Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Friday, June 26, 2009

Resepi

Ari tukan aku masak Chicken Chop tapi tak sertakan resepinya. Sebenarnya boleh je letak resepi tapi mcm sarat plak n3 tu nanti. Disini sy sertakan resepinya. Kalu nak cube,silakan. Sebenarnya masa nak masak ni aku adelah tgk2 kat blog Hanieliza. Inspirasi dari situ. Tp ade bahan nye x cukup so aku masak mana yang ade n hasilnya jadi, alhamdulillah .:)


Untuk masak sosnya:
Tumiskan bawang merah n putih yg dicincang dadu. Masukkan lada hitam yg ditumbuk. Dah garing masukkan sos tiram n kacau. Pastu masukkan air n kiub ayam n kacau. Letak kan kicap sket utk hitam kan kuah tu. Last bancuhkan tepung jagung n air. Masukkan bancuhan tepung jagung dalam kuah utk memekatkannya. SIAP. [sory xde sukatan sbb aku masak main agak2. Kalu nak banyak lebihkan kuantiti dia jer]

Untuk masak ayamnya:
Beberapa ketul ayam. Letakkan kunyit, sebiji telur, tepung jagung, lada sulah n garam. Ratakan n perapkan dalam beberapa minit. Pastu bolehlah goreng. SIAP

Untuk masak coleslow:
Parutkan atau potong halus2 carrot n kubis manis.[Kobis manis xtau yg mana, aku amik kubis tu kulit dia tebal sket n nmpak cantik sket dari kobis biasa n aku assume kobis tu kobis manis. Ni kes malu nak tanya kat org kedai tu] . Pastu masukkan mayonis n lada sulah. Gaulkan. SIAP

SIAP. Nilah hasilnya..Jadilah untuk dimakan oleh family aku ari tu..

Selamat Mencuba.
K Ketemu lagi. BYE

4 comments:

Cik Wanie said...

hurm,
akk sedapnyer,
nak jugak!!!!

akk buat tuk wanie skali blh,
ttp nak juga kannnn:P:P:P

Asu said...

Wahhh best2 muza..nanti balik kl iffa nk cuba.love u dear..muahhh

IxoR@ said...

Ermmm....teringin gak nak buat tp cik abe kita tak makan sangat Western ni....

huhuhuuu..

Softtouch [Hanim] said...

Cik wanie : nak ker?mailah cni...

Asu : ok cubelah.Gud luck

Ixora : ye ker..xpelah...