Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Friday, July 24, 2009

Kejadian Semalam n pagi tadi

Sekali lagi n3 ini ada pic foods yer..Sory..

Semalam aku puasa. Fikir punya fikir nak makan apa. Nak makan kat luar memang taklah kan. Sbb asben kena stayback sekejap kat tempat keje lagipun dia sakit gigi. So pahamlah kan mesti dia takde mood. Nak pegi pasar malam malas plak.

So aku makan rebus2lah. Konon nak start lah nak kawal makan balik. Nak krangkan makan minyak2. [Konon..sila gelak] Aku rebus ayam, kentang n carrot. Makan ngan kuah asam. N masak kan asben bubur sbb sakit gigi. Dah mcm baby dah rase.he he he. N aku akan cube kurangkan makan minyak2 ni. Nasi aku ok lagi sbb tak makan pun tak pe. Kalu kantoi pun mungkin weekend jer kot. Doakan saya yer.

Nilah lauk rebus2 tu. Ayam dibuang kulit yer adik-adik. Sedap tau. Sila cuba.

Siap pose ngan makanan lagi. Sorang2 buka sementara adik tengok cartoon. Acik pegi surau. Asben tak balik lagi. Tapi I ok jer. hu hu hu

Ni bubur utk orang sakit gigi tu. Ikutkan dia, dia taknak. Takde mood nak makan.Tapi aku kesian plak. Masakkan bubur. N gorengkan ikan masin letak cili api. Dari taknak2 akhirnya makan jugak. Selamat.

Dalam pukul 8.30pm mcam tu mak n abah datang mengejut. Terkejut kami. Mak tak cakap ngan aku pun. Yang benornya mak datang dari Kelana Jaya. Kawan baik nenek merangkap kwan family kami sakit. Dah kritikal sampai suruh mak abah nenek datang kerumah. Sebab makcik yang sakit tu ada kat rumah. Doktor suruh bawak balik makcik tu. N nenek tinggal kat sana .Nak teman kawan dia itu. Anak2 makcik tu yang suruh.
Suruh mak makan. Makan lauk emergency. Yelah sape suh tak bg taukan. Nasib baik buat bubur boleh abah makan. Sila abaikan keadaan yg bersepah itu.

Tengah mak n abah makan, acik balik dari surau bawak Nasi Ambang nie [makanan orang jawa]. Ada orang sedekah. Suka aku tau sebab aku dah lama tak makan nasi nie. Last makan tahun 2003 masa blaja dulu. Tu pun sebab kawan aku orang jawa. Susah wei nak dapat benda ni. N aku telah mengantoikan diri. Tapi sikit aje ok. Takdelah aku habiskan semua. Portion dia banyak gler tau. Lagpin mak kata 'berkat' dari surau nie kene jamah sikit, tak elok tak makan tau. [Alasan...]. Mak n abah pun dapat rase.Rezeki, alhamdulillah.

Lepas makan semua mak n abah pun balik. Ajak tido tak nak. Degil tau abah. Risau kat abah drive malam2. Itu saje untuk malam semalam.

Pagi hari ini plak nak tujukkan gerai yang selalu aku beli untuk bekal kan adik pegi Tadika. Pagi2 adik akan cakap dia nak makan apa. Selalunya dia minta sama ada biskut, Mihun or kuih [donut / Kuih gulung].

Nilah gerainya.
N pagi nie adik nak mihun. Kuih cekodok tu orang tu bagi free kat adik. Memang aselalu macam tu. Minat sungguh makcik tu kat adik tapi malang adik tidak berminat langsung. Sombong oooo adik. Nak snap pic adik tapi adik taknak. Minggu nie adik buat perangai taknak pegi sekolah. Sabor jelah. Minggu lepas ok jer. Budak kecik biasalah DIVA. Nak ikut rentak dia jer. Tapi TETAP ibu anta adik pegi Tadika.

Itu saje. K ketemu lagi BYE. TQ

** Saya bukan diet tau..cume nak kurangkan makan sajer. Nanti ada orang cakap saya tak kurus2 jugak, cakap diet...Saya dalam stage mencuba...

16 comments:

IxoR@ said...

semoga berjaya control makan....

tapi weekend mmg selalunya diet akan kantoi!!! pasrah je la...

mama idzareef said...

wahh betul2 diet ni hanim..nasik seminggu sekali je.. nak raya katakan..hihi.. fizz pn nk start berdiet jugakla..kecitkan bontot yg makin mengembang ni.. ;p

Softtouch [Hanim] said...

ixora : tulah pasal kan

Mama idzareef : Fizz nak kecik mcm mana lah lagi, sy tgk xkembang pun..

<< s| tED| >> said...

ari ni makan2 ok.. sbb x pose.. ekekeke..
orang tu mmg macam tu kan hanim.. lebih suka tdo rumah sendiri kan?

ninie said...

dapnye makan rebus2... kat sini nasik ambeng senang dapat....

POSH76 said...

diet ker...tapi bagus makan2 mende2 camni bukan pasal nak kuruih..yg penting for ur health..

Bagusnyer puasa bulan rejab...hehe

Tengok hang makan pun dah tau sedap...nyum2..lauk emergency laaa sedap...hehe

Seumur idup tak pernah rasa nasi ambeng...huhu

Samalah dg my parent...nak balik gak...hehe

enjoy ur weekend yer...hehe

Softtouch [Hanim] said...

Tedi : haah..nk jgk umah sndiri

ninie : ye ker?sedapkan?

posh : bkn diet cume nk kurang2kan saje..haah kan org tua2 mmg nk umah sndiri jgk.Thanx sis

neezareef said...

alah hanim sesekali mkn lauk emergency...

kantoi ni ngn mak ya mls masak..hehe..yelah ade org sakit gg kan..cian

~~ciklinn~~ said...

wah chaiyok2 berjaya menahan diri dari mkn nasi..linn masihh gagall lagiii huhuhuhhuhu

nampak sedaplah sgt ayam rebus cicah sambla kicap tu

eis kamil said...

baguslah hanim nih..boleh kawal diri. semoga bjaya!

Softtouch [Hanim] said...

neezareef :he he he..tulah pasal. Time sy masak beria2 tak nak plak buat kejutan..

ciklin : mmg sedap..trylah

eiskamil:TQ

umihaikal said...

waaa..nmpak sedap la..rase lapar plk..hihih

[z@ck] said...

nasi ambang tu buh lauk pe?

☆ lieya latif ☆ said...

betul tu hanim, tak semestinye jaga makan tuk diet kan....at least kite kawal pengambilan kalori kite.....

wah lieya terliur tgk nasi ambang tu.... i ni org johor....nenek2 sume jawa.....tingat mase kecik2 dulu kalo kenduri kat kampung...nasi ambang laaaa menunye....tapi skrang semenjak ade buffet dah susah nak jumpe...hu hu hu

Sasha said...

patutnya kena selalu mkn mcm tu... sesekali je mkn yg berlemak2/minyak2... orait ler lauk2 yg ada tu... meriah dinner!

Softtouch [Hanim] said...

ummihaikal : mmg sedap.

zack : sila google yer..he he he

lieya : ye ker skrg xjumpe..syg ekk..khazanak warisan tu.syg kalu ditinggalkan mcm tu jer

Sasha : sy tgh cube utk memperbykkan mkn yg rebus2 n bakar2...:)