Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Friday, July 3, 2009

Adik Pegi Sekolah

Minggu nie, baru hari ni adik pegi sekolah. Nak tak nak kene pagi jugak kan. Bukan aku memaksa cume nak biasakan diri ngan environment sekolah. Pengetua n cikgu2 sana pun cakap utk bdk 4 tahun, kami tak kan paksa diorang. Cikgu2 akan ajar diorang perlahan2. So aku ikut jelah. Dari dia duk saje baik suh dia pegi sekolah, xbyk dia blaja sket2 pun jd lah kan. Rase mcm myesal plak tak anta awal. Dulu kesian sbb sekolah bukak awal tahun dia baru seminggu berumur 3 tahun. Ini kes sbb dia lahir bln 12 lah. Pengetua dia nasihatkan, ibu kena cekalkan hati untuk tgk danish pegi sekolah. Aku siap inform awal2 kat bos aku masuk lambat hari nie .

Adik nmpak jer Tadika terus dia nangis bagai nak rak. Berdukung ok dari kete ke tadikanya. Kesian ibu tengok adik. Tapi aku kene kuatkan semangatlah. Adik nangis yg stok smpai batuk2 mcm nak muntah tu.

Cikgu Jam (Pengetua) dlm cubaan utk memujuk dia suh duk, x jalan jgk.

Ari Jumaat ade senaman dalam 1/2 jam jelah. sebelum tu kena amik kdtgn n baca doa2 dulu. Tersentuh hati aku tau dgr bdk2 kecik baca doa, alfatihah. Jatuh hati aku ngan tadika ni. Mgkin medium pembelajaran dia lebih islamic sket.

Beratur dulu sebelum pegi padang. Dokek jer ngan tadikanya. N adik pun sama kene pegi pdg.

Senaman dimulakan. Cute jer bdk2 beratur n nak main game. N adik still nangis. Cikgu dia pujuk mcm2 x jln jgk. Sket2 mintak dokong. Dokonglah aku. Kan senang abah dia ada. Kalu abah dia ada mau runtuh semua banggunan nya. Abah dia tak sanggup nak tgk. Awal tahun depan sanggup ke x sanggup mesti abah dia kena ada jugak.

Sampai bengkak mata adik. Ibu bkn nak menyeksa adik, ibu nak adik pandai. Dahla kat umah ibu ajar adik tak nak ikut.

Last2 Cikgu Jam ajak masuk kelas balik. Layan dia minum mkn biskut. Tabik aku ngan cikgu2 tadika nie. Nak melayan bdk2 punya perangai Mana yang nangis, mana yg terberak lah terkencinglah. Nak mengaja lagik. Kesabaran kena tinggi cikgu2 tadika ni kan?


Dlm kul 9 lebih mcm tu aku pun nak pegi keje lah, n tinggalkan adik. Punyalah meraung dia. Pastu Cikgu Jam kol aku dia cakap aku dah takde elok plak dia bhenti nangis. Takdelah melarut lama2. Lega ati aku. Sblum smpai opis tak tenang jiwa aku memikirkan mcm mana adik kat sana. Rupenya elok jer. Alhamdulillah sgt2. Kita tgk hari Isnin mcm mana yer. Itu jer perihal adik pagi tadi.

K ketemu lagi BYE.TQ

14 comments:

Na Shari said...

Mula2 je dia macam tu..nanti lama2 dah ramai kawan, jadi seronok la. Silap haribulan boleh marah hanim kalau hanim jemput dia awal sangat...

Resepi buttery crab tu Na dah publish kat website My Resepi. Boleh klik kat http://www.myresipi.com/recipe/edit/8673

Redbloodsnow said...

haaa..baguihhh² dh ade pops out utk komen..hehe.

eh anim...ensem la adik tuh. tuh klo dh beso, kompom jd rebutan si dara tuh....lalalala :P

eh asal ek bju tadika tuh kale ijo. dh mcm kanak² milo lak z nengok..hahahaha


:D

eynda said...

Masih baru lagi kan...nanti dia dah berkawan ok la tu....macam adam dulu sampai depan tadika meraung-raung takmo masuk kelas...sampai cikgu kena dukung dia kuat2 bawak masuk dlm kelas....cikgu kata lepas2 tu adam ok je....cuma nak pisah dgn mama kat kete je jadi cam tu....time balik memang hepi je muka...citer macam2 dia buat kat tadika hehe...psiko betul :-p

Softtouch [Hanim] said...

Na Shari : ok tq KM..hopefully dia ok lah nnti. Jgn smpai abis semester dia duk lagu tu jer..:)

Princess red : wakakak mcm kanak2 milo...entahlah yer zie nape ijau..Kuat PAS kot pengetua nyer :)

Eynda : tulah sis sbb mula2..Nmpak ibu dia jer ngada..sedihlah tu konon pisah ngan mak..

ninie said...

mula-mula jek tu lama lama nnti okey la kan.. jgn risau ye hanim..lagi satu budak2 ni kalo mak dia ada mulalah dia buat perangai tapi bila mak dia takde depan mata... baik jek benonya... pandai bawak diri...

Softtouch [Hanim] said...

ninie : tulah kan..ade mak dia buat prangai...mcm2 bdk2 punya prangai ni

☆ lieya latif ☆ said...

kite kene kuat hanim, budak ni kalo nampak mak atau ayah nye ade sure dieorg menangis....tapi kalo kite takde elok jek die berkawan.....yg penting danish nanti ade kawan dan boleh belajar mcm2...lieya pun sokong kalo ibubapa anta sekolah awal....cam mia tu 4 tahun lieya dah masukkan pra school.....mija punye turn tahun depan lak....heheeheh

<< s| tED| >> said...

wah!! ensem lah adik pakai baju kaler hijau! Tamo nanes2 lah! a

Sasha said...

sian dia... tp kecik2 macam nilah otak budak berkembang hebat kalau dididi... teruskan usaha tanpa jemu Hanim... tak lama lagi oklah tu...

Softtouch [Hanim] said...

Lieya : ye ke lieya, tulah nak jgk tanya mcm mana mia pegi sekolah. Tgh kuatkan lah ati nie

Ted : Ok untie danish x nangis dah

Sasha : Insya Allah..TQ

syahadah said...

o..dia akhir tahun ke?sama dgn kakak..tula masa antar kat tadika dulu..sedih jek sbb dia nmpk kecik lagi.mgkn sebab tu dia tak nak gi sekolah kot??
takpe..yg kita mmgs edih..cikgu nya pulak..kekekeke dlm hati..budak ni asyik nangis jekk..takpe..control2..senyum-senyumm!!wakakaka

Cik Wanie said...

bestkan kalau ada anak sendiri,
bilalah wanie nak ada anak sendiri kan,
huk huk huk...

calon pun x der lagik tau:((

Mama-Danish & Sarah said...

betul la, anak2 ni kalau kita ada dia nangis sakan. tapi elok2 jer kita pergi, boleh lak dia berhenti nangisss.

Softtouch [Hanim] said...

syahadah: tulah kan.

wanie : bkn dah ade calon ker wanie?he he he. Akan tiba masanya jugak, sabar yer..

Mama danish & sarah : haah dpn kita je nangis bila kita xde elok jer dia. Drama betul bdk2 ni tau..