TQ coz sudi menjengah blog ni..



Tuesday, July 10, 2018

Rimba Rusa by Wondermilk

Salam & Hai semua.


Tenggelam timbul..tetiba hari ni rajin nak update.

Ahad lepas kami lunch di Rimba Rusa ni..terletak di Sunway Nexus, Kota Damansara...ok Rimba Rusa ni dah lama dah ada tapi saya baru pertama kali nak jejak..tempat cantik..food sedap & cantik..sesuai nak hapload kat stegram..follow my ig ye hanim_82 ..hahahah sempatttt


 tisu




Dimulakan tuan tanah kedaung...hehehe


Air yang dipilih...kanan sekali tu nutella shake...sodapssssss




Spagethi Carbonara....portion besar ye....budak2 kalu share 2 orang pun takpe


End up, tak abis anak anak hakak makan...tapau la kan....lenkali order satu je...bazir sgt...


My baby boy.... hehee


My baby girl




ni pizza ye....pahai doh nipis...sedaps pedas masam ada hirisan meatballs ye....ni pun tapau jugak tak abis..perut hakak dah kecik...ahhaha




Ni pun sedap...chicken buttermilk..... ni suami saya punya....my baby tua...

Kesimpulannya...must try ye...sy suka....lenkali nak try dessert dia pulak...orang kata sedap.....


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, May 30, 2018

Resepi Ikan Siakap Stim Limau


Salam & Hai Semua..

Hari ni saya nak share resepi Ikan Siakap Stim Limau..Semalam 13 Ramdhan saya buat untuk berbuka. Saya buat pun ikut resepi google..tq empunya resepi


Bahan-bahan:

  • Kiub ayam dalam seketul atau seketul setengah di bancuh dengan sedikit air panas...agak2 ye sukatan air tu..
  • Bawang Putih dicincang halus...dalam 7 ulas...lagi banyak lagi sedap
  • Cili api merah/cili api dicincang halus
  • Daun Limau di konyokkan
  • Serai dipotong serong dalam 3 batang.
  • Halia Muda
  • Sos ikan (5 sudu besar)
  • Garam gula secukup rasa
  • Limau nipis (2 /3 biji ikut tahap kemasaman yang nak)


Cara-cara.

Ikan dibersih kan...Sediakan bekas untuk letakkan ikan.



Halia Muda, Serai & daun limau purut disumbatkan dalam perut ikan...
Dan tuangkan kiub ayam yang dibancuh tadi atas ikan.

Kukus kan ikan dalam 15 ke 20 minit atau sehingga ikan masak.

Di dalam mangkuk yang berasingan...satukan bawang putih , cili merah atau cili api, sos ikan (5 sudu) , jus asam limau dalam mangkuk...masukkan sekali gula, garam secukup rasa...lebihkan gula sikit supaya rasanya manis & berlawanan ngan asam limau tu....lepas ikan dah masak, curahkan atas ikan....hiaskan dengan hirisan limau & daun ketumbar atau daun sup....SIAP!!!!






Nanti jadi macam ni...saya buat 2 ekor semalam....so seimbang kan lah ye...saya  buat tak ikut sukatan...ikut naluri hati gitu...hahahha

Selamat mencuba

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, April 26, 2018

Bihun Sup sedap di KL, Bihun Sup Langgaq


Salam & hai semua

2 minggu lepas kami teringin nak makan benda bersup2..nak makan kat kedai tom yam macam boring je kan....google punya google terkeluarlah Bihun Sup Langgaq yang famous di KL ni....Langgar ni terletak di Kedah. Buka cawangan di KL ni...saya pegi di AU2 Keramat. Alamatnya 27, 13, Jalan AU 2a/17, Taman Keramat, 54200 Kuala Lumpur, Selangor.

Bila sampai kedai, mak aiiii ramainya orang...beratorrrrr. tak amik pulak gambar...tapi saya ada share di IG stories...

                  

Saya amik mihun sup suami amik kuew teow sup.....sedap....jenis sup jernih..kalu mihun sup kedai thailand, lain sikit kan...





Ni nasi kuning/nasi lemak...macam nasi kandar...sedap gak...daging hitam tu...xtau masak apa....macam kicap tapi terbaikkkkk


Suami order sate


Serius ini paling sedap....Cuq Udang....makan saje pun sedap..rangup....saya tak berapa suka makan ngan kuah kacang....sini memang cuq udang makan ngan kuah kacang...




Ini Sup ayam + nasi putih...darissa punya tapi dia tak berapa suka jenis sup macam ni..dia suka sup yang kat kedai Thailand tu.

Siapa2 yang tak sihat tu elokla p sini panaskan badan,..dapat hirup sup panas panas memang lega




Ok Itu saje, selamat mencuba...


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, April 24, 2018

Kelate Kitchen


Salam & Hai Semua..

Sabtu lepas kami lunch di Kelate Kitchen, Prima Setapak. Saya bawa mak abah saya sekali sebab rumah mak abah dekat je dengan Kelate Kitchen ni...


                                       

Mak & abah saya



Sebab nya teringin nak minum teh ais berbui2 ni... setahu saya kat Kelantan adakan  Warung Pak Mat Pulau Pisang kot nama di beri.....nak p sana bila la kan...jauh nauuuu....dapat yang ala-ala kat KL ni pun jadilah....
 

Buih nya tak berapa nak meriah sangat... ni pun kelam kabut nak snap gambar takut buih hilang..hehhehe..Teh ais sedapssss, tak manis....teh ais madu namanya....serius sedap sgt....

Makanan kat sini konsepnya layan diri...order kat temoat nasi tu, berator pilih nk makan apa n air apa pastu bayar pastu duduk n makan....




 ni macam nasi kak wok...ayam cincang....


ni tak tau la nama nasi apa...tapi cakap la nak nasi tapi nak daging..hehehe



Ni nasi kukus ayam goreng...ini paling tersedap....kat sini ada jugak jual nasi kerabu nasi dagang...takpelah next time kita order yang lain pulak...

Ok itu saje....selamat mencuba






Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, April 19, 2018

Concubine Lane, Ipoh


Salam & hai semua....

Bulan lepas kami balik kampung suami di Kuala Kangsar...OTW nak balik KL semula kami singgah Ipoh sebab nak cari Rainbow Cheese Tast di Concubine Lane , Ipoh.

Sampai sana kul 9 ...kedai roti bakar pun tak buka lagi..depa baru prepare nak buka kedai....Concubine Lane tu terletak dalam lorong2 ..berdekatan dengan Plan B, Sekeping Kong Heng..Orang panggil Old Town kot.......tapi nama Concubine tu sangat la musykil....hehehhe


Kedai tu di celah-celah lorong ni..


My kesayangan sangat

Sebabkan Rainbow Cheese Toast tu belum buka lagi..kita beli la Cotton Candy tu...comel nau..harga ikut design ye....design kami ni RM7.




Comel kan kaler dia lembut je


Ibu pun nak jugak bergambor


Nak jugekkkkkkk


Nila rainbow cheese toast nya.....comelkan...sedap tau....makan panas2 lagi sedap...satu RM13.90.



Puas hati dah dapat.....



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, April 17, 2018

Restoran New Hollywood, Ipoh


Salam & hai semua...

Ok ini cerita masa kami balik kampung cuti sekolah bulan 3 lepas...OTW balik kampung di Kuala Kangsar singgah breakfast di Restoran New Hollywood. Famous ok restoran ni...Bln 12 ari tu ada p , tutup plak...dia kebanyakan menu dia chinese food punya..... Mari tengok apa yang kami order secara tamak ni..memang breakfast like a king kong ni..hahhaa

Konsep kat sini, nak order pergi ke setiap gerai yang ada dalam restoran tu ...dan bila makanan dah siap dia hantar ke meja & bayar. KECUALI air & roti bakar..order di meja nanti pekerja akan datang ke meja kita minta order....ingat order di meja hanya air & roti bakar.

Orang memang ramai ye..kalu weeken lagi ramai...bertabahla tunggu meja kosong..tapi jangan risau cepat je ada yang meja kosong


Ni sedap...macam yong tau foo tapi digoreng....


Char Kuew Teow



Mee Kicap


Mee Kari


Chee Cheong Fan udang...ni serius paling sedapppp..teringat2 sampai sekarang


Wantan Mee...ni pun sedap



bila dah smpai meja macam banyak nyaaaa...tak abis pun...sayang sangat...itu pun dah habis paksa dah makan...uolls jangan membazir macam saya ye..tapi serius semua sedap...nak2 chee cheong fan tu...
 Harga foods agak murah dalam RM6 ke atas untuk satu menu...tak ingat total semua....


Bengang je semua saya sebab order banyak sangat...ampun kan hamba


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Monday, April 16, 2018

Ayam Bakar Pasu Terlangkup, Port Dickson

Salam & Hai Semua

Lagi nak share tempat makan di Port Dickson...lepas check out sebelum balik ke rumah, kami lunch di area Port Dickson...sebab Ayam Bakar Pasu Terlangkup ni pernah masuk Majalah 3 so kita try la..terletak di area Teluk Kemang...



Inila dia pasu yang terlangkup tu.....hehhehe rasa dia sedaplah...ayam moist gitu...

Selain dia jual nasi ayam bakar ni ada jugak jual Gulai-gulai...daging salai, ayam salai masak lemak...Suami saya amik gulai daging salai..sedap jugak rasanya...



Yang diorder ari tu...


Satu set RM5.00 termasuk sup & sos dia...


My 2 kesayangan ni siap tambah nasi ...sedapla tu maksudnya ...hehhehee


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ