TQ coz sudi menjengah blog ni..



Monday, November 20, 2017

The Straits Hotel & Suites, Melaka

Salam & hai semua

Sekarang baru nak update tentang tempat tido masa p melaka ari tu 11-12 November...masa duk di Melaka kami decide nak duduk di The Straits Hotel & Suites..sebab apa pilih sebab murah RM232 exclude breakfast...jangan risau kedai mamak ada je bawah hotel tu....tak payah risau nak cari makan..kedai Ee Ji Ban pun dekat..pendek kata nak makan nak p Mall memang dekat...

Kami amik bilik jenis Premier Suites With Bath Tub...bilik besorrrrrr ada hall & ada bilik....


Ada kitchen Cabinet..tapi tak boleh masak...masak air je boleh...


katilnya...


Bathtub



Sinki


Meja kerja dalam bilik


Ini Living hall...sofa kelabu tu suami tolak  tolak masuk dalam bilik. So sesape nak tido situ bolehla…selesa…danish yang nak tido situ…dia la yang kata selesa...


Ada tv



Ada meja makan ni


tu  pintu menghala ke bilik...bila masuk bilik ni memang terkejut la sebab besar sangat saya rasa....ada balcony ye...tak snap pulak...

Kita tengok pool dia pulak ye...













Infinity Pool..menghadap Hatten Hotel…dan nampak jugakla laut…kedalaman Pool 1.2m..kids pool takde…oklah besar 7 panjang pool dia…agak boring la untuk kids tapi untuk mandi2 berendam ok kot….anak-anak saya happy je....tapi agak sejuklah sebab dia ada atap bukan terbuka & terletak di tingkat 23..so angin sejuk  selalu je lalu lalang...hehehhe





Oklast gambar sebelum check out....

Overall puas hati....kalu nak repeat boleh je ...hehehhe


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, November 16, 2017

Ee Ji ban Chicken Rice Ball, Melaka

Salam & Hai Semua..

Masa kami ke Melaka kami ada try makan di Ee Jiban Chicken Rice Ball...dekat je dengan hotel yang kami menginap Straits Hotel & Suites.. memang jalan kaki je ke sana...lepas check in patut nak makan kat Eejiban ni tapi mak aiiiii merenyut orang beratur..last2 kami berjalan ke Dataran Pahlawan makan asam pedas sana...

Malam lepas maghrib kami try la ke Eejiban ni...alhamdulillah tak ramai orang & tak perlu berator pun..tips nya pegi lepas maghrib  tau  (sekarang maghrib awal kan) sebelum pukul 8...hehehhe




Sementara menunggu makanan...pipi ibu tu nak pegi mana tu....bulatt je



Nila yang kami order..chicken rice ball (seketul 40 sen) ..nasi ayam set 2 pinggan (RM6 kot ke RM5 satu set ).. mix chicken roasted & steam . Fish ball soup kena order kalu nak berkuah ye sebab nasi ayam dia tidak didatangkan dengan sup....kena beli asing.
Paling saya ingat sotong sambal masin utk 1pax RM20...cinonet je kot....hehheeh tapi pedas giler..pijar mulut saya....kangkung belacan tu , memang sedap....




Chicken rice ball...serius sedap...padat...tp memang sedapla


ni chicken mix kot namanya...ayam dia pun memang sedap lembut...roasted chicken & steamed chicken..lembut juicy....ni yang buat teringin lagi ni


Ni nasi ayam...nasi dibawah ayam di atas...takde kuah xde apa....ni pun sedap...darissa siap tambah satu lagi nasi.....


Nila sotong kebabom harga & rasa dia tu...hahhaha pedasssss...next time nak try udang dia plak la...




Kangkong belacan dia pun sedap...

Kesimpulannya...recommended....saya pasti akan repeat lagi..walaupun agak pricey tapi sebab sedap takpe...hehehhe


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, November 14, 2017

Asam Pedas Hajjah Mona, Melaka


Salam & Hai Semua..

Weeken lepas kami ke Melaka...tapi entry kali ni saya share pasal Asam Pedas Hajjah Mona ni...apalah guna nya p Melaka kalu tak makan Asam pedas kan....kat Melaka macam macam banyak je Restoran Asam Pedas...tapi kita try yang famous je la ye...hehehe...

Asam Pedas Hajjah Mona ni terletak di Taman Kota Laksamana...dekat je dengan Casa Del Rio Hotel tu, hotel yang mahal kebabom harganya..pada saya lah ye...

Ingatkan dalam restoran rupenya kat rumah, corner lot...tapi takde orang dudukla kat situ...just simple je..macam gerai biasa je..


Kan...kat kawasan perumahan je....kat rumah...


ikan tenggiri


 tetel


ni yang kami order ari tu...nak order telur ikan takde pulak...

ada amik sayur taugeh & telur masin sebiji...

ayam goreng 2 ketul kepak untuk dicha..minah tu bukan makan pedas pun...


danish & abahnya....


tu budak ayam tu...ok..samalah ngan ibu dia hantu ayam


suka eh dapat ayam.

Kesimpulannya..rasa dia okla sedap....sebab saya bukan pencinta asam pedas...try pun sebab viral & famous...heheheh saya rasa termasam sangat...tapi saya perasan asam pedas Melaka ni agak cair sikit...macam lebih kurang je rasa...

Sebab hari pertama saya sampai Melaka ari tu...saya ada try makan Asam Pedas Claypot kat Dataran Pahlawan tu...ada macam foodcourt..sebelah Mahkota Parade kot..hehehe.. memang rasa lebih kurang je.... Tapi harga Hajjah Mona memang murah..total saya makan dalam RM29.40 je...murahkan...sebab harga ikan dia tu dalam RM5 ke RM6 je seketol..

Yang bawah ni asam pedas Claypot kat foodcourt Dataran Pahlawan tu...ada satu lagi Asam Pedas JR...itu pun sedap...Dulu la dalam 3 tahun lepas pernah makan situ..


Asam pedas ikan merah Claypot kat Dataran Pahlawan


Asam pedas tetel  Claypot kat Dataran Pahlawan

  Tapi Hajjah Mona punya lagi win la kan....heheheh ok....itu saje...TQ




Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Thursday, October 26, 2017

Makan Heritage, Kota Damansara


Salam & Hai Semua...

Rasanya 2 minggu lepas kot kami makan di sini, Makan Heritage..baru je masuk Jalan-jalan Cari Makan TV 3 Ahad lepas...Terletak di Kota Damansara...waze atau google maps je Makan Heritage nanti dia bawaklah kita kesana....


Mari tengok menu apa yang kita pilih ye..semuanya beransurkan pasta...jangan risau dia ada banyak pilihan makanan...nasi2 pun ada


Spagehti Carbonara...sedaps



Pihan budak kecik ni Carbonara...


Ni tak ingat nama...ada chicken gril sekali....ala2 carbonara...cream pasta kot....

                  

Pilihan anak bujang ni....




Yang ni Pasta goreng mamak....ini memang saya recommend sangat...sedap pedas terbaikkkkkkkkkkkkkk....

Portion dia agak banyak jugak bukan sejemput ye...ni pun budak2 tak abis pun makan depa punya...Ibu la jadi DBKL....sayang makanan tak abis ni...hahahhha


 Ok itu saje...sila la try kalu ada nak cube ye....

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, October 25, 2017

4 Fingers Crispy Chicken


Salam & Hai Semua...

Sabtu hari tu kami try makan di Restoran 4 Fingers Crispy Chicken ni...saya pun tak ingat kenapa saya teringin sangat nak try kat cni...pernah viral ke?entah..yang pasti sebab saya memang suka ayam...hahahhaha Lagi satu ...ada tertengok kawan IG saya makan kat cni...

Rupanya 4 Fingers ni dari Singapore...ingatkan asal dari Korea...hehehhe maklumlah kakak memang hantu K-Drama ni....tapi belum ada rezeki ke Korea lagi....doakan kakak ye.

Yang saya tau 4 fingers ni baru ada 4 outlet je di Malaysia...kalu tak silaplah...Nu Sentral, Mid Valley, Sunway Pyramid & Berjaya Times Square....

Kami makan di Nu Sentral...Level Concourse ye.....panas uolls kedai dia....sebab dia bukan terletak betul2 dalam mall..



Ni la yang kami order...konsep dia macam fast food restaurant..order di kaunter nanti dia bagi buzzer kalu order dh siap buzzer akan berbunyi amik di kaunter khas dalam  restoran dia..Price saya perasan bawah RM20 ..kira harga mampu miliklah....



Ni set ayam 6 pcs ada fries & air...ayam tu bahagian kepak ye...boleh pilih perisa Hot atau soy garlic (xpedas) atau boleh campur perisa tu ye... kalu hot dia pun tak pedas pun....pedas lagi ayam McD...hehehe


Ni ayam pcs kot termasuk nasi


Burger ayam...lebih kurang spicy chicken mcdeluxe MCD..tapi McD punya lagi win...


Ni Salad & Tofu & Mushroom...sedap gak..



Danish memang suka burger


Darissa nasi & ayamnya...



Last, ibu n ayam ayamnya....hehehheh

Kesimpulannya....wajib try ye...bagi saya sedappppp sangat...ada rezeki boleh repeat.....ok itu saje...


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ