Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, August 24, 2009

Hari Pertama & Kedua Puasa

Ari Sabtu alhamdulillah selamat puasa saya ari tu...Tapi masa sahur tu tak lalu tapi gagahkan jugak makan nasi supaya kuat lah sikit di siang hari..

Lauk untuk sahur
Sambal ikan bilis
Telur mata. N kurma lah kan. Ini je yang aku boleh masuk.Ni pun acik yang masak.

Siang tu balik keje terus tido. Nasib baik adik tido jugak tengah hari. Dia tau ibu dia tak bape sihat kot. :) . N saya mmg tak pegi pun Pasar Ramadhan (PARAM) lagi sebab tak larat n takut muntah plak tengah jalan. Saya dah start mabuk dah..hu hu hu. N bila pk kan keadaan sekarang H1N1, lebih baik saya n adik tak payah pegi. Yang pegi abah dia n acik jer.

N kami berbuka diluar. Sementara acik tak keje ni bolehlah berbuka sama2. Minggu depan dia dah start keje. Buka di tempat biasa2 jer. Di Kuang.


Nilah Chana

sup ayam
Daging auto sos [tak tau nape dia letak nama macam tu]. Sup & daging ni untuk ibu n adik.

Tom yam campur n telur dadar acik punya
Abah adik nasi goreng USA.


Laici Kang untuk ibu..:)

Carrot susu untuk abah n belimbing untk acik.

Snap sekejap sebelum buka.

Alhamdulillah selamat puasa saya untuk hari pertama.. Tapi dah kata naik botkan, abis semua makanan tu terpaksa dikeluarkan..Saya dah cube untuk tak m**t**h, tapi tak boleh. Angin kot..Sedih sangat. Saya makan pun tak abis. Adik lagilah..Masa ngan peknen kan adik tak macam ni pun.hu hu hu

Hari kedua saya tak dapat nak pose. Badan lembik giler..Rase sedih sangat...Tapi tetap nak makan jugak masa buka pose tu..he he eh

Teringin makan sup tulang, beli di PARAM

Sambal sotong n ayam cili api tu acik masak. Sementara dia cuti ni bolehlah acik masak, mggu depan acik start keje balik, beli jelah kami nmpaknya..he eh he. Saya memang tak boleh bau orang menumis2 nie..:( . Kerabu mangga n daging masak itam beli sajer.

N murtabak ayam beli jugak. Sedap!

N hari nie hari ke3 kita pose, moga2 lepas lah saya pose untuk hari ke3 nie...InsyaAllah..Ok Selamat berbuka untuk kawan2 semua..


P/S : minta maaf kalu saya tak pegi blog kawan atau tak tinggalkan jejak, saya bz n 'tengah naik bot sekarang'..Sory yer. Tapi saya akan cube jugak..
Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan


Saya sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan. Moga Ramadhan kita semua kali ini akan lebih baik dari sebelum nya. Saya memohon maaf atas salah silap sekiranya saya ada menyakitkan hati anda semua. Puasa jangan tak puasa...he he he



ikhlas,
Hanim

Ketemu lagi BYE. TQ

Monday, August 17, 2009

1st trimester

Sebenarnya tak tau nak update ape...sekarang rase macam malas je nak update..Saya tak mengalami mabuk yang teruk cume badan saya agak sakit n perut ni rase macam masuk angin jer. Kalu kat opis tengah banyak kerja tak terasa sangat mabuknya. Bila duk saje jer, adoyai rase macam naik bot....

Boleh plak tengah tido pun tetiba rase lapar n masuk angin.. Padahal nak makan selambak dah sebelum tu.. Agaknya badan saya nanti macam giant bila cukup bulan nanti. Demi anak kan, Ku rela...uwaaaaa!!! Bdn pun rase macam ala2 demam jer.. Kalu sampai umah otomatik bdn longlai..mulalah dialog ''abang sakit bdn lah, sakit perut lah, tak sedap badan lah"... Pregnan kali nie rase lain benor masa peknen kan adik...Memang saya tak dapat masak langsung. Mengada oooo saya kali nie...Bukan bertujuan nak mngeluh tau ...cume nak mengadu pada anda semua...he he he...Nak share mcm mana keadaan saya sekarang..

Adik sudah tau yang dia akan dapat baby..bila cakap ibu cakap " Ari ni adik tak sayang pun baby"..adik akan pegi kat preut ibu n usap n cium perut ibu...suka sangat bila adik buat macam tu..Bila tanya baby kat mana..adik akan cakap " dalam perut ibulah"

Baju raya nanti tak taulah muat ke tak..memanglah bila raye dalam tiga bulan kot...tapi sure tang bawah ni akan mengembang dulu....hu hu hu..dah siap cakap kat tailor suh besar kan sikit...Itu sajelah kot...Tq sbb sudi baca luahan saya nie...Skrg saya takut nak snap pic sendiri..mesti kembang punya..Layan pic adik jelah yer..

Adik ngan uniform tadikanya yang baru. Baru je dapat minggu lepas...Adik tengah demam skarang. Ari ni tak pegi sekolah.

Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, August 14, 2009

Inilah news nya

Poyo jekan nak suruh orang berteka2..Takdelah sebab masa saya baru dapat tau, ia baru sangat n saya dalam keadaan yang sangat terkejut bercampur2 ngan berbagai emosi. Tapi rase terkejut tu sekjap jer, esoknya dah ok dah..:) Tapi bila difikirkan yang Allah nak bagi rezeki pada saya sekeluarga saya terima dengan hati yang sangat terbuka. Ye, saya telah mengandung. ..Doktor cakap ari Isnin tu 4 weeks ++

Mula2 mmg saya agak susah nak terima [ Tapikan sempat tu pk nak beli brang2 baby kat mana, baju maternity macam mana]. Sebenarnya saya kesian kan adik @ Danish.. Walaupun dia dah 4 tahun, tahun nie...tapi saya masih anggap dia baby lagi ..adik sangat manja. Kalu sape2 yang rapat ngan saya, taulah adik tu macam mana. Nak2 dia sangat manja ngan abah dia. Menangis jugaklah saya masa tu. Orang yang paling happy haruslah Cik abang kan [perbuatan dia, mana tak hepy :)]. Habis dia bagi tau kawan2 dia n orang kampung. Acik pun sama. Heboh kat tempat keje dia. Excited kemain... :)

N saya harap biarlah kesihatan saya baik sehingga sampai waktu bersalin.. Doakan saya yer. Lepas ni bolehlah saya letak pregnancy ticker...he he he

Inilah petandanya

Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, August 13, 2009

Cenderahati Dari Tedi

Hari Isnin saya telah dapat sumthing dari seorang blogger.Suka sangat. 1st time katanya. Tulah excited lebih..he he he. Cenderahati ini diberi oleh Tedi yang baik hati itu. Time KAsih Tedi. Saya sangat mengharrgainya.Seorang pencinta kucing..:). Saya telah masuk 'Contest Meneka Percutian'. N saya antara pemenang nya.. Kalu nak tau contest apa KLIK SINI

Ni sampul suratnya. Terus di alamat opis saya.

Inilah dia Keychain nya. Jauh tau dari Cameron Highlands.Cantik!. Thanx Tedi.

Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, August 12, 2009

Sg Buloh-Gombak-Jakel-Unexpected News

Aku rasa macam lama je tak update. Yang hari Isnin punya update pun auto published jer. Nak jenguk blog kawan2 pun terbatas. Saya disini bz kat opis. Dah lah amik belas ihsan internet opis kan, so faham2 jelah..N lagi satu saya telah mendapat 'unexpecting news' atau sama dengan 'shocking news'...Takpelah nanti 'news' tu akan saya ceritakan.. :)

Hari Ahad lepas kami bercadang nak pagi Jakel sebab nak beli kain baju kurung n baju melayu untuk dipakai di hari raya...:) Tapi sebelum tu singgah Gombak untuk amik mak. Lagipun nak bawak mak pegi Jakel sekali.. N tengah hari tu mak aku telah masak untk makan tgh hari.

Nilah lauk2 nya.. Kemumu/keladi masak lemak, ikan & udang sambal, Ulam jantung makan ngan sambal tempoyak. Sedap!

Ini pandangan lauk dari sisi lain
Ini plak pandangan dari sisi hadapan plak..he he he

Ini plak abah saya, yang menuangkan air sirap dalam cawan2...

N ini abah n adik nak mulakan sesi makan2

Dah makan semua n lepas zohor bertolak lah kami ke Jakel KL..Ramai gler orang ok..Kat Jakel sale kan tapi macam tak sale jer..Biasalah ornag meniaga kan. Diorang bijak sikit nak tarik pelanggan.... Aku dah start macam pening dah. Ngan rambang mata lagi..he he he..Susahnya nak buat pilihan. Confius!.he he he Setelah selesai buat pembayaran. Keluarlah kami dari Jakel..

Nilah hasil rembatan. Di sponsor oleh asben n mak..he he he..TQ abang n mak..Ni je aku snap. Orang ramai, takde moodlah

Bila nak ke kereta adik nampak plak belon yang ada bentuk kartun tu.. Adik amik belon spiderman. Lepas tu balik. Ingat nak singgah minum tapi adik tido plak dalam kete. Patutlah dia mngaruk dalam Jakel, rupenya mngantuk . Beli kuih jer untuk minum petang. Itu saje.

Ketemu lagi BYE. TQ

Monday, August 10, 2009

Adik

N3 ni pasal adik. Lepas aku amik adik dari nursery mesti aku akan cek beg sekolah tadikanya. Yelah kan kadang2 cikgu dia ada bagi notes lah. Ada satu hari aku cek tengok ada hasil keje nya di sekolah. Setiap hari Rabu ada matapelajaran 'Kreatif'. Mcm Pendidikan Senilah. Layan pic antara hasil kerja adik...

Yang ini tampal, buat kucing. N ibu tau cikgu adik jer yang buat lebih...

Yang ni pun tampal2 pakai gam. Guna kapas tampal ikut corak. Nmpak mcm corak kelawar n lepas dah digam kena warnakan guna water colour. Ini pun ibu tau, cikgu yang tolong lebih..he he he

Yang nie plak ada plastesin dalam beg sekolah dia. CIkgu dia bagi bawak balik lah tu.. Mula2 tu memang takde rupelah plastesin tu, n ibu dia telah buat bentuk kucing..he he he.Sebab itu je yang ibu dia tau..Khas untuk pencinta kucing seperti tedi N Sis Posh..

Yang ni plak projek adik iaitu menanam taugeh [betul ke?]. Hepy sangat ibu tau adik, kat sekolah lah adik belajar macam2 walaupun ibu tau cikgu yang banyak membantu. Beria-ia dia tunjuk kat ibu, abah n tokciknya..:)

Kisah Kedua plak...

Ada satu hari tu pegi jalan2 adik sibuk cerita nak baju cicakman. Bagi adik cicakman & spiderman tu sama jer. Ala baju yang ada topeng tu. Sungguh2 dia cite. Cite guna bahasa dia lah. Abah n ibu dia fahamlah ape yang dia nak tu.


Nilah bajunya. Susah jugak. Punyalah cari jauh2 rupe2nya ada je kat Sg buloh ni.. :). Tapi mcm kelaka lah baju nie. Kang kalu pakai tempat public, orang cakap lanun mana plak nie..macam ape ntah...he he he. Saje bagi melepaskan hajat dia saje..Dia pakai sekali je lepas tu dha tak heran dah..

Itu jer n3 pasal 'Adik'. Layan...


Ketemu lagi BYE. TQ

Saturday, August 8, 2009

Tag dari Syahadah

Tag pertama dari Syahadah..

What is the most important things in Ur life?
Mestilah family I

What is the last thing that U bought with Ur own money?
Beli aiskrim adik

Where do U wish to get married?
I dah kawinlah

How old do U think U will be permanently owned by Ur love?
Hingga akhir hayat..InsyaAllah..amin...

R U in love?
Of course [ baca dengan slang2 sekali. Tekankan idgham tu yer..]..walaupun dah kawin kita kena tanamkan persaan cinta n sayang pda suami kita..betul x?:)

Where was the last restaurant U had dinner?
Restoran Nasi Beriyani Abdul Batu Pahat, belakang The Store :)

Name the latest book that U bought?
Buku takde. Magazine tiap2 minggu..hu hu hu

What is Ur name?
Muzalifah Hanim

Do U prefer Ur Father or Mother?
Both.

Name a person that U really wish to met in real life for the 1st time?
Michael Jackson.Boleh? dah meninggal lah..sedih ooooo

Christina or Britney?
Dua2 tak nak

Do U do Ur own laundry?
Yelah dibantu ngan anak dara Jepun..[washing Machine lah]

The most exciting place U want to go?
mmmmm.... entah...

Camera or MP3 or HP?
HP..boleh koling2,SMSing

Point out 5 things about the person who tagged U?
Comel, bergaya, Ala2 Yuna, bekerja sendiri [betulkan sya?]

3 things U say too often?
Adik...Ibu..abang...

Book I've read recently?
Dah lama tak baca buku. Banyak baca mag jer skarang..Majalah pun boleh dapat ilmu ape..

4 songs I could listened to over and over again?
Entahlah yer. Sebab bila satu lagu tu saya dah boring saya dah tak layan dah

3 things I learned last year?
Sabar sabar n sabar

Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, August 7, 2009

Ikut Abah Main Futsal

Hari Rabu abah ada main futsal n adik haruslah nak ikut kan.. Tp adik macam takde mood lah sebab badan nak start demam. Tapi nak ikut gak. Mula2 aku tak nak pegi tapi adik nangis, kesian plak. Asben aku suh bawak jugak sebab malam sebelum tu dah janji kata nak bawak adik main bola. Lagipun asben aku cakap dia main sekejap jer. Nak lepas gian..he he he. Layan pic yer.

Main sejam jer. So setiap orang dapat main sikit2 jer. 1st round abah tak main lagi. So, adik cop abah dia dulu..he he he

Berapa minit macam tu, turn abah dia plak main. Nasib baik adik tak mngarok nak abah dia sebabbbbb ibu dia dah standby colouring books dia n keropok2 sekali..:)

Adik sibuk ngan books dia..kuranglah sikit ragam dia. Lagipun abah dia main sekejap je,takde hal lah sangat kan...

Yang kat atas ni plak, teman borak ibunya. Namanya Yat. Sangat peramah. Takdelah aku kejung sangat kat situ.

Sementara ibu n adik curi2 snap pic kami..semua pic pakai hp so orang tak perasanlah..he he he. Dalam kul 10 macam tu, selesailah game.

Last pose dari adik yang susah sangat nak amik pic nya ini...

Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, August 5, 2009

Ke Pasar Malam

Memandangkan aku n asben kurang sihat n aku pun selsema, pekene sup sedap ni. N selasa tempat kami ada pasar malam. So pegi jelah beli di pasar malam. N adik pun amik kesempatan jugak lah kan. Adik kalu pasar malam dia akan pikir boleh paw abah dia MAINAN. Layan jelah.

Nilah gerainya. Banyak2 yang jual mee, mihun, kuew teow sup n soto di pasar malam...gerai ni yang paling sedap. Serius! Sila cube ye kalu pagi pasar malam Paya Jaras.

Sory pic agak bergegar. Pakai hp, kualiti pic agak hambar sket ditambah plak adik tengah pusing2 cari mainan. Yang dipilih jam ben 10. Asyik2 ben 10 jer. Boring aaaa.. [ Ibu dia plak boring ye?] :)

Ni makcik tu tengah test n bagi adik terus pakai..Masalahnya mainan tu dah ada kat umah, still dia nak tu jugak. Ibu pun dah tak tau nak buat apa dah . Ada mainannya yang ibu 'hapus kira' n bagi kat orang je. Adik...adik...

Nilah mihun nya. Ni ibu punya. Share ngan adik. Sedap!

Ni plak abah punya. Abah punya semua kena lebih. Banyak makan oooo asben aku. Badan macam tu jugak. I jeles tau!


Itu saje cite di Pasar Malam..


Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, August 4, 2009

Teluk Batik

Weeken ari tu aku pegi Teluk Batik. 10 orang semua. Dua biji kete. Mak, abah, nenek, abang no2, isterinya n 2 anaknya serta family aku. Next week wedding anniversary mak n abah. Patutnya minggu depanlah nak bawak mak n abah jalan2 or makan2. Tapi abang aku no2 ajak minggu nie. Sbb minggu depan dia ada hal. Ni semua last minute punya plan. Aku on jelah kan. Abang no 1 takde sebab dia keje. Layan pic jelah yer..

Kesian adik. Pagi2 dia dah kene bangun. Macam pegi sekolah jer. Takpelahkan dik nak maadi laut punya pasal.
Dalam kul 11 macam tu sampai teluk intan. Singgah McD, drive thru jer. Sebab Kak Ipar nak makan jap. Perut masuk angin. Kami pun amiklah kesempatan. Sedap oo sausage mcmuffin nie. Sekali sekala breakfast McD.Layan..he he he

Kematu ok bon**t. Lama nya rasenya. Sebab banyak kali berenti kot. Aku baru 1st time pegi. Kesian kan. Dalam kul 1 mcm tu sampailah. Yang best orang tak ramai n cuaca redup jer tp bahang panas tetap adalah.

Antara bekal yang ada. Acik masak nasi lemak. Lauk2nya kak ipar aku order kat orang jual nasi lemak kat umah dia tu. Acik keje, tak dapat ikut.

Sebelum mandi kita makan dulu..

Acara wajib bila berada di pantai.

Snap sendiri jer. Takde sape nak tangkap kan gambar..Sekejapan je gelap [ke memang aku semulajadi gelap?]

Lepas mandi n tukar baju semua, naiklah kete kuda. Aku tak naiklah. Kesian kuda tu nanti,minta nyawa plak kang. Asben aku lah naik. Dia ringan sket..he he he. Tukang monitor budak2 tu.

Nilah kuda tu. Sian dia tau. Namanya along. Tgh minum 100 plus untuk bagi dia tenaga. Kecik je kudanya. Letih tgk dia. Lepas satu, satu trip. Dewasa RM5, kanak2 RM3. Murahkan. Sila ke Teluk Batik untuk gunakan khidmat along nie.

Lepas naik kuda singgah gerai2 yang jual T-shirt. Ala t-shirt yang tulis Teluk Batik tu.. Beli sebagai kenangan.

Lepas beli barang, singgah minum jap. Budak2 nak makan berger..Layan jelah.

Bertolak dari Teluk Batik, singgah lagi. Makan durian. Mak kata abah dah janji nak bawak mak makan durian Perak. Layan jelah. Kami pun dapatlah tempiasnya. SEDAP!

Singgah Lumut jap. Mak nak beli ikan bilis. Semata2 ok. Parking kat tepi2 jer. Abah n abang aku turun beli ikan bilis tu. Yang lain tak turun nak jaga kete. Aku pun ape lagilah. Bercamwhoring [betul ke?] lah aku. Snap pic budak2 kat Lumut waterfront kot namanya.

Adik n sepupu2 nya. Adik terus pakai baju Teluk Batik tu..he he he

Atuk n cucu2nya.

Last pose dari aku..gigi lagi. :)

Lepas tu bertolaklah kami dari Lumut ke Teluk Intan plak. Tido semalam di sana. Sbb malam tu mak ngah kak ipar buat kenduri sambut pose kat Teluk Intan. Pic kat kenduri tak amik pun sbb malu nak snap2. Nanti orang cakap apa plakkan, tempat orang.

Kat umah ni lah kami tido. Umah persinggahan kak ipar punya parents. Umah ni kosong. Kalu mereka balik kampung, diorang akan stay disini. Perabot semua adalah. Bila stay cni umah kat kampung tak sesaklah kan.

Ahad paginya sblum balik KL singgah breakfast kat bandar Teluk Intan. Lepas breakfast singgah kampung kak ipar, sebab parents dia ada. n pastu balik KL..

Signature Teluk Intan:)..Menara Pisa..Eh! Menara Condong.

Sampai KL dalam kul 2.00pm. Singgah beli makanan. Tapau. Adik tido dalam kete. Makan bawak balik. Tamatlah cite adik mandi laut...:)

Ketemu lagi BYE. TQ