Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Monday, August 10, 2009

Adik

N3 ni pasal adik. Lepas aku amik adik dari nursery mesti aku akan cek beg sekolah tadikanya. Yelah kan kadang2 cikgu dia ada bagi notes lah. Ada satu hari aku cek tengok ada hasil keje nya di sekolah. Setiap hari Rabu ada matapelajaran 'Kreatif'. Mcm Pendidikan Senilah. Layan pic antara hasil kerja adik...

Yang ini tampal, buat kucing. N ibu tau cikgu adik jer yang buat lebih...

Yang ni pun tampal2 pakai gam. Guna kapas tampal ikut corak. Nmpak mcm corak kelawar n lepas dah digam kena warnakan guna water colour. Ini pun ibu tau, cikgu yang tolong lebih..he he he

Yang nie plak ada plastesin dalam beg sekolah dia. CIkgu dia bagi bawak balik lah tu.. Mula2 tu memang takde rupelah plastesin tu, n ibu dia telah buat bentuk kucing..he he he.Sebab itu je yang ibu dia tau..Khas untuk pencinta kucing seperti tedi N Sis Posh..

Yang ni plak projek adik iaitu menanam taugeh [betul ke?]. Hepy sangat ibu tau adik, kat sekolah lah adik belajar macam2 walaupun ibu tau cikgu yang banyak membantu. Beria-ia dia tunjuk kat ibu, abah n tokciknya..:)

Kisah Kedua plak...

Ada satu hari tu pegi jalan2 adik sibuk cerita nak baju cicakman. Bagi adik cicakman & spiderman tu sama jer. Ala baju yang ada topeng tu. Sungguh2 dia cite. Cite guna bahasa dia lah. Abah n ibu dia fahamlah ape yang dia nak tu.


Nilah bajunya. Susah jugak. Punyalah cari jauh2 rupe2nya ada je kat Sg buloh ni.. :). Tapi mcm kelaka lah baju nie. Kang kalu pakai tempat public, orang cakap lanun mana plak nie..macam ape ntah...he he he. Saje bagi melepaskan hajat dia saje..Dia pakai sekali je lepas tu dha tak heran dah..

Itu jer n3 pasal 'Adik'. Layan...


Ketemu lagi BYE. TQ

17 comments:

Na Shari said...

Oh, berkaitan dengan hasil kerja adik tu, maybe Hanim boleh bagi cadangan kat cikgu...Jangan banyak sangat bantu adik buat semua tu. Bukan apa...Kalau di taska or tadika Na, kitorang akan tolong sikit je. selebihnya kitorang biar anak-anak buat sendiri. Coz kitorang tau, parent nak tengok hasil kerja anak, bukan hasil kerja cikgu. Kadang2 bila kita tunjuk hasil kerja anak-anak diorang, some parent lebih puas hati kalau hasil kerja tu tak dibantu oleh cikgu. They want to see sejauh mana kemampuan anak diorang menghasilkan kreativiti sendiri dalam usia anak-anak tersebut.

p/s:sekadar cadangan :)

neezareef said...

hanim,kot2 btl la adik yg wat semer tu cikgu tlg ajo je mane tau..kena hargai kebolehan anak tu hanim..

baju spiderman versi sopan nih namanye..hihi

<< s| tED| >> said...

hanim : kalau dia sama2 buat x pe rasanya. tapi jangan terlalu banyak cikgu tolonglah.. atau itu hanya andaian hanim jek.. ntah2 adik buat semua tu sendiri. :P

ensemlah pakai baju cicakman tu.. ekeekekek

eynda said...

Tadika abang adam dulu pun ada hari "kreatif". Macam2 dia bawak balik....termasuk pokok taugeh tu hehe.....abang adam pun ada baju spiderman masa tengah addicted dgn spiderman dulu....ada 2 pasang tapi size berlainan....sekarang dah tak muat :-)

nieda said...

taska skrg mcm2 dorang belajarkan..Adik nak jadi cicakman yer??

Ernie said...

pandainya adik tanam pokok taugeh tu... biasala budak... mesti ade cikgu yang menolong

mama uzma said...

hmm betui tuh...

mcm tempat iena(taska..)
kita org akan tunjuk kan dulu apa yg patut anak2 tu buat...

kemudian anak2 tu buat sendiri spt yg di ajar2....

selalunya mana yg anak kurang pandai dia akan bertanya mcm mana nak buat..kita just cakap je cara2..tapi yg buat tu tetap anak...baru lah parents teruja bila melihat hasil anak tu tadi...

mummysya said...

bagus betul budak zaman skg kan, atleast dia faham kalo didedahkan mcm nie...

♥sAzALOvEwAN♥ said...

hahah..comei2...nama pon budak2..lama2 ok lah tu..ekeke...
baju tu comei..jgn pakai masa raya, t xdpt duek raya..wEeeEee~

eis kamil said...

wohh..hebatlah bdk2 skrg. kecik2 dah tahu tanam taugeh kan :D

HaSue said...

senang laa anim pasnih..takyah beli tauge daaahh..hehehe..

anim keje ek?ingatkan jadik guru tuisyen jer aritu..huu..rupanya guru tuisyen tuh sambilan lah yer..bagus lah kan..leh tambah byk skill

[z@ck] said...

dah macam perompak yg comel je rupanya...
hehehehe

@--- Sueanne ----@ said...

alala..tomeinya xtvt bdk2 skang ni..dulu kite2 mane ade rasenya..just blaja abc, 123 n coloring2 je kn..

skang ni dorang2 mcm2 blaja..bagus tul..pttla bdk2 kecik zaman skang cepat pickup ape yg org dewasa buat..hihih..

psst : baju adik tue cam besar jer nim..nanti dh besar skit mesti hensem banget pakai baju spiderman tue..hihihi

☆ lieya latif ☆ said...

wahaaaaa...danish dah tranfom jadi spiderman laaaa....hihihihi cute sangat....

byk projek sekolah die kan hanim....bagus laa camni....same cam sekolah mia jugak laa ni rajin cikgu2 layan murid2 buat projek2 nieh.....budak2 pun hepi dan tak bosan kan....

ninie said...

wah adik kat sekolah buat mcm2 ek...baguslah tu... biar kreatif....
wah baju spider tu siap topengnya sekali teringat dulu anak akak no 2 tu takot ngan topeng spiderman tapi la nih dah tak takut dah....hehehehe

Mama-Danish & Sarah said...

bertuahnya anak2 zaman skrg ni sbb awal2 lagik dah diberi pendedahan...

kalau zaman kita dulu, jawabnya sekolah rendah baru nak kenal huruf dan explore kemahiran diri..

FaPet said...

Spiderman help!!!!!...muehehehe kim FaPet kat Spiderman junior.