TQ coz sudi menjengah blog ni..



Wednesday, October 28, 2009

Ahad

Dah hari ape, baru lah nk update pasal hari Ahad lepas..Nak cite sebab nak share makanan yang saya teringin tu..Ceritanya macam ni...

Ahad petang jumpa mak, abah n nenek di Jejantas Sungai Buloh.. Dorang on the way nak ke rumah abang no 2 saya sebab kak ipar saya ada kursus pengusaha taska n tadika dari Isnin -Selasa. So mak diminta tgk anak2 nya lah.. Bibik mereka datang siang-petang..So malam mak kenelah tgk2 kan dorang kan...

Jumpe di jejantas sebab mak nak bagi saya lauk..Kubis masak lemak putih..asyik teringat2 lah kat dalam kepala nie, tulah mak masakkan jugak plus anak2 buah saya pun suka makan tu jgk..Lauk tu idaklah saya snap sebab sampai umah jer terus balun kan...

Sebab kan dah petang ajak mak, abah n nenek minum petang kat Kaya Kopitian kat jejantas nun..Saya teringinnnnnn sangat makan Laksa Sarawak kat situ. Tak hingat2 kau, dalam masa satu hari 2 benda ngidam...ish ish ish...mana tak kembang..asyiklah makan jer...layan pic yer

Abah n nenek...

Abah makan roti bakar. Makanan yang selamat untuk abah. Perut abah sensetip sikit..

Bread toast yang tak bape masyuk..OT punya lagi sedap kan.

Laksa Sarawak yang menjadi igaun tu. Tapi rasenya macam lain jer. B4 ni pernah makan tapi entahlah..sedaplah jugak...

Kongsi ngan mak sebab portion dia sangat besar. Sengkak perut kalu sorang habiskan. Kata ngidam, makannya sikitlah kan. Kalu makan sampai 2 mangkuk itu mentedarah kan...:)
Suami ku tak nak sebab dia makan roti bakar jer. Muka ku yang x siap itu..:)

Adik yang no mood..sblum pegi cni ibu dia paksa dia bangun tido..tulah mood dia kelaut sikit.. Itu jer...TQ [Penutup yang entah hape2..he he he]

Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, October 20, 2009

Sabtu & Ahad

Sabtu balik gombak...macam biasa mak masak tp saya xsnap lah sbb masak lauk2 yang pernha dipost disini dulu. Sampai gombak kul 2.00 petang. Ngan2 time makan...he he he . Lepas asar pegi Jusco Aplha Angle nak cari baju maternity..Angkut mak sekali sebab mak nak blanja baju barang sehelai dua..Yahooo!!!!Dari asben dapat, dari mak dapat....Bukan ketuk mahal2 pun. Yang murah2 jer...Tapi kalu mak tak belanja pun saya mmg nak bawak mak pun sebab dah lama tak jalan2 shopping2 ngan mak.

Dulu masa anak dara jusco situlah selalu saya n mak terjah. Miss that moment lah....Cik abang pun memahami..Nasib ko lah bang, dah kawin ngan anak bongsu kan, layan jelah....he he he..Layan pic yer

Lepas beli2 barang, wajib singgah cni..kalu tak ade yang meraung kang...
Adik didalam jaringan....Abah dia layan dia. Ibu dia tak larat, penat..
Ibu n nenek bergambaran jap...ala mak tak pandang camera plak...lagi sekali..

Kali ni baru ok....:)

Lepas tu singgan Old Town plak. Lama dah tak pekena Old Town White Coffee tu...Asben ku tiba2 alim plak pasal makan2 nie.Sebab kami pernah dapat emel pasal OT nie..Ala pasal halal haram nie..ala mcm starbucks n kfc tu..tp yang pelik kfc dia layan...Memandangkan OT nie sebelah jer ngan playland tu n saya yang ngidam sangat bread toast dia tu...n terpaksalah dia pegi.

Adik jugak berjaya ketuk abah dia...fadan muka abah kan...

Air tak tahu namanya...air saya tak snap plak.
Nenek melayan adik borak...


Mak amik mee kari. Kongsi ngan saya. Perut kene simpan nanti malam nak makan nasi yang mak masak pulak..he he he..Tapi kan mee kari dia agak kurang rasenya plak..entah!..


Adik tengah menjahanamkan roti itu...

Nilah roti yang menjadi igaun itu..asben makan roti ngan minum air jer....

Adik ngan ice cream toast dia..yang dimakan ice cream jer...hampeh tau...

Lepas makan baliklah kami.....

Ahad petang plak, bawang adik main layang2 di Kepong...



Adik n abah berlari berkejaran, ibu plak duk kat tepi sebab penat berjalan n bertawaf di taman tu...fuh!

Tamat sudah weeken kami...TQ

Ketemu lagi BYE. TQ

Friday, October 16, 2009

Syawal ke 25


Hari Rabu malam abang saya no 1 plak datang. Abang yang ini memang cuti bekerja hari weekdays ajer..Weeken macam agak susahlah dia nak cuti. Macam biasa, datang nak beraya n nak tengok rumah. Acik masak nasi lemak plak. Dah datang malam kan, makanannya mesti nasilah kan.. Walaupun saya tak masak langsung tapi penatnya sangat terasa tau. Sebab berbadan dua kot.Layanlah pic yer..


Ni masa ketibaan abang saya itu, abang boy n family. dia ada 3 orang n semuanya lelaki!Gerun ooo...he he he

Cucur udang. Ni mak saya masak. Mak, abah n nenek pun ada malam tu. Saya paksa datang jugak umah..he he he. Cucur yang takde udang untuk orang yang tak makan udang (asbenku la tu)

Timun n telur dadarSambal tumis ikan bilis, mak saya yang masak. Mak siap2 masak kat umah dia dulu.
Telur rebus

Ayam goreng berempah

Mereka2 yang tengah nak menjamu selera..



Yang pic atas ni sambal tumis ikan bilis jugak tapi kak ipar saya yang masak sebab saya sangat mengidam ikan bilis dia ni.. Sebelum ni saya ngidam masakan dia jugak iaitu ikan siakap masak tempoyak n rendang ayamnya n last ikan bilis ni. Alhamdulillah semua ngidam saya dah tercapai. Time kasihlah kak ina yer...he he he


Last pic adik orang dah balik baru nak makan. Ni pun adik siap cakap, Ibu amiklah gambar danish...snap jelah

Abis dah adik beradik saya datang beraya umah saya nie..sedara2 n kawan2 je belum..he he he..Sape nak datang sila bagi tau yer..he he he

Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, October 14, 2009

3 months ++

Ari ahad pegi klinik buat 3 months check up...buatlah scan sekali..rase mcm tiap2 bulan nak scan. Doc cakap next month dah boleh tgh sex dia..rase awal lah plak. Tak bersedia.

Memang dalam hati ni kalu boleh mestilah nak girl utk second baby ni tapi itu terpulang atas kehendakNYA. Ala buakn saya jer kan mesti ibu2 yang lain pun rase macam tu. Kalu anak 1st boy mesti yang second nak girl begitulah sebaliknyakan. Betul kan? Tapi kalu pusing2 balik semua nya berserah pada Allah. Janji sihat..ye dak...

BP saya agak rendah dari normal tapi tidaklah terlalu membimbangkan. Berat seperti biasa NAIK..he he he..Nasib baik dapat doktor yang sangat baikkkk...Mak saya , asben n adik pun masuk sekali bilik doc tu..Di layan macam dah lama kenal.

Bila scan nampaklah baby tu. Nampak segala tulang temulangnya. Alhamdulillah semuanya ok. Baby sangat aktif. Doc nak ukur2 dia pun asyiklah bergerak.macam notti jer anak ibu nie..:) ..comel sangat. Masa adik dulu sy tak pernah scan masa 3 bulan..tu rase macam gedik semacam bila tgk scan tu...he he he

Sekarang ni dah 2nd trimester, keadaan diri saya Alhamdulillah ok, takde muntah2 lagi..cume nak masak tak boleh. Pernah cube masak ikan sambal n nasi goreng dalam satu masa, terus pening n start lembik. So amik keputusan tak boleh masak berat2 dah.Setakat goreng ikan or telur bolehlah lagi..(takdelah masak berat sgt pun..) Nasib baik cik abang faham....Selera makan ok jer..Cukup time makan mesti cari nasi. Sekarang ni lunch je cari nasi. Merasalah lepas bersalin kene kerja keras nak turun kan balik ape yang dah naik..Layan pic yer


Sory kalu pic tu agak kabur2 sket. Snap dari kertas yang doc print tu. Tak tanya plak boleh ker kita bawak thumb drive n save je dalam tu..Ada ke? Yang jelas nampak bentuk kepala baby jer. Moga baby membesar dengan sihat yer. Bulan depan tak tau nak scan ke tak. Berdebar plak...ok itu saje.

Boleh plak lepas scan tu mak saya ajak pegi beli barang baby..dia nak belanja. Mak kata, ala beli napkin ker wet tissue ke. Baju2 sikit ker..Gelak saya ok. Rase macam awal plak. Biasanya orang tua tak bagi beli barang awal ni terbalik plak...he he he

Pic saya tak de. Saya ni peknen bukan perut je besar ngan semua2 anggota bdn ni besar tau. Kalu orang tengok saya live dah macam giant tau..hu hu hu.

Ketemu lagi BYE. TQ


P/S : n3 ini wujud sekadar berkongsi rase.Bukan untuk menunjuk yer. Sebagai kenangan dimasa hadapan. Kot2 nanti anak2 saya boleh baca ker..

Monday, October 12, 2009

Syawal ke 21

Pada hari Sabtu, abang saya no 2 nak datang rumah beraya. Mak, abah n nenek saya pun datang sekali. Dalam kul 5.30 abang saya pun datang ngan family nyer. Sejak pindah rumah kami nie baru 1st time abang saya tu datang. Yang abang 1st tak datang lagi. Ada lah buat makan2 sikit yang dimasak oleh acik. he he he. Senang ada tukang masak kat umah. Main order jer. Wakakakka. Sory pada sape yang saya tak ajak datang umah yer. Umah saya kecik jer, tak dapat nak menampung orang yang ramai. Lagpun keadaan saya yang tengah berbadan dua nie kan. paham2 lah yer.(alasan baik punya.!). Layan pic yer

Ni abah saya. Abah datang awal dalam kul 3. Mak & abah saya pose enam. N hari tu hari terakhir mereka pose enam. Raya umah kami lah diroang ari tu..:) Masni abah sibuk buat fruit cocktail..ala buah campuran dalam tin tu.

Nilah dia..sedap makn bila tengah cuaca panas.!
AIr laici pun ada, pun sedap jugak.... :)

Menu pada hari tu, mee rebus. Kat atas ni bahan2 untuk dimakan bersama mee rebus.

Kuah mee rebus.

Nugget harus ade sebab anak buah saya yang 2 orang n adik tu suka makan nugget.

Ni paling special sebab ni saya yang buat. Bergedil sardin..favourite kak ipar saya. Walaupun rupe dia agak itam tapi rasenya tidak mengecewakan.. (Puji sendiri punya he he he)

Puding caramel mak saya buat. Terbaik tau!

Meja hidangan

Abang saya n kak ipar yang baru sampai.

Yang budak kecik pegi tengok tv, tengok kartun lah kan ape lagi...

Pic tuan rumah tak de sebab sibuk sket...itu saje..TQ

Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, October 6, 2009

Raya ke 15..

Terus cerita raye ke 15...di raya ke 15 baru amik pic family saya yang kecik tu..itu pun xsepadan sebab ari jumaat adik kan pakai baju melayu masa jamuan tadika..Ari Sabtu saya pegi umah abang saya. Abang no 1 & 2 di Bandar Tasik Puteri..dua2 duk di kawasan yang sama. Saya je 'terbeli' di Sg Buloh'..

Mak, abah n nenek dari Gombak. Saya dari Sungai Buloh. Berjumpa di umah abang no 2.
Layan pic yer.. Pic tak banyak sgt sbb camera masih di cikgu tadika adik lagi..ni pun pakai hp jer.

Nilah pic family tu. Sebelum bertolak snap2 jap.Tak bape memuaskan nak2 tang size aku tu..tak pe nanti kita cube lagi yer snap..
Untuk mengelakkan muka nmpak bulat, posing kena dari tepi..TAPI still nampak bulat. Lantaklah kan..Adik dah pndai buat muka...

Layan lah posing saya yer..n untuk megelakkan badan saya yang besar, saya riba adik. Tak bapelah nampak besar sangat bdn ku ini..walaupun mmg dah sedia besar.he he he
posing adik dengan kaki yang bengkang bengkok..
Pic last, bergambaran di rumah abang no 2 bersama ngan anak buah saya..


Pic juadah, pic abang2 n kak ipar, mak, abah n nenek semua takde sebab malas nak snap..Mungkin minggu ni bila depa semua datang beraya umah saya, saya snap pic..

Ketemu lagi BYE. TQ

Monday, October 5, 2009

Jamuan Raya Adik

Ari Jumaat Tadika adik ade buat jamuan raya.. n Ibu bapa diminta menyumbangkan sedikit juadah bagi memeriahkan jamuan itu...n saya telah membuat mihun goreng..[ok, bukan saya yang memasak tapi acik yang masak mihun goreng itu]. Saya rasa teruja ngan aktiviti2 sekolahnya. Tak taulah nape. Mungkin sebab anak 1st time bersekolah. Layan pic yer. Kamera saya telah bagi Cikgu nya untuk mensnap pic2 adik sepnjang jamuan itu.

Acik masak kan mihun goreng putih. Untuk budak2 kan..kasi tak pedas punya.

Pic di atas adik bersama kawan2nya.. cute jer pic budak2 tu kan..suka tengok..Kalu ibu ada mesti bestkan tapi ibu kene pegi kejelah adik..

Adik bersama ngan kwn sekelasnya. Sebenarnya adik masuk kelas untuk umur 6 tahun. Sebab masa mula2 masuk tadika adik nak ngan cikgu Jam nya. Pengetua Taska n Tadika adik.

Adik bersama Cikgu Jam...kemain yer peluk2...

Motif cikgu nya amik pic2 diatas nie? he he he

Adik bersama2 makanan2..

Ni mungkin ade kawannya celebrate birthday kat Tadika kot..itu jer Jamuan Hari Raya Adik di Tadika...

Ketemu lagi BYE. TQ