TQ coz sudi menjengah blog ni..



Thursday, December 14, 2017

Plan B, Ipoh untuk kedua kalinya...

Salam & hai semua

Hari tu balik dari kampung di Kuala Kangsar kami singgah Ipoh. Sebab bertolak pun pagi so kira ada masalah kan nak singgah singgah ni...kalu bertolak petang memang tak dapat singgah, terus balik umah je di Sg Buloh.

Hajat di hati nak ke Restoran New Hollywood di Taman Canning yang famous tu, sekali tutup...frustnya lahai....pastu tukar plan ke Mee Kari Mat Daud Jasak pun tutup jugak pukul 4 baru bukak balik....Singgah ke Restorang Yong Suan punyalah kedai ramai orang & berator tak sanggup pulak....lepas tu try pulak Mee Kicap kat stadium Ipoh, habissssss ....adoiiila takde rezeki..agaknya hari Isnin banyak kedai yang tutup kot kan...takpelah lenkali kita try lagi...

Last-last kami ke Plan B Ipoh...ni kali kedua kami kesini...sebab tempat dia cantik kita pergi lagi sekali..nasib tempat dia cantik sesuai amik gambor & hapload instagram...ngeh ngeh ngeh

Masa 1st time kat entry INI



Nasibla dak kecik ni nak melayan posing tapi tak boleh suruh banyak kali nanti dia hangin...hahaha


Ibu & abah pun nak jugak...konon2 cekak pinggang nak bagi efek kurus...puiiiiiii la kan....takdenya...hahhaha



Cantik tempat dia....dia banggunan lama pastu ada pokok2 berjurai2 ni....macam dalam hutan pun ye....

Pastu kami masuk ke dalam Plan B, makan...

Kali ni kami amik menu lain dari amsa yang 1st time kami pegi dulu



Ni matcha latte ais..sedap


Chocolate ice...sedaps


Hot Matcha Latte..sedap


Spagethi Bolognese..sedap


Nasi Lemak ..sedap


Ni lupe la..chicken steak kot...hahaha 


Darissa ngan nasi nya..sebab ada ayam...


Danish ngan bolognese punya..



Ibu share2 je ngan anak anak..dorang bukan  habis pun..nak suruh share menu, masing2 tekak lain lain...kang order ikut yang sorang punya, yang sorang lagi merajok kecik ati...takpelah ibu mengalah...




Ok last gambar wefie kami....cukup la kot kan tak payah singgah la lagi Plan B...orang perak kata teman dah naik cemuih dah....hahahaha

Ok itu saje...TQ

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, December 13, 2017

Laksa Sarang Telur


Salam & Hai Semua....

Masa kami balik kampung Kuala Kangsar, kami ada trylah Laksa Sarang Telur ni atau Laksa Telur Goreng ni...pernah viral kan tapi rasanya yang viral tu kat Ipoh...tapi kat Kuala Kangsar ni port laksa yang famous ialah Laksa Pokok Limau yang terletak di Kota Lama Kiri. Sebab adik ipar sugget sini sedap kita pun try la...

Tapi kalu kita google pun tempat makan laksa, memang depa suggest kat sini.



Ni laksanya...sepinggan RM4.00..murah kan...sedapssss i tell u...tak pedas sangat...kuah pulak tak cair tak pekat..just nice...memang secukup rasalah.....


 Laksa...telur dia sedap...garing nipis....telur kan semua nya sedap..hehehe


Licin uolls......hehhee

Ok itu saje...

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, December 12, 2017

Makan-makan & jalan-jalan di Taiping


Salam & hai semua...

Hari tu share tempat menginap kami di Taiping ...Novotel Taiping.

Entry ni khas untuk makan-makan & kami ada singgahlah di Muzium Perak...nak p tempat lain tak dan...hujan membasahi bumi.


Depan hotel kami tu Pusat Penjaja yang famous tu..betul2 sebelah Balai Bomba...yang famous kat sini Yong Tau Foo...semua gerai memang jual Yong Tau Foo...kami makan kat gerai first.


gambaran gerai dalam pusat penjaja tu


gerai ni la kami makan Yong Tau Foo...serius sedap.....gilerrrrr....& murah...saya rasa murahla kot sebab kami amik banyak jugak ari tu..





RM22.50...saya rasa setambun Yong Tau Foo tu...hahahhaha...kuah pekat likat & pedas...memang terbaiklah....uolls mesti try tau....

Kami ada jugak order nasi ayam..satu set RM5.00


Nasi ayam sedap...nasi banyak..pastu sos dia ada dua jenis...satu sos cili yang biasa kat kedai nasi ayam lain..satu lagi kuah dia ala2 air asam....serius ni pun wajib try tau...ni order dari gerai no.1 jugak....



Malam pulak lepas Isyak kami nak dinner..ingatkan nak makan kat Pusat Penjaja tu je sekali amik kauuuu ramai nya orang...nasib baiklah petang nya tu dah rasa Yong Tau Foo tu...

Tips : untuk Yong Tau Foo better makan petang..saya agak dia buka dari pukul 3 kot...sebab kami makan Yong Tau Foo tu lepas kami check in.... untuk sarapan gerai lain ye bukan gerai yang jual Yong Tau Foo tu..

Malam kami dinner di Taiping Mall je...jalan kaki sampai la...dah kata sebelah hotel...

Dinner di Georgetown Kopitiam...ala ala Old Town la...food pun lebih kurang je...





Ni sarapan pulak...di Pusat Penjaja Taiping jugak..



ada dua gerai yang buka untuk sarapan...nasi lemak roti canai semua ada....

Budak-budak kami tapaukan je..lagipun dorang tido...malas nak kejutkan...



saya order roti bakar telur goyang ni sementara tunggu nasi lemak ayam siap depa bungkuskan....oklah rasa dia...sedap jugak


Selfie la satu kali ye....

Lepas check out ..kami singgah Muzium Perak....tiket untuk dewasa RM2.00..kanak-kanak bawah 12 tahun PREE...












Dah melawat bergambar lebih kurang...baliklah kami ke Kuala Kangsar...sebelum tu singgah kedai cendol..


Kedai ni...dekat je dengan satu lagi kedai cendol yang famous Cendol Bismillah...tapi kali ni kami cuba Cendol Ansari ni


Cendolnyaaaa

Kombinasi cendol n pasembor...memang mabeles lah....pasembor dia wajib try hokay.....memang sedap..siap tapau lagi untuk mak mertua...


Ini harga untuk cendol & pasembor Ansari famous Cendol ni..

Ok itu saje..harap dapat membantu ye....



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, December 7, 2017

Hotel Novotel Taiping, Jalan Jalan Cuti Sekolah

Salam & hai semua...

Sabtu 2 & 3 Disember kami balik kampung asben...alang-alang tu bawaklah adik ipar & anak buah bercuti di Taiping...hahhah dekat je..kampung kat Kuala Kangsar cuti tido hotel kat Taiping...saje je bawak mereka jalan-jalan...walaupun dekat....heheheh

Tahun lepas kami bawak dorang ke Ipoh, Kinta River Front Hotel & Suites...kali ni ke Taiping pulak...nak bawak p Penang Raya Haji tu baru je kami semua bersama family mertua ke sana..

Hotel yang saya pilih NOVOTEL, TAIPING...biasa urusan pilih2 hotel ni memang suami bagi saya kuasanya ...

Hotel baru cantik & terletak di tepi jalan je...dan yang bestnya depan hotel je Pusat Penjaja Taiping yang famous dengan Yong Tau Foo belakang bomba tu.....Hotel ni attached ngan Taiping Mall...pendek kata nak makan nak soping memang hotel ni sesuai....






ok ni gamabr dalam bilik...kami amik bilik superior RM 230 exclude breakfast...jangan risau nak cari breakfast senang je....Dekat Pusat Penjaja depan Novotel ni ada tempat breakfast jugak...

Saya tak amik pulak gamabr keseluruhan bilik...macam mana la boleh terlupa....cukupla untuk kami...budak2 tido katil ...saya & asben tido toto kat bawah je...heheheh takpelah bagi depa merasa....harap mereka gembira lah....boleh doakan kami terus dimurahkan rezeki...


Ni dua jela gamabr yang saya amik dalam bilik...terlupa sebab dok sibuk buat IG stories..hehehe..shower je...

TIPS : kalu amik bilik superior ni tak dapat view tasik & pool ye...dapat view town je...so uolls boleh bilik jenis lain selain dari superior....

yang best pool dia kat cni...pergh...cantik...sambil mandi pool dapatlah view gunung ganang yang cantik hijau tu sambil diselaputi kabus....serius lawa sangat


swimming pool di tingkat 6...keluar je dari pintu...terus wowwwww cantiknyaaaa....ada pool dewasa (1.2m) & untuk kanak2 pun ada..

Cantik kan?Subhanallah...terasa fresh sangat...terus bersih bijik mata ni


 Cuaca agak mendung gloomy petang Sabtu tu..nak hujan..Maklumlah Taiping ialah kawasan paling lembab di Malaysia kalu tak silap sayalah..kawasan tadahan hujan kot lupalah...hehehe


Darissa & sepupunya

Sukalah budak2 kan dapat pool....harap mereka happy...tak mampu nak bawak jauh-jauh...ini pun mak mertua tak ikut..maklumlah kereta saya kecik...kalu tukar MPV dapatlah bawak ramai sikit lagi...doakan kami ye...amiinnnnn


Yang tudung hitam tu adik adik ipar saya...adik asben





Bukan nak tunjuk gamabr selpie ye..nak tunjuk pemandangan belakang tu...hheehhe kalu tengok betul2 nampak Taman Tasik Taiping belakang tu....

Cantikkan?



macam biasalah budak-budak ni....memang main kolam jelah..esok pagi lepas brekpes sambung lagi...

Next entry saya share sikit tempat makan & makanan yang kami try di Taiping ni....



Gitu...maaplah kaki hamba saiz 8 tu....serius cantik....


Ok gambar last ...saya cakap YEAYYYYYY.....hehehhe

Ok itu saje..harap dapat membantu kawan-kawan reader berkenaan NOVOTEL TAIPING ini....



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ