TQ coz sudi menjengah blog ni..



Thursday, April 30, 2009

Rutin di Pagi Hari

Biasanya sebelum pagi keje aku akan anta adik pegi nursery..adik biasanya akan tidolah kan..abah kene lah angkat adik masuk kete..yang ibu tau duk dalam kete tunggu putera kecik tu diangkat masuk dalam kete.Tengoklah kadang2 dia terjaga..tapi kebanyakan dia akan tidolah...ala nursery tu sekangkang kera jer dari rumah..nama dia TASKA AL-QAIYUM.Satu2 nya nursery yang ade kat taman umah aku...K layan kan jer pic nya



Adik tengah tido..kesian dia tidonya terganggu...

Nilah Nurserynya

Ni view dari depan..comel jer budak2 bergayut kat grill tu..ini pemandangan biasa pada pagi n petang..diorang suka duk kat ctu..he he he

Tuesday, April 28, 2009

Danish n Abahnye

Nak share lah sket pasal Danish [adik] ni...adik ni kan memang kalu ngan abahnya selalu lah melekat...sket2 abah,sket2 abah..kadang-kadang tersentap jugak aku tapi kadang2 best jgk sebab ibunye rilex lah tak payah sangat nak berkejaran mengejar nya...he he he [macam manalah nak kurus kalu tengok anak pun malas ] kalu abah dia balik dari keje sibuk berlari buka pintu umah nak tengok abah..kalu kat tempat makan, abah dia lah yang banyak melayan dia. Aku tolonglah jugak tapi dah dia nak abah dia,nak buat camno kan...macam tu jugak kalu kuar jalan2 abah dia yang handle [ibunya bujanglah]. Itu jer nak bagi tau beberapa situasi yang menunjukkan betapa akrabnya adik n abahnya...kat cni aku nak share beberapa pic adik n abahnya...K...Ketemu lagi yer...bye









Ni ke bb Erra?

Tadi aku pegi Cari Forum ada kat satu thread ni kata gambar ni anak erra..tapi kesahihan dia tak tau betul ke tak...tapi comel lah..mulut dia...Engku Emran cakap bb diorang mulut macam Erra....tengok pic bb ni ade macam mulut Erra jugak..tak pe lepas Erra pantang n buat cukur jambul dapatlah kita tatap sepuas2puas nya pic anak Erra tu...


[aku nak kredit gambar ni pada SYD n Pah Bedah..ade kat watermark kat pic bb tu sebab aku amik pic ni n paste kat blog aku..tq yer]..

k ketemu lagi..bye


Monday, April 27, 2009

Inilah Sebenarnya....move it...move it

Salam semua....ade n3 sebelum ni aku ada cakap yang ari Sabtu ade sesuatu yang bermakna telah berlaku dalam hidup aku..sebenarnya kami berpindah ke rumah baru....iye aku tau benda ni biasa2 jer tapi bagi kami sefamily ini sangat bermakna sebab kami dah dapat duduk umah sendiri....walaupun umah tu kecik tapi bagi kami ia sangat besar [mana tak besar oiiii....beli umah..ingat senang ker?] setelah menempuh bermacam onak duri [sape yang dah beli umah taulah ape onak durinya] dari segi fizikal n mental [poket..he he he] akhirnya dapatlah duk umah sendiri.Walaupun umah tu kami tak renovate kaw kaw tapi syukurlah dengan ape yang ada..man man lah [perlahan2lah] kan...kami masih muda lagi..simpanan pun x banyak kan so apa yang ada dah memadai..akhirnya cita-cita aku nak ada umah sebelum umur 30 n sebelum anak aku darjah 1 dah tercapai..ALHAMDULIILLAH.SYUKUR SANGAT-SANGAT...sekarang nie perasaan aku sangat penat!!! Pic tak banyak malu lah nak snap2.Jadilah kan..
Trip yang pertama Trip yang ke2 [barang2 x penuh lagi]

termasuk angkut sendiri pakai kete tak terkira tripnya...penah seh.......

Inilah umah tu...sory bersepah.kelam kabut kabut lagi..biasa je umah nya...umah setingkat sajork..nanti duit dah menimbun kita renovate jadi banglow yer :-p [berangan kena lebih..tak kena bayarpun he he he]

Itu je yang aku dapat share yer...k ketemu lagi...bye

Friday, April 24, 2009

Saja-saja

Kepada kawan-kawan yang cuti esok..Hepy Weekend n sape2 yang keje esok [aku ler hu hu hu] Hepy Working..N esok jugak ada benda yang bagi aku sangat besar berlaku..Nantikan [kalu rajin lah n kalu tak segan] N3 itu..InsyaAllah...aku tak janji tau.Tapi sebenarnya bukan gempak pun..Tapi ia bermakna bagi aku n family...K..Ketemu lagi yer....tq

Wednesday, April 22, 2009

Anak-anak wajar dicium..muahs muahs


Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab Dan ilmu agama Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan . Aqrak berkata; ”Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.” Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi.”Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya Dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak Lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail . Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? ” Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.” Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.” Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”

Wallahualam bissawab…


[Petikan nie aku dapat dari emel rasenya..aku tak ingat..sekadar berkongsi]

Ke Taman Tasik Titiwangsa

Ahad 22/4 ari tu...kami bwk adik [nama pggilan danish kat umah] Titiwangsa....kesian dia dah 2 minggu janji nak bawak tapi tiap kali pegi taman jer ujan...kami ni [especially aku] tak suka kalu janji ngan anak ke pas tu tak tepati janji itu..yelah walaupun dia baru 3 tahun 4 bulan n xberapa faham pasal janji2 ni..tapi aku x boleh jugak nk mungkir2 ni...yelah bagi aku dari kecik kene train dia kan...so..ahad lepas dapatlah tunaikan hasrat dia pg taman n naik basikal....walaupun dia tak pandai kayuh betul2 janji dah bawak pg taman...kat sana xdpt amik gambar yang best SEBAB anak aku ni payah benor nak snap pic dia...sabor jelah...kalu ade pun gegar2 tapi aku tak publish lah kat cni.kang pening plak nak nengoknya..







k..ketemu lagi...bye...tq

Tuesday, April 21, 2009

1st trial on 'Sotong Goreng Tepung'

Smalam punya crite...try buat sotong goreng tepung....tapi mcm bukan yang aku nak buat...ape yang aku bayangkan x mcm ape yg dihasilkan....tapi untuk cubaan yang pertama ok kot...xpe lain kali kita buat lagi ok....[wa....1st entry masak2 plak yer] sebab ini je yg terlintas difikiran aku sekarang....ok....ketemu lagi yer.....bye..
Inilah hasilnya..... yang x seberapa....



Bismillahirrahmanirrahim.....

Dimulakan dengan Bismillahirrahmannirrahim....dengan rasminya [wah macam PM merasmikan proton Exora :) ] aku dah ade blog....tapi x tahu hayat blog aku ni sebab masuk ni dah 3 kali aku buka blog tau...sebelum ni dah 2 blog aku delete sebab aku macam malu nak ade blog.....xpe..kita sama2 tengok berapa lama blog ini boleh tahan...ngeh ngeh ngeh...