Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, May 21, 2009

Ayam Goreng

Ayam goreng special..tak ade pun yang special nya cuma sebab nak bezakan ayam goreng biasa ngan ayam goreng yang aku buat ni. Asben aku yang bagi nama tu.Kelakar tau bila dia cakap nak makan ayam goreng special bukan ape sebab bagi aku bukan special pun.Entah.Kelakar.

Bahan2nya
Ayam ni guna ayam biasa. Biasanya ayam tu aku beli yang dada jer. Seketul ayam dada tu aku potong lagi sebab ayam besar2 aku rase makan dia tak nikmat. Betul.Cubelah!. Bawang merah,bawang putih n halia ditumbuk guna batu lesung.Bila dah hancur lumurkan kat ayam,pastu letaklah sekali kunyit,cili blend,sos tiram n garam.Lumur hingga sebati pastu perap letak dalam peti ais.Itu jer.Pastu goreng macam biasa. Jangan lama sangat nanti dia hitam.

Ni rupa ayam tu lepas dilumur ngan bahan2 itu.

Ni plak lepas di goreng. Sila abaikan telur mata yer. Telur n ayam tu asben aku nak makan ngan nasi lemak. N nasi lemak adalah beli yer. Aku tak tau masak nasi lemak, tak pernah cuba lagi.

Nasi lemak ni adik yang punya. Tak de sambal

Ni plak abah adik punya. Nasi lebih n sambal lebih. Aku pelik tau asben aku kalu makan punya lah banyak, semua nak lebih tapi badan macam tu jugak. Jeles I tau. Aku makan ngan dia amik suap sket2 jer. Bercatu2 aku makan. Tapi nak kurus punyalah payah. Pelik2.. Sedih pun ade. hu hu hu. K itu saje. Ketemu lagi. BYE

13 comments:

IxoR@ said...

Ayam goreng la pulak...nampak senang aje kan? Sy pasti cuba nti!

Sy pandai masak nasik lemak...hihihiii. Tetiba nak up jugak....meh blajar dari sy :D

P/S: Tag tu tak de la susah mana pun...bila tgh free sy pasti jawab. Jgn serik tau!

:D

Softtouch [Hanim] said...

Ixora: Ixora buat nasi lemak pastu letak resepi sekali yer. Boleh sy blajar dr situ

Redbloodsnow said...

uii..nk gak Zie try menu neh. Tp tggu time ade antu bibik rajin merasuk bdn dulu ler...ekekekeke

nampak nangis seyy..yummmmyyy!!!

Softtouch [Hanim] said...

Princess Red: wakakaka hantu bibik...ayat kelako sungguh.ayam goreng jer zie..cubelah

Mama-Danish & Sarah said...

nak try la resepi ayam goreng tu.... mesti cik hubby sukeee gak ni....

Softtouch [Hanim] said...

Mama Danish : Cubelah.Sila2

LeenA said...

ekekekeke...masak2 kte yo...

rajin jugak ye msk..kte pon wekend ni masak2 yg best sket utk hubby....mgu dpn ina up load pe mskan i2 yoooo

Lenny said...

yumyum.. sedapnyer... nak try lah resepi tuhhh..... pedas tak utk budak2?

miss lolly a.k.a luvfareda said...

beshhhh tul.

mahu cuba lah.

ase2 jadik ke tak?

hahaha.

Softtouch [Hanim] said...

Leena : Up load lah ina yer..nk tgk jugak..Xde benda nk up date, masakan lah jd mangsa untuk update..boleh?

Softtouch [Hanim] said...

Lolly : kalu buat dr hati..mesti jadi tau dik..wa ka ka ka

Lenny : x pedas pun...

[z@ck] said...

cepat kongsi resepi ngn sy..
nak belajar juga masak..
hehehe
=)

Softtouch [Hanim] said...

zack : kan dah ade resepinya..ni mesti x baca habis ni