TQ coz sudi menjengah blog ni..



Thursday, March 18, 2010

Keadaan sudah kembali seperti biasa, Alhamdulillah

Salam semua..

Mula2 sekali minta maaf tak dapat nak jenguk blog kawan2 semua..kalu jenguk pun ada yang tak tinggal komen..N3 ini mungkin panjang n boring, so sy minta maaf lah yer..

Sebenarnya asben saya masuk hospital sebab DENGGI...Secara ringkasnya kejadian (dramatiknya!:)) bermula ari Selasa minggu lepas dia demam n badan dia lain macam jer. 3 kali dia cek darar n kali ketiga terus masuk wad. Simptomnya hanya demam n menggigil-gigil..Ari Khamis iaitu hari ketiga pegi emergency sekali lagi sebab asben saya memang badan dia rase tak tahan n rase sejuk sangat. Bila turn dia jumpe doc kul 10.30 terus nurse ckp dia kena stay untuk masuk kan air. Baliklah saya n adik berdua ke rumah. Sepanjang perjalanan adik menangis cebek sebab abah dia tak ikut balik. Sedih sangat masa tu! Adik sangat rapat ngan abah dia. Adik pujuk saya, saya pujuk adik..Sedih!!
Sedih bukan kepalang bila asben takde. Saya memang tak biasa bila dia takde..Semua serba tak kena. Saya bukan seorang yang independent..

Jumaat 6.30 pagi asben saya kol cakap konfirm masuk wad..Bermulalah episod saya tanpa asben disisi...Jumaat petang mak ,abah n nenek sampai untuk temankanlah kami...Ari Jumaat saya datang kerja n half day. Tgh hari pegi hospital untuk hantar keperluan asben saya. Lepas tu balik sekejap sebab mak n abah saya datang n petang tu kami datang balik melawat. Yang hanginnya budak bawah 12 tahun tak dibenarkan masuk. Tapi adik dapat masauk sekejap lepas minta izin ngan doc kat wad itu. Jumpe pun di ruang tamu sajer..

Ari Jumaat tu jugak adik demam n badan dia merah2 n gatal2..ingatkan campak pegi klinik doc kata bukan, hanya allergic...Malam tu dia meracau2 satu sebab badan dia gatal n satu mungkin dia rase rindu kat abah dia. Sepanjang asben saya di hospital sekali jer lah saya pegi melawat. Asben saya tak kasi saya ulang alik tengok dia sebab keadaan diri saya yang sarat nie..Jauhnya hai nak mendapatkan wad dari parking lot tu..

Alhamdulillah selasa 16/3/2010 suami saya sudah kuar wad setelah platlet darah dia naik 136...Kesan denggi badan2 rasa sakit sangat, lemah n selera makan takde. Nak buat ape pun tak larat. Sekarang suami saya dah beransur pulih..
Keadaan masa asben saya di hari jumaat. Lemah sesangat. Asyik pegi toilet sebab banyak kene masuk air..

Kat cni saya nak sharelah petua untuk orang yang menghidap demam denggi. Terima Kasih pada kawan2 FB, kawan2 kat opis n doc sebab bagi petua untuk orang menghidap demam denggi..
  1. Makan sup ketam banyak2
  2. Minum 100 plus banyak. Sulam kan ngan air suam supaya perut tak sakit sebab orang demam denggi nie selera makan takde kalau asyik gogok jer 100 plus tu saje nanti pedih perut.
  3. Makan sayur bayam masak tumis air.
  4. Minum aie twister orange or oren peel fresh tu untuk mengecutkan balik salur2 darah kita tu. Demam denggi nie akan membesarkan salur darah kita n boleh menyebabkan salur darah kita pecah!
Itu saje yang saya tau...

P/S : InsyaAllah lepas ni saya kan cube blogwalking ke blog kawan2 semua..

Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, March 4, 2010

Nak scan 3D tapi tak boleh....

26 hb Feb hari tu ada appointment nak buat u/sound 3D...mula2 dah set appointment kat satu klinik tu tapi dia post pone plak ke minggu depan. Saya macam tak naklah sebab nanti bb dah besar sangat nanti tak nampak muka dia. Ni pun dah lewat sebab saya ingat nak buatlah bila bb dah besarkan rupenya kene buat dalam 7 bulan gitu...manalah akak tau kan...Kelam kabut cari klinik lain n dapatlah POLIKLINIK UMRA di Shah Alam. Klinik lain hanya weekdays jer..Ni pun saya last patient sebab last minute buat appointment...

Dalam kul 9 malam saya punya turn n sonographer tu sangat baik n agak. 'otai' (tua). Telek punya telek memang dia ckp girl.." I can see the Mc Donald Burger"..berulang2 kali dia cakap burger burger burger...ha ha ha..Sukalah saya kan..siap dia buat 3D lg dia punya burger...dia cakap tahniah. Pastu dia kata "Sorry girl, I can't do your 3D scan sebab tak nampak muka bb. BB tutup muka ngan tangan dia. Plus bb dah besar so tak nampak.I tak charge u 3D scan." Hampa I tau. Teringin nak tengok muka bb..*sedih*.

Sonographer cakap, bb saya ni kecik. Wah! macam pelik plak sebab tengok keadaan badan saya nie, saya ingat bb besar rupenya yang membesar IBU dia bukan bb..dalam 1.7kg jer bb. Risau saya dah. Tapi dia kata ok. U dapat a slim baby..ikut father dia..takpelah yang penting anak ibu sihat yer..sempat kot nak kejar 2kg++. Lagi satu air ketuban kurang...

Lepas scan jumpe doc plak untuk bg penerangan lagi pasal scan tu..Layan pic yer...

Yang ada cursor tu 'burger' dia..Tapi yang confirm tunggu bb kuar yer. Sama2lah kita tunggu boy or girl...takut nak mengharap...

Ni pun sama. Rasenya yang bhgn bawah tu. Dia close upkan...

Ni tulang belakang dia..alhamdulillah sihat...Tulang kaki dia. Dia cakap tinggi. Ikut abah dia jugak..Tapi nanti cantik ikut ibu yer sayang..ha ha ha..perasan nya lah..Sekali skala puji diri sendiri walaupun nan hado...Ukuran kepala baby...

Itu sajer...Alhamdulillah semuanya ok n sihat2 belaka n biarlah berterusan sampai bila2..Sekarang saya dah 34 minggu. Kalu ikut adik 36 weeks++ dah kuar tapi tak taulah yang 2nd nie. Harap2 biar dia besar sikit baru kuar, senang sikit nak menjaganya. Lagi satu biarlah bb besar sikit dari Danish sebab Danish dulu 2.07kg saje!.. Ok bb tak lama lagi kita akan berjumpa..Jgan notti2 haa....Can't wait!....doa kan sayer yer kawan2...TQ


Ketemu lagi BYE. TQ