkan masuk ward tu lah, kahwin dgn husband nida skrg..heheh..

☆ lieya latif ☆ said...

alhamdulillah..semua dah selesai ....takpe laa hanim...anggap laa dugaan dari tuhan....nasib baik juga kene sebelum hanim bersalin...kalo tak...lagi susah..... harap2 terus sihat hubby hanim yeak...amin....

tu laa sian danishkan...die rapat ngan ayahnye...bile jadi camni, dgn2 die pun sakit...rindu nak tgk abahnyer....

adik leiya pun baru baik dari denggi...lagi laa risau mase tu..platlet darah dari normal turun ke 44...pastu terus down ke 23...dah paras2 bahaye jek tu...seb baik cepat2 kami ikhtiar kan....bagi supketam laaa, 100 plus laaa...susu alpha lipid...terus esoknye darah normal n boleh balik.....mmg risau..sebab kes denggi skrang ni tinggi kan...

ape2 pun hanim jgn tensen2 lagi okey...bersedia jek tuk deliver baby....take care dear!!

♥♥syahadah♥♥ said...

syukur dah sihat..entah la yg ni betul ke tak? jiran saya anak nye kena denggi..dia gi tumbuk daun betik minum..turun degginyaa..

POSH76 said...

patutla senyap jer sis....yg penting cepat sembuh yer...area sg buloh la ni mmg ramai yg kene...i pun pernah experience kene nasib baik sempat detect kalu dah bleeding mmg ICU ler jawabnya...

sI tEDI said...

dugaan betul hanim.

ALhamdulillah, semuanya sihat kembali.

jaga diri hanim!

- Leena - said...

ala sian kat muza..xper wpon xindependent tp muza sorg yg tabah kan...ina hr tuh hubby demam gak...doc kata klu 4 hri demam teruk cam ni jugak dtg balik klinik sbb takot denggi..


alhamdulillah seb bek xde pe2...tp muza maseh lagi sempat bwk hubby jpe doc awal, dpt pengesanan awal...2 lah sbnrnye demam ni wpon kte rse bese, tp kene careful gak...tkot demam laen kan...

pe pon ina doakan muza sentiasa dlm keadaan yg baek utk deliver bb...dh tgl bbrp hri je lagi kan nk deliver...smoga sglnye berjln dgn baek dn lancar..insyaAllah...

Sham Ummi Echa said...

alhamdulillah asben awak da sembuh.. mmg dugaan la utk awk sekeluarga yer.. time2 sarat camni asben lak msk ward.. syukur da keluar.. take care hanim

☆ lieya latif ☆ said...

re : ahaahahahaahahah...ye laa hanim...tebar atas dulang laaa...tarik punye tarik...punye tarik..sampai laa lebar hahaahahaahh...same jek kaedah yg dieoerg ni gune...lain ar pro mcm mamak....keh keh keh

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Hanim...sorry lah baru sekarang berkesempatan menjenguk...& baru tahu yang HB adik kena denggi...segalanya ujian buat kalian...& syukurlah dah kembali sembuh....Jaga diri ya Dik...!

atty's said...

semoga hubby hanim cepat pulih seperti sedia kala ye..
kty pun lama sepi ..tak sht gak ..ni baru terai nak aktif balik .takecare ..nim

nieda said...

muza,
nieda tag muza.. url ni yer:

http://hasnidaomar.blogspot.com/2010/03/beautiful-blogger-award.html

☆ lieya latif ☆ said...

re : takpe hanim...lieya paham dah....dah sarat2 cam hanim ni mmg tak sabar jek nak deliver kan

tapi satu jekpermintaan lieya....plesss...plesss...sebelum meletup n cuti bersalin ni...hanim letak ar pic hanim..tingin nak tgk hanim dah perutnyer heheeheheh...pleesss....plesss.. sian tau, nanti lieya kempunan...hahaahaha

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Hanim....dah bersalin ke??? sunyi jer ni!

乾煎白鯧Sam said...

cool!i love it!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,情色,日本a片,美女,成人圖片區