Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Tuesday, December 8, 2009

4 months & 5 months

Salam semua...

Nak cerita sikit perkembangan untuk 4 bulan ari tu n 5 bulan. Sebenarnya masa 4 bulan ada pegi checkup pada 4/11 tapi xscan. Saya pegi ari tu pun sebab sakit pinggang sangat. N pegi cek ken***g, doc cakap kenc***g kotor (KK). Memang biasanya org peknen mesti kene kan tapi KK ni sangat bahaya n ia efek kat buah pinggang. Doc cite ada preggy women yg meninggal sebab KK nie sebab tak terima rawatan yang sepatutnya.. Masa peknen kan adik saya tak pernah lah kena KK nie..Tengok..doc siap tulis ngan pen merah lagi. Doc bagi ubat 2 jenis, satu minum n satu lagi utk telan. Cek lah skali darah kot2 ada kencing manis n alhamdulillah setakat ini clear...

3/12 ari tu cek untuk 5 bulan n ada scan sekali..dah tanya doc scanner dia tak boleh masuk CD n masuk pen drive..nak scan 4D pun xde..tak pe nnti kita cari klinik lain untuk scan 4D/3D..itu pun masa dah 7 atau 8 bulan nnti..cek bp, alhamdulillah ok buat masa ni..cek kenc***g pun ok, alhamdulillah..

Mula2 nak minta maaf kalu ada sape2 yang 'buta' matanya tengok pic2 bawah ni yer sebab saya pun hampir kelabu jugaklah mata sebab adjust nak bg terang..he he he

Yang ini brain bb...doc cakap ok n good...:) alhamdulillah...

Sedang scan2 tu kemain bb punya kaki tu yang saya bulatkan..doc ckp dia tengah berehat2 tu smpai ada kaki nya bersilang2...he he he


Gambar 2 atas ni ialah gmbar full length bb..doklah nak tengok 'anu'nya tapi tak dapek.Berdebar2 saya nak tengoknya tau..takut....nyorok kot..mgkin pehanya besar no tulah terlindung tu..mungkin next month nmpak kot...abah dia tak sabar nak tau sebab senang nak beli barang n cari nama. Ibunya plak biarlah tak tau kan..suprise gitu...N alhamdulillah overall baby sihat n ibunya lagi SIHAT..ha ha ha ha..bam bam lah tu...

13hb ni saya kene pose malamnya sebab nak buat MGTT test..ala yang minum air gula tu nak dapat tau lagi clear pasal kencing manis..yelah saya berat naik mendadak tu lah takut kan..mintak2 semuanya ok sampai lah saat saya bersalin nanti..amin....


psst ...bukan saya tak nak bagi tunjuk gambar peut tapi saya sangat malu lah..saya punya perut bukan besar kedepan tau dia jenis melebar n menampakkan lagi kelebaran bdn saya..sungguh ni..cubelah tanya kawan2 saya yang seopis ni..he he he..saya tengok bdn sy pun ngeri tau...TQ semua

Ketemu lagi BYE. TQ

24 comments:

Azmiezas said...

Orang kata kalau tak nampak tu..InsyaAllah gegirl tapi tak tau lah pulak kan??..apa-apapun akak doakan yg terbaik buat Hanim berdua..

Softtouch [Hanim] said...

azmiezas : amin...tq yer

HaSue said...

Seronoknya nak dapat baby lagi...insyaallah dpr girl lak..amboii,bb hanim nih main silang2 kaki lagik dlm tu ek..hihiii
seronok jer merasa dier tendang2 tu kan.. pastu dah part dier main siku tepi2 tu suka jer usik..pastu dier tindakbalas balik...heee...suke2
harap2 KK tu ok laa nanti eh hanim

sueanne said...

hehehe..duk bersilang kaki eh baby tue..hahaha..cute jek...

jaga diri tau nimm..semoga hanim n baby sihat2x selalu..hehehe

syahadah said...

orang kata kalau pewut melebar tu baby girl.
nak test kencing manis ke? saya pun pernah gak..tp tste tiroid..tapi bila kena posa..minum lagi air gula tu (apantah rasanye) peneng pun ada terus muntah..tak tahan!!
KK kita pun anak 1 2 mmg selalu kena. sampai sakit perut...
apapun hanim jaga kesihatan..suka tgk org peggy..nak peggy juga laaaa

aleena said...

if tiz time gurl da sepasang la ngan adik:D

nway take care kak hanim:)

☆ lieya latif ☆ said...

alahai excitednye lieya tgk pic scan tu....lieya pun mmg haram tak paham tgk pic scan hanim...dulu2 kalo doktor ckp tu kaki, tu tangan haa baru la dpt tangkap keh keh keh

lieya pun dulu ade gak history kene kencing kotor....ade tips tau, sebelum pi checkup tu, minum air kosong byk2, pastu mase nak buang air kecil tuk di tadah tu....yg mule2 keluar tu kasi buang dulu, then baru tadah ....sebab air kencing yg mule2 tu mmg tak elok sikit.....

harap hanim terus sihat sampai waktu bersalin yeak...

Mama-Danish & Sarah said...

kena banyakkan minum air kosong supaya kencing tak kotor...

semoga hanim ngan baby sihat sentiasa....

Softtouch [Hanim] said...

hasue : haah sue..sronok bila dia gerak2...dah bsalin nnti mesti rindu balik nk peknen

sue: thanx sue..

syahadah : haah sya...tulah next year peknen yer..kakak2 tu dah besar..he eh eh

aleena : amin. InsyaAlah ..TQ

lieya : haah lah kalu doc kp baru kita tau kalu tak mmg xfaham..ha ha ha..tulah tgh minum byk2 air kosong n barli..Thanx lieya

mama danish n sarah : TQ ain

SyuQ said...

jg kesihatan bebaik... semoga selamat sumanya

mummysya said...

rindunya nak tgk scan baby...

semoga awak sihat dan baby ya....

Watierman said...

Salam Hanim...dah 4 % 5 bulan tak pe dah....dah lepasi waktu2 meloyakan...sekarang rasa nak makan jer kan!!!...Apa2 pun banyakkan berjalan....untuk memudahkan proses bersalin....kira exercise lah tu....Jaga diri baik2 dan kandungan...especially makan yang berzat....!!Kalau perempuan pun best jugak...lelaki pun okay jugak...macam akak 1 & 2 lelaki...yang 3rd baru girl...the only princess in the house!

sI tEDI said...

salam hanim..

Alhamdulillah baby sihat..

jaga diri lek lok!!

kakak aku dulu pun KK.. asik kuo masuk wad jek!!

eis said...

kelakar bb hanim berehat2 sambil silang kaki. bb eis dulu pun masa scan tu nampak dia tgh angkat kaki. kelakar. apa pun, semoga kandungan dan hanim sentiasa sihat.

AYU IDRIS said...

bila tgk pic scan tu,rindu plak nak berulang alik ke klinik...tp tang buat MGTT yang tak tahan...akak kena 2X pasal gula ada naik sket la time peknen baru2 ni..mujurlah pas delivered takdelah plak KM tu mengekot,lega rasanya...klu kena KK tu, bebykkan minum air masak ye Hanim!
bila dah delivered ni, rindu nak rasa rupa pertu time peknen, tapi bila time peknen aritu,nak cepat2 deliver...hehehe..gitulah namanya manusia kan..tak penah serik!(klu serik takdelah org pompuan bersalin anak 13-14 org ye tak?)

Redbloodsnow said...

erkss...explain doc ttg KK tuh sgt menakutkan ar. mintak simpang la weh..puhh puhh.

alahaiii...kompom bahagia jek ati anim tgk pic bby dlm perut tuh kan. kalaulah zie in ur shoes at that moment...mahunyer nangis kot...hehehe.

jg kandungan leklok ea cyg :)

Sasha said...

Harap2 semuanya berjalan lancar.... biarkan jantina tu jd misteri barulah best, kan?... yg penting bb sihat... n pastikan ibunya pun sihat yea... kejap je masa berlalu... dah 5 bulan?... huhu... dah tak lama je lg... byk2 berehat n siapkan minda utk berjuang kelak...

**Bila Comel Jadi Comot** said...

jaga diri leklok ok...smoga awk sihat selalu

neezareef said...

alhamdulillah npk progress baik2 aje ya hanim..semoga smpai melahirkan sok semuanya ok ;D

Love Says it All~ said...

UPDATE MAKEUP CLASS:


20/12 : PERSONAL MAKEUP DI S.ALAM

15/1 : PERSONAL MAKEUP DI TERENGGANU
16/1 : PERSONAL MAKEUP DI KELANTAN

23&24 JANUARY : BRIDAL MAKEUP CLASS WITH EYRA RIZAL & AMY-AMEERA (2 DAYS)
TO REGISTER EMAIL: EYRARIZAL@GMAIL.COM/INFO@EYRARIZAL.COM
OR
SMS FULL NAME + IC AND SEND IT TO 016-2128740

HTTP://WWW.EYRARIZAL.COM
HTTP://WWW.LOVESAYSITALL.BLOGSPOT.COM

REGARDS,
EYRA RIZAL =)

[z@ck] said...

wohoo..
bestnya..mesti x sbr2 nk tau kan jantina bb..

mama uzma said...

walaupun lambat tau tapi seronok dgr..taniah ye...

Sham Ummi Echa said...

hanim,

org kata kalo perut melebar tu tandanya bb girl..tp x tau ler.. sbb perut sy dlu xde la melebar pon..biasa je..tp dpt girl gak

Farasela said...

Seronoknyer...x sabar nk jumpa baby...jgn lupa auntie yg jauh ni yek!