Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Friday, January 15, 2010

Mari membuat bergedil sardin

Salam semua...macam lama jer tak update....

Ari tu ada yang bertanya macam mana nak buat bergedil sardin. Kat cni saya nak share lah resepinya...

Bahan-bahan
  • kentang
  • bawang
  • sardin
  • daun sup
  • lada sulah
  • garam secukup rase
Cara-cara:
  • Kentang direbus/ atau digoreng. Kalu rebus jangan buang kulit. Kalu nak goreng potong kentang macam bentuk wedges n buang kulit. Sardin plak tak yah masakkan dulu, masukkan jer dalam kentang yang nk dilenyekkan nanti.

  • Lepas tu lenyekkan kentang n letaklah bawang,sardin, daun sup, lada sulah n garam smpai sebati. Bila dah sebati, bolehlah dibentukkan bulat2. SIAP.




Ketemu lagi BYE. TQ

19 comments:

~~ciklinn~~ said...

sedappnyerrr.... bak mai seketuiii

POSH76 said...

tak pernah dgr bergedil sardin...leh terai ni...sedapnyer hehe

♥♥syahadah♥♥ said...

best plak tengok!!

nieda said...

lama tak update blog ye..bergedil sardin x pernah cuba lagi..

Diarihatiku1976 said...

wah.. sedap ker ekk.. selalu saya guna daging burger jer... takpe..takpe.. leh try i...

Sasha said...

baby dlm puyut suka makan bergedil sardin eh... tiap2 hari mama tu pulun benda ni... hmmm... senang jer.. leh lah cuba bila senang2 nnti

Sham Ummi Echa said...

aihh dapnyerrrr.. boleh dimakan begitu saja

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

huhuhuhu..macam senang je nk buat kan kak...tp,AJ goweng telur pun tak jadi sgt....so,sesape yg sudi sedekah kat AJ Begedil daging , sile2 lah antar kat AJ k....lalalalalalala

Ernie said...

sempat lagi mak buyung masak yer... mesti sedap nikan.

Azmiezas said...

Akak tak pernah la try lagi buat begedil sardin ni..this is the 1st time akak nampak..(jakun sikit)..

mesti sedap kan kalau buat pedas2 sikit..(nak yg pedas saja..)

Ain said...

sungguh menyelerakan....

boleh cuba nie....

eynda said...

Tak pernah dengar bergedil sardin...mesti sedap :-)

☆ lieya latif ☆ said...

haaa akhirnye update gak blog hanim nie heheeheheh....rindu tau...

oo mcm senang jek tgk dari hanim tunjuk nie...tapi tu ar rajin tak rajin jek laa nie...kikikiki.....hubby lieya suke mkn bergedil nieh....

sI tEDI said...

tak terfikir sardin boleh bua begedil. selalu daging dan ayam jek.


lepas ni leh cuba lah! he he he..

hanim sihat?
jaga diri bebaik!

[z@ck] said...

teringat pula begedil waktu zaman skolah dulu..
suka makan dgn sos..

Precious said...

Kalau rajin masak, saya baru wat resipi Famous Amos kat blog. Terai ler ... hihihiiii!

Naff said...

Wahhhhh hanim, sedapppp tu...tp sekarang ni tak moleh masuk la sadin2 nih tp tak pa nnt saya akan buat kalo mrng sickness ne da berlalu!!

aleena said...

wahhh senang nye..

boley try nie..
thax 4 da recipe

sharing is caring gitu:)

Redbloodsnow said...

wahh best. leh try nih :) tenkiu akak!