Status

TQ coz sudi menjengah blog ni..

Aktiviti blogwalking tergendala sikit...Aktiviti blogwalking akan saya jalankan secara habis-habisan bila weeken jer..tunggu kedatangan saya tau...thanx korang...


Thursday, June 9, 2016

Cuti sebelum puasa - Bukit Gambang - Kuantan Town

Ok ini semua cerita throwback..mungkin lepas ni ada jugak cerita throwback..hehe..saje nk cerita kat blog mungkin lepas ni kot2 ada yang nak google tempat tempat yang dorang nak pergi, terjumpa la blog saya...boleh baca review kat blog saya pulak...walaupun blog ni nan hadooo....


3 Jun kami suami isteri amik cuti..kan cuti sekolahkan..sian pulak anak2 tak pegi mana..
Ke Gambangla kita...1st time kesana...dari Gambang ke Kuantan pulak...memang dah buat booking online dah untuk tiket entrance Gambang & hotel. Pilih je hotel biasa biasa janji ada POOL. Itu wajib! hehehe.

Bertolak dalam pukul 7.30 sampai Gambang pukul 10 pagi..Jalan clean & clear...takut jugakla buatnya jem..sebab kalu jem dekat belah2 sana tu agak ngeri la jugak...hehehe

Tenang je highway



Yeayyyy dah sampai..anak-anak & suami tukar baju dalam kereta...ibu pulak tak muat nak tukar dalam kereta..hahaha


1st time sebenarnya kami kat Gambang ni..ingatkan besar tempatnya rupanya kecik comel je...tapi kawasan luas compare to Desa Water Park City... Tapi slide nya pun menang lagi la Desa Water Park punya....Tapi janganla nak compare kan dengan Sunway Lagoon...itu dah sah2 win kan......tapi ada yang kata Tambun lagi best...Tambun tak pernah pergi lagi....walaupun tempat tu dekat je dengan kampung asben.

















Kat atas tu sebahagian la gambar-gambar yang sempat di snap masa kat Gambang...Untuk pengetahuan kot ada la yang tak tau...Gambang ni cashless themepark...barang barang dalam tu terutama foods & drinks tak boleh beli cash.. Masa beli tiket kita topup la RM 50 ke RM 100 ke...nanti ada balance boleh refund masa kita keluar nanti..macam prepaid hp tu....


Inilah gambar yang kami beli kat Gambang tu...ada photographer la yang akan snap pic kita kat dalam Gambang tu..sekeping RM35.

Dalam kul 2 lebih bertolak la kami dari Gambang ke Bandar Kuantan..Excited memasing sebab 1st time kot pergi...Di Kuantan kami pilih hotel Grand Continental.. baca review kat Agoda ok la jugak & harganya murah. RM162 semalam termasuk breakfast & incl GST. Bolehla kan janji ada pool..budak budak tak heran kan berapa star pun...janji ada pool.



Bilik takde balcony...pool view uolls....oklah cantik....sedap sikit hati ni...hotel agak lama...dekat ngan Mega Mall Kuantan..dan kawasan sekitar banyak kedai makan,

Kuantan boleh dikategorikan sebagai food heaven..banyakkkkk tempat makan yang best2...google je taula mana tempat makan yang best....saya pun baru tau masa saya google...ada la beberapa blogger yang sudi share kat blog masing2 tentang Kuantan.


 area TV 


toiletteries


ada bath tub lagi...bolehla anak2 sambung berendam...mak bapak budak pun boleh....eh! hehehe


sinki


Katil...muat je untuk kami anak beranak...saya tido ngan darissa abahnya tido ngan danish...suami isteri pandaila adjust camne...hahahaha



Pool dia kecik je...ada satu je...


Kemain darissa mandi pool...tetiba dah pandai berenang sikit2....hehhe


Dalam sejam lebih mandi masing-masing dah penat dah balik bilik...nak tunggu dinner lambat lagi...order lah room service..Chicken Chop GRAND namanya...Harga RM 25.00. Order satu je,..ibu tak lapar lagipun nak simpan perut untuk malam nanti...


Ini la dok berzikir kat asben kita. Memang nak sangat pergi Ana Ikan Bakar Petai ni,, Kami sampai sana dalam kul 7, pun ramai orang..ramai sangat...Jangan risau sini ada surau, sape2 nak solat boleh solat kat surau yang disediakan lah



Satar.. ni je yang cepat sampai...air pun lambat...tapi gambar air tak snap pulak...


Sotong goreng tepung 2 ekor


Udang 4 ekor...butter prawn milk...udang sotong amik sikit2 je sebab yang lain tak makan saya sorang je yang layan seafood ni...asben memang allergic seafood melainkan ikan...rugi betul kan...bila takde geng lawan makan rasa tak syok...next time nak bawak mak abah pulak pergi Kuantan, InsyaAllah



Darissa ni makan sup ayam jer...dia memang suka makan sup ayam ni kalu pergi kedai makan goreng2 ni..


Hero kita malam tu Ikan Jenahak bakar sambal petai!!!!! paling win la...sengkak perut nak menghabiskannya...sedap la jugak...tapi lain tekak lain rasanya...saya kurang suka sebab rasa macam manis sikit...asben saya suka sangat! hahahha 

Sejam jugakla menunggu lauk ari tu...tapi tak pe faham sebab cuti sekolahkan..Nasib anak-anak tak meragam...



Gambar breakfast pagi esoknya...pilihan tak banyak tapi oklah, syukur la kan.....saya makan nasi minyak...sedap...saya ni semua nya sedap, takde yang tak sedap,.,hahaha.

Sebelum balik KL singgah Teluk Cempedak...makan McD tepi laut..hehehhe 




Gambar kenangan di Teluk Cempedak..

Walaupun singkat tapi cukupla untuk berehat & bawak anak2 jalan....lenkali ada rezeki ada umur kita pergi lagi....


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemulagi BYE. TQ

Wednesday, June 8, 2016

Wordless Wednesday - Ramadhan Day 2


Gituuuuuu....lama dah tak ber WW...semalam hari kedua puasa saya masak Sambal goreng jawa je..teringin sangat..lauk lain suami beli..hehehe .






Uplah dua kali gambar...meriah sikit...



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Tuesday, June 7, 2016

Ramadhan Day 1


Alhamdulillah dah lepas 1 Ramadhan...semalam mood memasak ada...biasa kalu time bulan puasa je roh rajin ada...hehehe semangat katanya....ari ni belum tentu lagi...macam biasa share apa yang kita masak semalam...walaupun dah share dah semalam kat fb & IG


ni haaa lauk semalam..main course memang homemade...agaknya semalam lori minyak tumpah kot tu sebab meriah minyak dalam lauk tu....hehehhe

Ayam masak kicap...All time favourite kat rumah ni...



Sambal ikan bilis + petai + kentang

ni salad + tempe + tahu goreng


Adalah jugak beli kat PARAM kuih tepung pelita & murtabak....itu saje untuk Ramadhan pertama...

Selamat berpuasa....



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Monday, June 6, 2016

Makan-makan sebelum Ramadhan - Stalker Cafe



Second time  sebenarnya di Stalker Cafe ni...Dijamin halal 100% ye insyaAllah sebab owner melayu...Cafe Hipster konsepnya... sedap n service cepat & mantap...hhehe
Nutella Cheese Cake

Caramel Brownie Milk Shake kot namanya...ampunkan saya....hehhe


Turkey Carbonara

Grilled Chicken Chop

Ni pulak masa 1st time makan kat sana..screen shot dari ig je....hehehe
 Itu je...baru nak amik mood nak berblog....akan ada banyak #throwback ni...heheh





Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Salam Ramadhan Semua....



Selamat Berpuasa kawan-kawan semua...





Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ

Wednesday, March 26, 2014

Bayou Lagoon Resort

Salam semua...lama dah tenggelam pastu timbul balik...tetiba nak bercerita kat dalam blog ni...malu jugak sebab dah lama menyepi tetiba berblog balik...

Sabtu lepas kami ke Bayou Lagoon Resort di Melaka...saja bawa anak berjalan cuti sekolah ni...Resort ni baru..mana tau dengan cerita saya ni boleh bagi idea pada uolls semua nak bawa anak anak berjalan...tempat cantik bersih dan agak best jugala...


Ni kat Main Entrance dia.



Front desk


Ni hall dia...besar jugak...kami amik studio type...Bayou ni ada jenis appartment jugak.. Rate untuk studio type ni RM238.00 termasuk 2 wrist band untuk dewasa. Breakfast tak include. Untuk Danish nak masuk waterpark kena tambah RM20. Darissa tak perlu sebab ketinggiannya bawah 90cm FREE.

 Ni dapurnya. Ada benda-benda basic je


Tempat shower nya..


Toliet..yang penting bersih





Ada jugak benda ni (hahha tak tau apa namaya,x ingat) untuk kanak2..


Ada playground cinonet ni...


View dari balcony kami..tingkat 11 uolls..gayat!!


Posing sebelum mandi pada hari kami sampai tu...tak sabar masing2 nak terjun kolam

Waterpark dia agak kecikla..takla sebesar Gold Cost Morib...tapi okay sikit kot dari Tiara Beach Resort..hehehe 

Layan lah ye gambar pool kat Bayou ni..








Ada dalam 3 slide kat sini...lepas tu saya tengok pigak Bayou ni tengah korek lagi satu lubang yang saya syak nak buat lagi satu pool..waaa lagi best la kan...semua pool kat bahagian slide ni semua tak dalam kurang dari 1 meter..cetek sangat..


Pool kat atas ni pulak asing sikit dari tempat slide tu..yang ni satu bahagian untuk kanak-kanak dan satu bahagian untuk dewasa..yang dewasa mya pun taklah dalam pun..


Hari pertama anak2 mandila ngan abahnya...yang naik slide pun ngan abahnya jugak..saya tak berapa berani nak naik...hehehhe



Budak yang mengantuk ni tetiba segar bila jumpe benda alah ni...




Semua ngan abah nya...pegila kat abah...ibu tak kisahhhhhhh


Malam tu weolls makan kat luar hotel..tempat makan kat situ uolls jangan risau..banyak kedai makan..yang kitaorang makan tu namanya BERKAT SALAM RESTAURANT...sedap foods dia...ada western, ikan bakar,sate dan goreng-goreng.




Blog saya tak sah takde gambar makanan...kat fb ke instagram pun sama ..hehehehhe i love fooddddssss...tengok badanla kan...



Balik makan singgah jap sini sebelum balik bilik...1 token seringgit...murahla kan macam kat Giant tu je...


Morning sunshine!!!... esok paginya kami breakfast kat luar jugak...lagi murah..hheehehe kat Bayou ni breakfast kat RM20 untuk dewasa dan kanak-kanak RM15.00...

Lepas makan tunggu pool bukak kul 9.00 sambung mandi lagi....kali ni ibu pun join mandi...





Kami love abah konsepnya..huhuhu




Last gambar kenangan kami dalam bilik.....



Sebelum keluar dari Melaka kami sinngah Klebang nak minum coconut shake...rugi tak singgah nanti mimpi-mimpi...hehehehe

Secara kesimpulannya Bayou Lagoon Resort ni bestla untuk anak-anak..yang penting tempat nya baru...daki-daki kat bilik air tu memang takde lagi....hehehe..rate dia pun ok jugak....Yang pasti anak-anak enjoy...

Ok uolls hepy holiday dan selamat mencuba BAYOU LAGOON RESORT...heheheh promote kemain.....


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca. Ketemu lagi BYE. TQ